Κόροιβος Αμαλιάδας: Στην Ηλεία ζουν το όνειρο

Written by  Μάι 10, 2014

Ο Κόροιβος Αμαλιάδας στην Α1! Το καμάρι όλης της Ηλείας από την νέα σεζόν θα κοσμεί τα μεγάλα σαλόνια του μπάσκετ . Μια μικρή ηλικιακά ομαδα, ένας νεανικός σύλλογος με παθιασμένο λαό και αγάπη για το άθλημα κατάφερε το για πολλούς ακατόρθωτο: την άνοδο στην Α1. Οι «γαλανόλευκοι» της Πελοποννήσου έρχονται στα μεγάλα σαλόνια με σκοπό, όπως υποστηρίζουν, να παραμείνουν.

 koroivos-gipedo

Η ίδρυση και τα πρώτα χρόνια

Ο Κόροιβος Αθλητικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1982, ενώ την αμέσως επόμενη χρόνια συστήθηκε το τμήμα μπάσκετ. Πρωτεργάτες του εγχειρήματος αυτού υπήρξαν τρεις άνθρωποι με αγάπη για το άθλημα, αλλά και για τον τόπο τους. Ο Γεώργιος Τσίτος, ο Μάρκος Μπεμπιδάκης καιο Ανδρεας Καβουρινός ήταν εκείνοι που έβαλαν την υπογραφή τους στην ίδρυση του τμήματος καλαθοσφαίρισης του συλλόγου. Το όνομα της ομάδας προέρχεται από τον Κόροιβο, τον πρώτο Έλληνα Ολυμπιονίκη που το 776 π.Χ., όπως αναφέρει και ο Παυσανίας  στα «Αρκαδικά»: «εστίν επίγραμμα επί τω μνήματι ως Ολυμπιάσιν ο Κόροιβος ενίκησε…..[και] ανθρώπων πρώτος και ότι της Ηλείας επί τω πέρατι ο τάφος αυτώ πεποίηται»

Η ομάδα συμμετείχε ανελλιπώς στα τοπικά πρωταθλήματα της Ηλείας (Α’ ΕΣΚΑΗ) από το 1983 μέχρι και το 1991. Τη σεζόν 1991-1992 κερδίζει το πρωτάθλημα στην Α’ ΕΣΚΑΗ και παίρνει μαζί με την κούπα και το εισιτήριο της ανόδου για την Γ’ Εθνική κατηγορία. Εκεί δεν θα αντέξει περισσότερο από μια σεζόν και την επόμενη (1992-1993) υποβιβάζεται και πάλι στις τοπικές κατηγορίες, οπού και παραμένει μέχρι και τη σεζόν 1998-1999, όταν καταφέρνει να κερδίσει για ακόμα μια φορά την άνοδο. Στην Γ’ Εθνική δεν μένει πάρα μόνο για μια αγωνιστική περίοδο, αφού τερματίζει 10ος με ρεκόρ 11-13 και παίρνει πάλι το δρόμο για την ΕΣΚΑΗ. Η ομάδα θα παραμείνει στην κατηγορία μέχρι την ονειρική σεζόν 2007-2008. Ο σύλλογος τερματίζει πρώτος με μία ήττα παθητικό, κατακτά το πρωτάθλημα και μαζί το δικαίωμα να αγωνιστεί για μια ακόμα φορά στην Γ’ Εθνική.

Η επόμενη αγωνιστική περίοδος βρίσκει το σύλλογο να καταφέρνει να παραμείνει στην Γ’ Εθνική, καθώς κατάφερε να τερματίσει στην έβδομη θέση και να διατηρήσει την θέση της.  Η επόμενη αγωνιστική περίοδος (2009-2010) είναι ακόμα καλύτερη. Οι «γαλανόλευκοι»  τερματίζουν στη 2η θέση και η ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της θα δώσει το παρόν στην Β’ Εθνική.

korivos-proponisi

Το καλοκαίρι που άλλαξε τα πάντα

Το καλοκαίρι του 2010 ήταν θερμό και οι εξελίξεις ραγδαίες για το σύλλογο της Αμαλιάδας. Η ομάδα συγχωνεύτηκε με την Ξανθή λόγω αδυναμίας των Θρακιωτών να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της Α2 και έτσι ο Κόροιβος βρέθηκε ξαφνικά στη δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία του μπάσκετ.  Οι απαιτήσεις της κατηγορίας, ωστόσο, ήταν μεγάλες και η ομάδα δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει και έτσι, τη σεζόν 2010-2011, υποβιβάζεται και πάλι στην Β’ Εθνική . Το Σεπτέμβριο του 2010, ο σύλλογος έστειλε έγγραφο στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης γνωστοποιώντας την αδυναμία του να συμμετάσχει στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος. Η αιτία ήταν πως εξαιτίας της συγχώνευσης ο σχεδιασμός της ομάδας για τη νέα περίοδο καθυστέρησε αρκετά, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να έχει τη στιγμή έναρξης του θεσμού στο δυναμικό του μόλις έξι παίκτες.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο( 2011-2012) η ομάδα της Αμαλιάδας συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και το τέλος την βρίσκει στην 5η θέση. Ωστόσο, η  Ε.Ο.Κ. αποφάσισε την άνοδο του συλλόγου στην Α2 κατά προτεραιότητα, ύστερα από τη δήλωση αδυναμίας της Α.Ε.Κ. να συμμετάσχει στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.  Ούτε και σε αυτή την περίοδο ο σύλλογος κατάφερε να αγωνιστεί στο θεσμό του Κυπέλλου, καθώς αποχώρησε οικειοθελώς.

Το 2012-2013 ο Κόροιβος φτάνει κοντά στο θαύμα της ανόδου στην Α1, αλλά δεν το ολοκληρώνει, όμως, η 4η θέση δίνει υποσχέσεις για την επόμενη περίοδο. Παράλληλα, συμμετέχει αυτή τη φορά στο Κύπελλο, όπου γνωρίζει την ήττα στον πρώτο γύρο από το Φιλαθλητικό του Γιάννη Αντετοκούνμπο με 86-41 και αποκλείστηκε.

 

 

koroivos-omada

Η άνοδος και η καταξίωση

Η φετινή σεζόν ήταν μαγική και ονειρεμένη. Ο σύλλογος κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη άνοδο και να γράψει χρυσή σελίδα στην ιστορία του. 2/5/2014 είναι η ημερομηνία «ορόσημο» για τον σύλλογο. Ο Κόροιβος, με τρίποντο του Σάκη Καρύδα στην εκπνοή επικρατεί της Καβάλας με 58-57  και δίνει «σάρκα και οστά» στο όνειρο της ανόδου. Από τότε η πόλη πανηγυρίζει μια πανάξια άνοδο και όλοι στον Κόροιβο ελπίζουν ότι ο σύλλογος θα μπορέσει να σταθεί στο Πρωτάθλημα των «μεγάλων» και στα σαλόνια της Α1. OΚόροιβος δίκαια κατακτά την άνοδο, αφού παρέμεινε αήττητος για έναν ολόκληρο γύρο στο πρωτάθλημα, ενώ έχει να χάσει στην Αμαλιάδα περίπου 20 μήνες.

Προπονητικό επιτελείο

Τα προπονητικά ηνία του συλλόγου τα κρατά ο Βασίλης Νιπεργιάλης, ένας άνθρωπος με αγάπη  για το άθλημα και όραμα για την πόλη της Αμαλιάδας, αφού υπηρετεί το σύλλογο από τη σεζόν 2007-2008 αρχικά ως παίχτης και πλέον ως προπονητής. Διπλά του ως βοηθός βρίσκεται ο Παναγιώτης Ανδρουτσοπουλος, ενώ φροντιστής της ομάδας είναι ο Άρης Βλαχοχριστόπουλος,  ένας άνθρωπος που έχει συνδεθεί με την ιστορία του συλλόγου, καθώς υπηρετεί την ομάδα από τα σπάργανα της.

koroivos-nipergialis

Η διοίκηση

Ο Αθλητικός Σύλλογος Κόροιβος μπορεί να καμαρώνει και για το ότι είναι μια ομάδα συνόλου και όχι ενός και μόνο ατόμου. Το γεγονός ότι πίσω από το σύλλογο δεν υπάρχει κάποιος βασικός χρηματοδότης ή κάποιος μεγάλος επιχειρηματίας ενισχύει αυτή την άποψη. Από διοικητικής πλευράς τον σύλλογο ουσιαστικά τον καθοδηγούν τρεις άνθρωποι: ο Διονύσης Κάντζος , ο Χρήστος Λαγός και ο Γιάννης Τράμπαλης. Πίσω τους, ωστόσο, υπάρχει όλος ο Νομός, ο όποιος έχει αγκαλιάσει αυτή την ομάδα και είναι κοντά και διπλά της σε κάθε βήμα.

Το δυναμικό.

Ο Βασίλης Νιπεργιάλης σε αυτό το φετινό θαύμα βασίστηκε σε ένα κράμα έμπειρων και νεαρών παιχτών. Εξάλλου για να επιτύχει μια ομάδα χρειάζεται απαραιτήτως τον συνδυασμό εμπειρίας και ταλέντου και όλα αυτά αρμόνικα δεμένα μεταξύ τους.

Πρώτος σκόρερ της ομάδας ο Νίκος Κακλαμάνος  με 384 ποντους και τον ακολουθει ο «ήρωας» της πόλης Σάκης Καρύδας με 360 ποντους. Σημαντική είναι και η βοήθεια από τους Πέτρο Νόα με 270 ποντους και του πολύπειρου Σωτήρη Γκιουλέκα με 232 ποντους. Στην ομαδα ανήκουν ακόμα και οι Νίκος Στυλιανού, Γιώργος Γαλιώτος, Νίκος Ψωμάς-Λυμπάρης, Πέταρ Τσόσιτς, Γιάννης Θανόπουλος, Νίκος Δημάκος, Φάνης Αρχιμανδρίτης, Γιώργος Κοντόγιωργος, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Φώτης Κλάδης και Γιώργος Σειντής.

 

korivos-grothia

 

korivos-panigiria

 

korivos-panigiria2

 

korivos-pano

Έδρα

Ο Κόροιβος έχει σαν έδρα το κλειστό γυμναστήριο Αμαλιάδας ένα γήπεδο 2500 θεατών που γεμίζει σε κάθε αγώνα της ομάδας. Φέτος στην αναμέτρηση με την Καβάλα υπήρξε το αδιαχώρητο, καθώς η μικρή «αρένα» της Αμαλιάδας ήταν γεμάτη και έδωσε και κίνητρο και ώθηση στους παίχτες για να φτάσουν στην μεγάλη νίκη-άνοδο στην Α1.

Το ιστορικό τρίποντο του Σάκη Καρύδα: 

 

 

 

* Οι φωτογραφίες που έχουν επενδύσει το αφιέρωμα είναι από την επίσημη σελίδα της ομάδας στο Facebookκαι έχουν χρησιμοποιηθεί έπειτα από άδεια της διοίκησης του Κοροίβου. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση και ευχόμαστε καλή τύχη στην Α1!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.