Κώστας Μουρούζης: «Έφυγε η «αλεπού των πάγκων»

Written by  Ιουν 11, 2014

Μια από τις σημαντικότερες αξίες του ελληνικού μπάσκετ, ο Κώστας Μουρούζης, έφυγε το πρωί της 11ης Ιουνίου από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών αφήνοντας πίσω ένα μεγάλο κενό όσον αφορά το ήθος και την προσωπικότητά του.

 

*Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός (φωτό: V.Stolis), ενώ η φωτογραφία αρχείου αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Γεννημένος για το μπάσκετ, ο Κώστας Μουρούζης ξεκίνησε την καριέρα του ως παίκτης από πολύ μικρή ηλικία, ενώ συνέδεσε το όνομά του με το ελληνικό μπάσκετ, υπηρετώντας το τόσο ως παίκτης, αλλά, κυρίως, ως προπονητής, κερδίζοντας επάξια το προσωνύμιο «η αλεπού των πάγκων».

Ο Κώστας Μουρούζης γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Μαϊου 1935 και αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία μόλις 13 ετών στον Τρίτωνα, όπου έμεινε μέχρι το 1955. Από το 1955 ως το 1959 μετακόμισε στην ιταλική Τζίρα Μπολόνια, συνδυάζοντας το αγωνιστικό κομμάτι με τις σπουδές του στην Φαρμακευτική. Με την ιταλική ομάδα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος στην πρώτη του κιόλας σεζόν. Το 1959 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου αγωνίστηκε και πάλι στον Τρίτωνα ως παίκτης προπονητής για δύο χρόνια, όταν και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση λόγω ενός προβλήματος υγείας.

Στο μεταξύ, είχε προλάβει να αγωνιστεί με την Εθνική Ομάδα σε 24 αγώνες, σημειώνοντας συνολικά 242 πόντους.

Από το σημείο εκείνο και έπειτα, το όνομά του συνδυάστηκε με μια μεγάλη πορεία στους πάγκους πολλών ομάδων με μεγάλη επιτυχία, καταφέρνοντας να κερδίσει με την αξία και την προσωπικότητά του, επάξια το προσωνύμιο «η αλεπού των πάγκων». Από το 1962 ως το 1966 διετέλεσε προπονητής του Τρίτωνα, ενώ στη συνέχεια, μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό, δημιουργώντας την πρώτη του «δυναστεία». Ο Μουρούζης έμεινε στον πάγκο του «τριφυλλιού» από το 1966 ως το 1974 κατακτώντας στο διάστημα αυτό 6 εγχώρια πρωταθλήματα, ενώ έφτασε τρεις χρονιές σε ημιτελικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων, το 1969 στο Κύπελλο Κυπελλούχων και το 1972 και 1973 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Την χρονιά 1973-74 ήταν προπονητής της Εθνικής Ομάδος, σε συνολικά 40 αναμετρήσεις, μετρώντας 22 νίκες και 18 ήττες, ενώ την περίοδο 1975-76 κάθισε στον πάγκο της ΑΕΚ.

Τελευταίος σταθμός της προπονητικής του καριέρας ήταν ο Ολυμπιακός, στον πάγκο του οποίου κάθισε την περίοδο 1976-80, κατακτώντας με τους «ερυθρόλευκους» το νταμπλ του 1978.

 

 MOUROUZIS PENTHOS

Ο θάνατος του Κώστα Μουρούζη, όπως ήταν φυσικό, δεν άφησε ασυγκίνητη την οικογένεια του μπάσκετ. Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε πρώτη η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης:

«Ένας μεγάλος του ελληνικού μπάσκετ έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο Κώστας Μουρούζης, ένας άνθρωπος που έγραψε ιστορία ως παίκτης και στη συνέχεια ως προπονητής, μας αποχαιρέτησε σήμερα και η ΕΟΚ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της και τη συμπαράσταση στην οικογένειά του», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η ΕΟΚ.

«Το ελληνικό μπάσκετ πενθεί. O Κώστας Μουρούζης έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο κενό, χρυσές σελίδες της ιστορίας του αθλήματος και ανεξίτηλες αναμνήσεις για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να δουλέψουν μαζί του!», αναφέρει στο δημοσίευμά του ο ΕΣΑΚΕ.

Με δική της ανακοίνωση, η ΚΑΕ Ολυμπιακός αποχαιρέτισε τον Κώστα Μουρούζη: «Ένας μεγάλος του ελληνικού μπάσκετ, μια από τους κολώνες του αθλήματος στη χώρα, ο τεράστιος Κώστας Μουρούζης δεν είναι πια κοντά μας. Ο προπονητής που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή του διάκριση, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών αφήνοντας ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό. Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του μεγάλου δάσκαλου. Η μορφή του θα είναι για πάντα χαραγμένη στις καρδιές όλων μας.Καλό ταξίδι…».

Συλλυπητήρια στην οικογένεια της «αλεπούς των πάγκων» έστειλε με ανακοίνωσή της και η οικογένεια του Παναθηναϊκού, που, μάλιστα, τον είχε βραβεύσει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο για την προσφορά στου στο «τριφύλλι»:

«Ένας άνθρωπος που οδήγησε το "τριφύλλι" σε τίτλους και άφησε το αποτύπωμά του ανεξίτηλο στο ελληνικό μπάσκετ γενικότερα, μας άφησε για τη "γειτονιά των αγγέλων". Ο Κώστας Μουρούζης μας είπε το δικό του "αντίο" σήμερα. Η οικογένεια του Παναθηναϊκού και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για τη μεγάλη αυτή απώλεια και τη συμπαράσταση στην οικογένεια του Κώστα Μουρούζη στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Ανακοίνωση εξέδωσε επίσης και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός: «Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου εκφράζουν τη βαθιάτους θλίψη για την απώλεια του σπουδαίου ανθρώπου, αθλητή και προπονητή, Κώστα Μουρούζη.Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει». Συλλυπητήρια εξέφρασε και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το θάνατο του ΚώσταΜουρούζη. Η οικογένεια του Παναθηναϊκού έγινε σήμερα πιο φτωχή, αποχαιρετώντας έναν σπουδαίο προπονητή που συνέδεσε το όνομά του με τίτλους και μεγάλες στιγμές για το Τριφύλλι. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους οικείους του».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την συγκινητική βράβευση του Κώστα Μουρούζη πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, η οποία έκανε και τον μεγάλο Φίλιππο Συρίγο- ο οποίος επισης άφησε ένα τεράστιο κενό στο ελληνικό μπάσκετ - να δακρύσει. 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.