Τι είδαμε στον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος

Written by  Ιαν 14, 2014

Ο πρώτος γύρος του Πρωταθλήματος Basket League ΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε με την δύσκολη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Απόλλωνα Πάτρας. Το  «Agapotobasket.gr» κάνει τον απολογισμό του πρώτου μισού της περιόδου και παρουσιάζει τι είδαμε από όλες τις ομάδες.

 

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας έχοντας διαφορά «ασφαλείας» από Ολυμπιακό και Πανιώνιο που ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση. Οι «ερυθρόλευκοι», ωστόσο, κουβαλούν την τιμωρία της αφαίρεσης των δύο βαθμών από το ξεκίνημα της περιόδου και, παρόλο που έχουν το ίδιο ρεκόρ νικών, έχουν χάσει πολύτιμο έδαφος στην διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Οι δύο «αιώνιοι» αναμετρώνται την ερχόμενη Δευτέρα στην πρεμιέρα του δευτέρου γύρου στο ΟΑΚΑ και με νίκη των «πράσινων» ουσιαστικά «κλειδώνει» η πρώτη θέση, ενώ πιθανή νίκη του Ολυμπιακού θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον και στον δεύτερο γύρο.

Ο Πανιώνιος παραμένει η σταθερή ανερχόμενη δύναμη του ελληνικού μπάσκετ, έχοντας καταφέρει να βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση του Πρωταθλήματος και να εποφθαλμιά ακόμα και την δεύτερη, εφόσον εκμεταλλευτεί όποιο στραβοπάτημα του Ολυμπιακού. Στην μεταξύ τους αναμέτρηση την τελευταία αγωνιστική δεν τα κατάφεραν, ωστόσο, έβαλαν δύσκολα στους Πρωταθλητές Ευρώπης, γεγονός που δείχνει πως μπορούν να αποτελέσουν την ομάδα που θα επιχειρήσει με όσες δυνάμεις διαθέτει, να μπει «σφήνα» στους δύο «αιωνίους». Η ευρωπαϊκή του εμπειρία και η πρόκριση στο «Last 32» του Eurocupμπορεί όσο κι αν γεμίζει κόπωση τους παίκτες, να αποτελέσει τον οδηγό σε αυτή την προσπάθεια.

Την τετράδα συμπληρώνει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος, πλήρωσε την ευρωπαϊκή του παρουσία με σωματική κούραση που οδήγησε σε άτυχα αποτελέσματα και του στέρησαν τη δυνατότητα να πλησιάσει περισσότερο την τρίτη θέση. Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου παρουσιάζει πολλές δυνατότητες και με την μέχρι στιγμής παρουσία της δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο στοίχημα του ελληνικού πρωταθλήματος. Η σταθερά καλή παρουσία του μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον κάποιου επενδυτή – ήδη έχουν εμφανιστεί και δημοσιεύματα που αναφέρουν ενδιαφέρον ακόμα και από τον Ιβάν Σαββίδη – και αυτό μπορεί να σημάνει την δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε η ομάδα να ανέβει ένα ακόμα επίπεδο.

Στν πρώτη εξάδα συναντάμε τις δύο μεγάλες εκπλήξεις του Πρωταθλήματος. Ο ΚΑΟΔ του Νέναντ Μάρκοβιτς έχει καταφέρει να πετύχει πολλές μεγάλες νίκες, ανάμεσα στις οποίες και αυτή επί του Ολυμπιακού που εν πολλοίς ρυθμίζει την κορυφή του πρωταθλήματος. Παίζοντας ελκυστικό μπάσκετ που γεμίζει το κλειστό της Δράμας και με μια ιδιαιτέρως νεανική ομάδα, ο ΚΑΟΔ κατάφερε στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος να γίνει το σημείο αναφοράς του περιφερειακού μπάσκετ.

Κι αν ο ΚΑΟΔ είναι…παλιός στην κατηγορία, τι μπορεί να πει κανείς για το φαινόμενο ΑΕΝΚ, που στην πρώτη της χρονιά στη μεγάλη κατηγορία κατάφερε όχι μόνο να θέσει τις βάσεις για την εξασφάλιση της παραμονής από νωρίς, αλλά να διεκδικεί με αξιώσεις μία καλή θέση στα playoff, συνεχίζοντας την εντυπωσιακή της πορεία που έχει ξεκινήσει από τις μικρές κατηγορίες. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου καταφέρνει να συνδυάσει νεανικό ενθουσιασμό με την εμπειρία ορισμένων «μπαρουτοκαπνισμένων» και πολύπειρων παικτών με παραστάσεις όχι μόνο από το ελληνικό μπάσκετ, αλλά και από την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους δεσπόζει, φυσικά, η εμβληματική μορφή του Ηλία Κακιούζη. Η πορεία τους στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, τον οποίο, μάλιστα, έκλεισαν με τρεις νίκες και μία ήττα, αλλά με εξαιρετική εμφάνιση στο ΣΕΦ, αφήνει πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Αντίθετα, το Ρέθυμνο που την περσινή χρονιά εντυπωσίασε τερματίζοντας στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του και να δείξει και πάλι το καλό του πρόσωπο. Η απομάκρυνση του Θανάση Γιαπλέ μετά την ήττα από τον Ηλυσιακό ήρθε για να κλείσει έναν κακό πρώτο γύρο με τους κρητικούς να βρίσκονται σε αναζήτηση νέου προπονητή και ταυτότητας, ώστε να προσπαθήσουν να αναρριχηθούν όσο το δυνατόν πιο ψηλά στη βαθμολογία, αλλά και να μην βρεθούν στην επικίνδυνη ζώνη, αφού ισοβαθμούν μαζί με Πανελευσινιακό, Τρίκαλα, Κολοσσό και Άρη, μόλις έναν βαθμό πάνω από Απόλλωνα και Ηλυσιακό και δύο από τον τελευταίο της βαθμολογίας Ίκαρο.

Ο Άρης, με τον αέρα της πρόκρισης στον τελικό του Κυπέλλου δεν είχε ανάλογη συνέχεια, αφού τα τελευταία αποτελέσματά του με αποκορύφωμα την εντός έδρας ήττα από τον Κολοσσό τον οδήγησαν να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη βαθμολογική θέση. Η αποχώρηση του Βαγγέλη Αγγέλου για την Τουρκία και την Αναντολού Εφές έφερε αναταράξεις στην ομάδα, που με την έλευση του Μίλαν Μίνιτς ευελπιστεί να παρουσιάσει καλύτερο πρόσωπο στη συνέχεια, ακολουθώντας τα χνάρια του συμπολίτη ΠΑΟΚ.

Ο Πανελευσινιακός υπέστη μία τραυματική ήττα από την ΑΕΝΚ στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου και παρέμεινε κοντά στις θέσεις της ουράς, ενώ στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου τον περιμένει δύσκολη έξοδος στη Ν. Σμύρνη με τον Πανιώνιο. Η ομάδα του Γιάννη Σκαραφίγκα παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της με αποκορύφωμα το αρνητικό ρεκόρ παραγωγικότητας στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό (74-35) και το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναζητήσει είναι η σταθερότητα που θα της  δώσει την ώθηση να αποφύγει τις πιθανές δύσκολες καταστάσεις.

Τα Τρίκαλα, έχοντας στις τάξεις τους τον εντυπωσιακό Πάτρικ Γιούινγκ jrέχουν πάρει ορισμένες σημαντικές νίκες, ανάμεσα στις οποίες και αυτή επί του ΠΑΟΚ, όμως, θα χρειαστεί κι άλλες, ιδιαίτερα απέναντι στις ομάδες που συνδιεκδικούν την παραμονή. Όπλο της θεσσαλικής ομάδας είναι η έδρα, καθώς το κλειστό των Τρικάλων είναι πάντα γεμάτο με τους φιλάθλους να δημιουργούν πολύ όμορφη ατμόσφαιρα.

Ο Κολοσσός ξεκίνησε αγνοώντας την νίκη για πέντε αγωνιστικές, όμως, στην πορεία βρήκε δυνάμεις να συνέλθει και να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση της βαθμολογίας. Η νίκη επί του Άρη στο «Αλεξάνδρειο» θα δώσει ψυχολογική τόνωση στην ομάδα, όμως, όλοι στη Ρόδο γνωρίζουν πως χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να μην κινδυνεύσουν.

Με την εμφάνισή του απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο Απόλλων Πάτρας έδειξε πως η βαθμολογική του θέση τον αδικεί, αφού είναι μία ομάδα που διαθέτει καλοδουλεμένο σύνολο που συνδυάζει εμπειρία, νιάτα και ξένους που βοηθούν ουσιαστικά. Το «πολυβόλο» που ακούει στο όνομα ΝτεΜάριους Μπόλντς που φιγουράρει στη δεύτερη θέση των σκόρερ στον πρώτο γύρο, αλλά και η προσθήκη του Ρόναλντ Ρος, ο οποίος από την πρώτη του εμφάνιση με τον Παναθηναϊκό άφησε καλές εντυπώσεις, κάνουν τον Νίκο Βετούλα αισιόδοξο για τη συνέχεια. Ο προπονητής του Απόλλωνα, ωστόσο, μετά τον αγώνα στο ΟΑΚΑ σχολίασε για την ομάδα του πως οι καλές εμφανίσεις έχουν αντίκρισμα μόνο όταν συνδυάζονται και με το αποτέλεσμα, κάτι που θα επιδιώξει αρχής γενομένης από το κρίσιμο ντέρμπι με τον Ηλυσιακό στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου.

Η ομάδα των Ιλυσίων ξεκίνησε με καλές εμφανίσεις και όνειρα εξασφάλισης της παραμονής το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο, παρά την καλή επίδοση έχασε πολλά παιχνίδια στο νήμα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον μόλις μία θέση πάνω από τον πάτο της βαθμολογίας. Η ιστορική ομάδα του Ηλυσιακού χρειάζεται να πάρει νίκες κυρίως απέναντι στις ομάδες της ουράς και αυτό είναι το ζητούμενο που θα επιδιώξει την ερχόμενη αγωνιστική απέναντι στον Απόλλωνα Πάτρας. Η νίκη επί του Ρεθύμνου την προηγούμενη αγωνιστική που οδήγησε την κρητική ομάδα στην αλλαγή τεχνικής ηγεσίας, μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τον Ηλυσιακό στο ξεκίνημα του δύσκολου δεύτερου γύρου.

Ουραγός στην τελευταία θέση της βαθμολογίας παραμένει ο Ίκαρος Χαλκίδας που βλέπει την αλλαγή της έδρας να μην έχει αποδώσει, ενώ η αντικατάσταση του Γιώργου Καλαφατάκη από τον Άρη Λυκογιάννη δεν έχει φέρει ακόμα τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαν οι διοικούντες την ομάδα. Απέναντι στο Ρέθυμνο την πρεμιέρα του δεύτερου γύρου θα αναζητήσει τη νίκη που θα του δώσει βαθμολογική ανάσα και δεν θα τον βάλει σε περιπέτειες, καθιστώντας τον με το «καλημέρα» του δεύτερου μισού του πρωταθλήματος, ως το πρώτο φαβορί που θα αποχαιρετίσει την κατηγορία.

   Οι κορυφαίοι των στατιστικών στο τέλος του πρώτου γύρου:

Πόντοι

Όνομα

Αρ. Πόντων

Έρικ ΜακΚόλουμ (Πανιώνιος)

227

ΝτεΜάριους Μπολντς (Απόλλων Πάτρας)

217

Τόνι Κρόκερ (ΑΕΝΚ)

206

Τζάστιν Χαρτ (Ρέθυμνο)

194

Ιβάν Άσκα (Ίκαρος Χαλκίδας)

185

 

Ριμπάουντ

Όνομα

Αρ. Ριμπάουντ

Κένι Γκάμπριελ (Ρέθυμνο)

118

Πάτρικ Γιούιν (Τρίκαλα)

109

Μουχάμεντ Φαγιέ (Πανελευσινιακός)

100

Ντομινίκ Σάτον (Ίκαρος Χαλκίδας)

91

Γιώργος Μπόγρης (ΠΑΟΚ)

90

 

Ασίστ

Όνομα

Αρ. Ασίστ

Ντι Τζέι Κούπερ (ΠΑΟΚ)

79

Δημήτρης Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός)

72

Βασίλης Σπανούλης (Ολυμπιακός)

64

Γιάννης Γκαγκαλούδης (Ίκαρος Χαλκίδας)

63

Θωμάς Νίκου (Πανελευσινιακός)

50

 

Κλεψίματα

Όνομα

Αρ. Κλεψιμάτων

Ντι Τζέι Κούπερ (ΠΑΟΚ)

27

Ντεμάριους Μπολντς (Απ. Πάτρας)

26

Μιχάλης Πελεκάνος (Άρης)

19

Βαγγέλης Μάντζαρης (Ολυμπιακός)

18

Μανώλης Παπαμακάριος (Πανελευσινιακός)

17

 

Κοψίματα

Όνομα

Αρ. Κοψιμάτων

Ντι Τζέι Στέφενς (Ηλυσιακός)

30

Τσέικχ Μποντζ (Ηλυσιακός)

20

Ντάριους Γκάρετ (ΑΕΝΚ)

20

Μπράιαντ Ντάνστον (Ολυμπιακός)

18

Τζόζεφ Τέιλορ (Απ. Πάτρας)

18

 

Λάθη

Όνομα

Αρ. Λαθών

Λάζεριτς Τζόουνς (ΚΑΟΔ)

49

Γιάννης Γκαγκαλούδης (Ίκαρος Χαλκίδας)

38

ΝτεΜάριους Μπολντς (Απόλλων Πάτρας)

38

Νώντας Παπαντωνίου (Κολοσσός ΒΑΠ)

37

Έρικ ΜακΚόλουμ (Πανιώνιος)

37

Πηγή: ΕΣΑΚΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.