Μπαρτζώκας: «Ο Ολυμπιακός είναι θρησκεία!»

Written by  Οκτ 09, 2013

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην βραζιλιάνικη ιστοσελίδα "Uol.com.br" ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, με αφορμή την παρουσία των «ερυθρολεύκων» στο Διηπειρωτικό Κύπελλο, παρομοιάζοντας, μάλιστα, τον σύλλογο των Πρωταθλητών Ευρώπης με…θρησκεία!

 

Ο Έλληνας τεχνικός δήλωσε λάτρης του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, ενώ αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του Ολυμπιακού σαν ομάδα, καθώς και τα συναισθήματα από την κατάκτηση της Ευρωλίγκα και του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ρωτήθηκε:

Για το αν θεωρεί τον Ολυμπιακό Πρωταθλητή κόσμου:

«Δεν ξέρω εάν είμαστε πρωταθλητές κόσμου, όμως πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας μεταξύ των δύο ηπείρων του μπάσκετ με τη δημιουργία αυτής της διοργάνωσης είναι πολύ θετικός. Είναι πολύ σημαντική διοργάνωση και αυτό το ταξίδι είναι κάτι που θα θυμόμαστε για πάντα»

 Για το τι του έρχεται στο μυαλό, όταν μιλάει για Βραζιλία:

«Είμαι οπαδός του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Ξέρω ότι υπάρχει περίοδος ανάπτυξης εδώ, για την κόντρα Φλα-Φλου (σ.σ. Φλαμένγκο - Φλουμινένσε) και ότι στον Ολυμπιακό έχουν αγωνιστεί οι Ριβάλντο και Ζιοβάνι, δύο σπουδαίοι παίκτες. Εκτός ποδοσφαίρου, ο Όσκαρ Σμιντ και ο Μαρσέλ ντε Σόουζα είναι οι πλέον αναγνωρίσιμοι που έχουν παίξει στο ΝΒΑ, όπως και ο Μαρσέλο Χουέρτας της Μπαρτσελόνα. Θυμάμαι καλά τα παιχνίδια του 1990 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπου ο Όσκαρ και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, του οποίου αργότερα ήμουν βοηθός, έδωσαν απίστευτες μάχες. Δεν θυμάμαι τους αριθμούς τους, αλλά ήταν ένα σόου των δύο, κάτι πραγματικά αξέχαστο».

 Για το αν είναι αυστηρός και σκληρός με την ομάδα:

 «Εάν δουλεύεις στο υψηλότερο επίπεδο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πρέπει να εστιάσεις ψηλά, να είσαι πάντοτε συγκεντρωμένος σε υψηλό επίπεδο. Όλοι εδώ είναι επαγγελματίες και αξίζουν αυτής της συμπεριφοράς. Από τον μικρότερο στον μεγαλύτερο. Δεν υπάρχει διαφορετικό επίπεδο αντίδρασης από κανέναν εδώ. Στην προπόνηση βελτιωνόμαστε και παρότι έχουμε ένα πολύ νεανικό ρόστερ και λιγότερες επενδύσεις σε σχέση με άλλες ομάδες στην Ευρώπη, κερδίσαμε την Ευρωλίγκα πέρυσι».

 Για το πώς είναι τα πράγματα στον Ολυμπιακό

 «Ο Ολυμπιακός είναι μία θρησκεία, είναι ένας παραδοσιακός οργανισμός στην Ελλάδα, με περίπου 50% των φιλάθλων της χώρας. Δεν γνωρίζω εάν ο κόσμος εδώ (σ.σ. στη Βραζιλία) το αντιλαμβάνονται αυτό, αλλά υπάρχει μεγάλη πίεση για το μπάσκετ. Υπάρχουν εφημερίδες, τηλεοράσεις, ιστοσελίδες που καλύπτουν την ομάδα και πολλές φορές πρέπει να προσέχω στις δηλώσεις μου να μην υπερβαίνω το μέτρο. Είμαστε η πιο δημοφιλής ομάδα, ο Ολυμπιακός είναι σχεδόν θρησκεία στην Ελλάδα. Είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στη χώρα. Ποια είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στη Βραζιλία;».

Για το συναίσθημα ότι έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε την Ευρωλίγκα:

 «Απερίγραπτο. Αλλά είχαμε πολύ μεγάλη ψυχική δύναμη. Η ομάδα είναι πειθαρχημένη, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και όλοι σέβονται τις μεθόδους μου. Είχα πρόταση να φύγω από τον Ολυμπιακό, αλλά αισθάνομαι πολύ καλά στον σύλλογο, όπως καταλαβαίνεις, όπου μοιράζομαι την ίδια φιλοσοφία. Είναι κάτι που πιστεύω όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στη ζωή».

 Για τη δυσκολία μετά από «μικρές» ομάδες να αναλάβει μια τόσο μεγάλη:

«Δεν ήταν καθόλου δύσκολο. Ήταν πιο εύκολο επειδή έχεις πολλά ικανά άτομα γύρω σου. Αναφέρομαι στο τεχνικό επιτελείο, εκτός από τους παίκτες. Η πίεση είναι εξαντλητική, αλλά ο σύλλογος είναι πάντα στο πλευρό σου»..

 Για τον τρόπο που μελετά:

«Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι να βλέπω βίντεο της ομάδας μου και των αντιπάλων και να βλέπω προπονήσεις και παιχνίδια μικρότερων κατηγοριών, όπου μπορώ να συζητήσω με τους προπονητές. Εκεί μπορείς να δεις νέες κινήσεις και φάσεις που μπορώ να μεταφερθούν στη μεγάλη κατηγορία.  Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι πάντα ανοιχτός σε καινοτομίες. Δεν μου αρέσει να δίνω συμβολές, γιατί αυτό είναι πολύ προσωπικό, αλλά μπορώ να πω ότι αυτό: αγάπα το παιχνίδι και αφοσιωθούν στο βαθμό του δυνατού, ώστε να βελτιώνεσαι κάθε μέρα»..

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.