«Καλή χρονιά» με παράπονα για το ντέρμπι

Written by  Οκτ 11, 2013

Με τις ευχές των προπονητών των ομάδων που συμμετέχουν στην Α1 για μία καλή χρονιά και τους τεχνικούς των δύο «αιωνίων» να συμφωνούν ότι θα προτιμούσαν η μεταξύ τους αναμέτρηση να ερχόταν αργότερα μέσα στη σεζόν, δόθηκε η εκκίνηση για το Πρωτάθλημα 2013-14.

 

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο ξενοδοχείο DivaniCaravel όπου οι προπονητές όλων των ομάδων ευχήθηκαν να γίνει μια καλή χρονιά με γνώμονα το θέαμα και την αποφυγή των επεισοδίων.

Την έναρξη της συνέντευξης έκανε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, ο οποίος βράβευσε τον προπονητή του Ολυμπιακού Γιώργο Μπαρτζώκα για την κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλου, επισημαίνοντας πως «το μπάσκετ γυρνάει ξανά στο ενδιαφέρον του Έλληνα».

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ θέλησε να αφήσει πίσω την περσινή χρονιά και αναφέρθηκε αρχικά στις εντυπώσεις του από την προετοιμασία των ομάδων, οι οποίες, όπως υποστήριξε, δείχνουν πρωτόγνωρο ενδιαφέρον πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος. «Το φετινό πρωτάθλημα έχω την αίσθηση ότι θα είναι καλύτερο σε όλα τα επίπεδα. Είμαι σίγουρος ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα τα πάνε καλά και στην Ευρώπη. Έχουμε και τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο στο ΕuroCup. Όλες οι ομάδες πήραν τα πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα, χωρίς κανένα πρόβλημα», δήλωσε, ενώ, στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο νέο site E..Σ.Α.Κ.Ε.

esake-xalvatzakis-mpartzokas

 

Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης με πρώτο τον προπονητή του νταμπλούχου Παναθηναϊκού, Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ντέρμπι της πρεμιέρας με τον Ολυμπιακό.

«Η αλήθεια είναι δεν το θέλαμε το παιχνίδι αυτή την εποχή, καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη κι έχουμε ένα μαραθώνιο μπροστά μας, την Ευρωλίγκα. Έτσι έγινε κι έτσι πρέπει να ζήσουμε. Το θέαμα δεν θα είναι αυτό που θέλουμε, δεν θεωρώ υπάρχει φαβορί, ο Ολυμπιακός είναι εξαιρετική ομάδα και πήρε βάθος με την επιστροφή του Μάντζαρη. Έχουμε ένα μαραθώνιο, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στην πορεία, υπάρχει πίεση, αμφότεροι είμαστε δυνατοί, θεωρώ πως το Μάιο ή τον Ιούνιο θα είμαστε και οι δύο διαφορετικοί. Είναι ιδιαίτερο ματς, θα υπάρχει μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, αλλά δεν φθάνει μόνο αυτή», δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της βίας και τις προσπάθειες για την εξαφάνισή του.

«Έχουμε ακούσει πολλά, για τη βία. Είναι επικίνδυνο να πάρεις την ομάδα και να φύγεις, είναι σαν να παίρνεις το νόμο στα χέρια σου, είναι πιο επικίνδυνο από το πέσει ένα μπουκάλι. Δεν θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε, πιστεύουμε στους θεσμούς. Και οι 14 προπονητές το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην πυροδοτούμε τη βία. Αν δείτε οι μεν προστατεύουμε τους δε. Ήταν χειρότερη η συμπεριφορά των παικτών στη δική μου εποχή, πλέον είναι σε υψηλό επίπεδο».

Ο τεχνικός των «πρασίνων» αναφέρθηκε και τα θετικά στοιχεία που δίνει το ελληνικό πρωτάθλημα. «Αυτό που δίνει το ελληνικό πρωτάθλημα είναι το καλό όνομα που έχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι νέοι παίκτες, αυτό που γίνεται, γίνεται από ανάγκη, όχι από επιλογή. Το ίδιο γίνεται και με τους ξένους, τους πουλάμε ελπίδα, υπάρχουν πολύ καλά ανταγωνιστικά προγράμματα. Ουσιαστικά, αυτό δίνουμε. Εάν μπορείς να παίξεις στο ελληνικό πρωτάθλημα μπορείς να παίξεις παντού. Οι νέοι πρέπει να ανταγωνιστούν τους μεγάλους παίκτες, όχι να ρίξουν το επίπεδο. Οι κοινοτικοί και οι ξένοι βοήθησαν την προηγούμενη γενιά, όλοι μαζί έφθασαν το επίπεδο στο Έβερεστ. Δεν πρέπει να πέσουν οι ομάδες, πρέπει να διαχειριστούμε σωστά τα νέα παιδιά που πέφτουν στα βαθιά. Χρειάζεται προσοχή», συμπλήρωσε.

pao-pedoulakis-synent

 

 

Αμέσως, μετά, μίλησε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο ντέρμπι, αλλά και το μειονέκτημα που έχει ο Ολυμπιακός, ξεκινώντας με -2 βαθμούς λόγω της γνωστής τιμωρίας του.

«Ο Ολυμπιακός φέτος θα προσπαθήσει να μείνει στην κορυφή. Αυτό που στοχεύσαμε είναι να ενισχυθούμε με νεαρούς παίκτες που θα μας βοηθήσουν. Είναι δύσκολο να διατηρηθείς σε υψηλό επίπεδο με νεαρά πρόσωπα, αλλά πιστεύω θα τα πάμε μια χαρά. Κανείς δεν ήθελε ένα τέτοιο παιχνίδι τόσο νωρίς. Έχουμε ντεσαβαντάζ με την έλλειψη κόσμου και την αφαίρεση βαθμών, πρέπει να κάνουμε μία υπέρβαση. Ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί. Εμείς αναλύσαμε τη χρονιά πέρσι και αυτό που κάναμε είναι να έχουμε πιο βαθύ ρόστερ. Περιμένουμε τη βελτίωση που θα έχουμε με το πέρασμα του χρόνου. Από σήμερα θα ασχοληθούμε τον Παναθηναϊκό», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

 Ο προπονητής των Πρωταθλητών Ευρώπης ρωτήθηκε και για το θέμα της βίας, για το οποίο ήταν κάθετος πως δεν αφορά τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του αθλήματος. «Υπάρχει το κράτος, ο ΕΣΑΚΕ που θα πρέπει να ασχοληθούν με τη βία. Όχι οι προπονητές».

Αναφορικά, τέλος για το θετικό μήνυμα που έχει να στείλει το πρωτάθλημα, ο κ. Μπαρτζώκας ανέφερε πως η εμπειρία του Διηπειρωτικού έδειξε πως το προϊόν δεν είναι τόσο κακό όσο το θεωρούμε: «Από την περιήγησή μας στην Ευρώπη όλο το χρόνο, ο σεβασμός και η εκτίμηση που έχουμε σαν ελληνικό μπάσκετ είναι πολύ μεγάλη. Δεν έχει να κάνει με το πως μας αντιμετωπίζουν οι φορείς. Ο Παναθηναϊκός από σύμπτωση δεν βρέθηκε στο φάιναλ φορ, ο Ολυμπιακός κατέκτησε την Ευρωλίγκα. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι συνεχίζουμε να δουλεύουμε εμείς οι Έλληνες προπονητές για να φτάσουμε το προϊόν όσο πιο ψηλά γίνεται. Καλούνται και οι υπόλοιποι φορείς να μην απαξιώνουν το προϊόν», σημείωσε.

 

osfp-mpartzokas-synent

 

Αμέσως μετά πήραν το λόγο και οι υπόλοιποι προπονητές. Ο προπονητής του Πανιωνίου, Γιάννης Σφαιρόπουλος δήλωσε: «Η αλλαγή προσώπων είναι μεγάλη στην ομάδα μας. Έφυγαν οι βασικοί πυλώνες και κάποια παιδιά που ήταν βασικοί. Το υλικό και φέτος είναι αξιόλογο. Έχουμε παίκτες που είναι πολύ καλοί και μπορούν να τους αναπληρώσουν. Είναι ντεσαβαντάζ που έμειναν μόνο τέσσερις παίκτες από την προηγούμενη χρονιά όμως θεωρούμε πως κάναμε τις κατάλληλες κινήσεις για την στελέχωση της ομάδας. Είναι πρόκληση που, όπως και πέρσι θα αγωνιζόμαστε σε τρεις διοργανώσεις. Πέρσι αποκλειστήκαμε νωρίς από το Κύπελλο. Φέτος περιμένουμε την κλήρωση Σημασία  για εμάς  έχει το ταξίδι και θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και το ταξίδι να κρατήσει περισσότερο. Η διαφορά των μεγάλων με τους υπόλοιπους είναι μεγάλη. Δεν ξέρω αν είναι μεγαλύτερη από πέρσι, αλλά είναι μεγάλη. Στην καλή τους ημέρα οι άλλες ομάδες μπορούν να κερδίσουν τον οποιοδήποτε και αυτό δίνει ποιότητα στο πρωτάθλημα. Τα μπάτζετ παίζουν ρόλο. Είναι πολύ σημαντικό που όλες οι ομάδες έχουν μικρά ελληνόπουλα. Αυτό είναι μεγάλη πρόοδος για το μπάσκετ και τα επόμενα χρόνια θα δούμε κάτι ξεχωριστό».

Ο προπονητής του Ρεθύμνου, Θανάσης Γιαπλές, είπε: «Το Ρέθυμνο με το ιδιαίτερο στυλ του, προσπαθεί να συνδυάζει το θέαμα με το αποτέλεσμα. Ελπίζω να τα πάμε καλά και φέτος και βαθμολογικά και στο θέαμα».

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Σούλης Μαρκόπουλος ξεκίνησε με την ευχή για υγεία και τύχη σε όλους: «Είναι ένα πρόβλημα η απουσία του Παπαδόπουλου. Στοίχημα για εμάς είναι να βγάλουμε νέους παίκτες και πιστεύουμε πως έχουν το ταλέντο για να αποτελέσουν μέλη της ομάδας για τα επόμενα χρόνια. Ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιο μπροστά από τις υπόλοιπες. Θέλουμε να δούμε ένα πρωτάθλημα που οι ομάδες θα ξεκινήσουν και θα τελειώσουν σχεδόν με το ίδιο ρόστερ. Ευχόμαστε να γίνει ένα πολύ καλό πρωτάθλημα. Πρέπει το ελληνικό μπάσκετ να υποστηριχθεί από τα ΜΜΕ περισσότερο. Να δείξουμε τα θετικά στοιχεία. Να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο. Να δει πως κάτι καλό γίνεται. Να προβάλουμε τα θετικά σημεία. Γιατί να έρθει κάποιος όταν ακούει πως η ομάδα έχει πρόβλημα. Ξέρω πως η ομάδα θα έχει σκαμπανεβάσματα αλλά πιστεύω πως θα βρούμε τον δρόμο. Είναι κουραστικό που θα έχουμε δύο παιχνίδια την βδομάδα, αλλά αυτό θα βοηθήσει τα νέα παιδιά».

 

markopoulos-sfairopoulos

Από την πλευρά του, ο προπονητής του Άρη, Βαγγέλης Αγγέλου, ευχήθηκε αρχικά συγχαρητήρια στους δύο «αιωνίους» για την πορεία τους στην Ευρώπη και, στη συνέχεια, επεσήμανε: «Για τον Άρη μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα, θα δούμε μέσα στη χρονιά που θα μας πάει, ελπίζω να τα καταφέρουμε και να συνδυάσει το “μαθαίνω” και το “ωριμάζω”. Γίνεται μία σημαντική προσπάθεια φέτος από τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε., ελπίζουμε από αυτή την προβολή να έχουμε μόνο κέρδη. Όσο για την ομάδα μας στόχος μας είναι να είμαστε σε καλή κατάσταση την άνοιξη».

OΓιώργος Καλαφατάκης για λογαριασμό του Ίκαρου Χαλκίδας σημείωσε: «Πιστεύω ότι η φετινή ομάδα δεν έχει καμία σχέση με την περσινή. Ο Ίκαρος είναι νεοφώτιστη ομάδα. Τα παιδιά καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, έτσι κι αλλιώς είναι νέα με όραμα. Έχουμε οκτώ ομάδες εκτός Αθηνών και αυτό το εγχείρημα είναι σημαντικό. Εύχομαι να ευχαριστηθούμε το μπάσκετ. Η διαφορά του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού με τις άλλες ομάδες είναι μεγάλη. Ο Πανιώνιος μπορεί να ξεχωρίσει και στην πορεία μπορεί να προκύψουν κι άλλες ομάδες, ώστε τα δύο γκρουπ να γίνουν τρία. Υπάρχει ποιότητα στο πρωτάθλημα και τζάμπα να παίζεται θα είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη».

O Nίκος Βετούλας του Απόλλωνα Πάτρας, πρόσθεσε: «Είναι μία σημαντική χρονιά για εμάς, έχουμε μία τελείως διαφορετική ομάδα από την περσινή. Στην πράξη θα δούμε αν το σχεδιασμός ήταν σωστός κι αν θα μας βγει. Υπάρχει διαφορά με τους μεγάλους. Τα μπάτζετ πάνω κάτω είναι τα ίδια φέτος, πρέπει να κάνουμε καλή διαχείριση των στιγμών».

Ο προπονητής του Κολοσσού Ρόδου, Βασίλης Φραγκιάς δήλωσε: «Τα παιδιά τα από το κολέγιο τα έφερα, γιατί πιτσιρικάς είχα το όνειρο να παίξω στο κολέγιο. Έχουμε μια νεανική ομάδα, με 3-4 με εμπειρία από Α1 και θέλουμε να δώσουμε κίνητρο και να είμαστε αποτελεσματικοί στο τέλος. Θεωρώ πως μέρα με τη μέρα θα βελτιωνόμαστε και πως στος τέλος της σεζόν θα έχουμε καταφέρει τους στόχους μας, ώστε σιγά σιγά ο Κολοσσός να κοιτάξει λίγο παραπάνω και να χτιστεί ένα κλειστό γήπεδο στην Ρόδο και  ο Κολοσσός να παίξει στην Ευρώπη.

Ο Νέναντ Μάρκοβιτς για λογαριασμό του ΚΑΟΔ: «Είναι τιμή για εμένα να είμαι μόνο με Έλληνες προπονητές και να δουλεύω σε μία τόσο μεγάλη λίγκα. Έχουμε οκτώ νέους παίκτες στην ομάδα, ξένους που δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ στην Α1. Πιστεύω πως θα είμαστε ανταγωνιστικοί, είναι αυτό που θέλω να δω από την ομάδα μου έπειτα από την περασμένη χρονιά. Πιστεύω πως όλες οι ομάδες είναι καλές... Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο και των υπολοίπων. Θα είναι αμφίρροπο τόσο στο θέμα της παραμονής όσο και στο θέμα των playoffs».

Ο προπονητής του Πανελευσινιακού, Γιώργος Σκαραφίγκας δήλωσε: «Θέλω να ευχηθώ σε παίκτες και προπονητές να έχουν υγεία. Θεωρώ πως το πλεονέκτημα που είχαμε πέρσι ήταν ο ενθουσιασμός και η άγνοια κινδύνου. Φέτος έχουμε το πλεονέκτημα ότι παίζουμε από την αρχή στην έδρα μας».

Ο Δημήτρης Λιόγας, προπονητής του Ηλυσιακού, σημείωσε: «Ήταν ένα θρίλερ η παραμονή, που δεν ήταν εύκολο να το ξεπεράσουμε. Πιστεύω φέτος είμαστε καλα προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσουμε. Βδομάδα με τη βδομάδα πιστεύω πως θα καταφέρουμε να είμαστε καλύτεροι για να φτάσουμε στον στόχο της παραμονής»

Ο προπονητής των Τρικάλων, Κώστας Φλεβαράκης ανέφερε: «Είναι μια δύσκολη αποστολή. Έχω δουλέψει στο παρελθόν σε Ελλάδα κι εξωτερικό, αλλά είναι η πρώτη φορά που δουλεύω σε μία επαρχιακή ομάδα. Είναι ένα νέο ξεκίνημα για την ομάδα και το μπάσκετ στην Α1. Πιστεύουμε πως σκληρή δουλειά στην προπόνηση και μερα τη μέρα θα εκπληρώσουμε τους στόχους μας».

Ο προπονητής της Νέας Κηφισιάς, Ηλίας Παπαθεοδώρου, τέλος, δήλωσε: «Πέρσι δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε το μπαμ κόντρα στον Ολυμπιακό (σ.σ. γέλια). Η ομάδα για να φτάσει εδώ όλα αυτά τα χρόνια έκανε Πρωταθλητισμό. Θα πρέπει να δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα στο γήπεδο. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες θα στηριχθούμε σε Έλληνες έμπειρους παίκτες, θέλουμε να μας δώσουν την εμπειρία τους. Έχουμε κάνει ένα μίγμα με ξένους που έρχονται από κολλέγια και στόχος είναι η παραμονή. Το πρωτάθλημα θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Το πιο ποιοτικό έχει σχέση με το πώς το βλέπει κανείς. Σημαντικό ρόλο παίζει το οικονομικό. Ερχονται παίκτες που μπορούν να αποδώσουν και μετά να φύγουν. Οι διαφορές των ομάδων, εξαιρουμένων των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού,  δεν είναι μεγάλες και εξαρτάται από τη μέρα και την κατάσταση που θα βρεθούν. Θα είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα».

 skarafigas-markovic

 

aggelou-vetoulas

 

giaples

 

esake-proponites2

esake-proponites

Φωτογραφίες: Δημήτρης Δημόπουλος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.