«The Brent show» και νίκη με Μάλαγα στο ΣΕΦ

Written by  Οκτ 18, 2013

Με το άγχος της πρεμιέρας και την πίεση του δις Πρωταθλητή Ευρώπης να βαραίνει τα πόδια των αρκετών άπειρων παικτών του, ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε αρκετά και χρειάστηκε ένα προσωπικό σόου του Μπρεντ Πέτγουεϊ για να κάνει μία ακόμα ανατροπή, όταν και βρέθηκε πίσω με 12 πόντους και να κάμψει την αντίσταση της μαχητικής Μάλαγα. Με τη νίκη με 69-61 η ομάδα του Πειραιά ξεκίνησε με το δεξί την προσπάθειά της να υπερασπιστεί το στέμμα του στη φετινή Ευρωλίγκα.

 Οι «ερυθρόλευκοι» εμφανίστηκαν με πολλά νέα πρόσωπα σε σχέση με πέρσι, τον Βαγγέλη Μάντζαρη να επιστρέφει σε παιχνίδι Ευρωλίγκας, καθώς και τον Έισι Λο στη δωδεκάδα, για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα φέτος. Αντίθετα, ο Μίρζα Μπέγκιτς δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους πόνους στη μέση και δεν συμπεριελήφθη στην αποστολή.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν αναγνωριστικά στην πρώτη περίοδο με σφιχτές άμυνες, αργές επιθέσεις, αρκετά λάθη και το λογικό άγχος της πρεμιέρας που έφερε νευρικότητα. Περισσότερο νευρικός ήταν ο Ολυμπιακός, που στο ξεκίνημα υπέπιπτε σε πολλά αβίαστα λάθη και άστοχες επιλογές στην επίθεση, γεγονός που επέτρεψε στη Μάλαγα να πάρει προβάδισμα, το οποίο με τον Ντράγκιτς να πυροβολεί ανηλεώς από τα 6,75 (ή και τα 8,5 μ.) έφτασε το 8-17.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να αντιδράσει, οι επιλογές του συνέχισαν να είναι κακές, αλλά τελικά, με τρίποντο του Σπανούλη από τη γωνία, κατάφερε να μαζέψει τη διαφορά και να κλείσει το δεκάλεπτο πίσω στο σκορ με 18-22.

Νευρικά ξεκίνησε ο Ολυμπιακός και στο δεύτερο δεκάλεπτο με πολλές κακές επιθέσεις, την ώρα που και η Μάλαγα ακολουθούσε τον ίδιο ρυθμό. Οι πρώτοι πόντοι στο δεκάλεπτο ήρθαν μετά από 2,40’’ με γκολ φάουλ του Βάσκεθ που ανέβασε τη διαφορά στο 18-25.

Ο Πέτγουεϊ πέτυχε το πρώτο καλάθι του Ολυμπιακού στην δεύτερη περίοδο 4,10’’ μετά την έναρξή του, απόδειξη της κάκιστης απόδοσης των «ερυθρολεύκων» σε αυτό το διάστημα. Ο αμερικανός μπήκε ζεστός και ξεσήκωσε την κερκίδα, καθώς στην επόμενη φάση με δεύτερο συνεχόμενο τρίποντο και, στη συνέχεια με κόψιμο στην άμυνα έφερε το παιχνίδι στο 24-25.

Ο Ολυμπιακός εξακολουθούσε να είναι κακός μέσα στην ρακέτα, την ώρα που η άμυνά του πάνω στον Ντράγκιτς ήταν κάκιστη. Ο Κροάτης με 13 πόντους και τρία τρίποντα ανέβασε τη διαφορά και πάλι στο 24-28. Χαρακτηριστικό δε της περιόδου ήταν πως το πρώτο φάουλ, με το οποίο χρεώθηκε η ισπανική ομάδα έγινε στο 19’, την ώρα που οι παίκτες του Ολυμπιακού συμπλήρωσαν νωρίς τα δικά τους, στέλνοντας τους παίκτες της Μάλαγα στις βολές με την ευκαιρία να ανεβάσουν κι άλλο τη διαφορά.

Με τρίποντο του Γκρέιντζερ η Μάλαγα πήγε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με 26-33 και τον Γιώργο Μπαρτζώκα πολύ προβληματισμένο από την εικόνα που παρουσίαζαν οι παίκτες των Πρωταθλητών Ευρώπης.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν νευρικά και στο τρίτο δεκάλεπτο, καθώς δε μπορούσαν να βρουν σκοράρισμα για πολλή ώρα, με τη Μάλαγα να το εκμεταλλεύεται και να ανεβάζει τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφιο νούμερο (26-38). Στο σημείο εκείνο οι παίκτες του Ολυμπιακού ξύπνησαν και με σερί 9-0 μείωσαν τη διαφορά σε 35-38.

Η Μάλαγα βρήκε το κουράγιο να αντιδράσει και με συνεχόμενους πόντους ανέβασε και πάλι τη διαφορά στο +10 (35-45). Χαρακτηριστικό αυτού του διαστήματος ήταν οι πολύ κακές επιθέσεις και τα δύο χαμένα τρίποντα του Πρίντεζη, καθώς και τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ με την ισπανική ομάδα να έχει ήδη 10 επιθετικά. Με τρία συνεχόμενα τρίποντα, από Πρίντεζη, Λοτζέσκι και Πέτγουεϊ, όμως, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε την κατάσταση και έφερε τα πάντα σχεδόν στα ίσα με τη λήξη της περιόδου για το 44-45.

Με ½ βολές του Ματ Λοτζέσκι και επίσης ½ του Ντάνστον, ο Ολυμπιακός πήρε και πάλι προβάδισμα στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου με 46-45 για πρώτη φορά έπειτα από το αρχικό 2-0 και το συνολικό σερί του να φτάνει το 11-0. Με τρίποντο του Μάντζαρη και φάση highlightκαι κάρφωμα του εξαιρετικού Πέτγουεϊ ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα 5 πόντων (51-46), έχοντας πια την ψυχολογία με το μέρος του.

Ο αμερικανός ξεσήκωσε για μια ακόμα φορά την εξέδρα με τους πανηγυρισμούς του, δείχνοντας πως φέτος θα είναι από τα σημεία αναφοράς των «ερυθρολεύκων». Με την ψυχολογία με το μέρος τους πια, οι παίκτες του Ολυμπιακού απελευθερώθηκαν, βελτιώθηκαν στην άμυνα και με μια σειρά από εντυπωσιακές φάσεις, ανέβασαν για πρώτη φορά τη διαφορά στο +11 (60-49), και με επιμέρους σκορ από το 35-45 στο 25-4 πίστεψε πως καθάρισε το παιχνίδι.

Η Μάλαγα, όμως, δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και με γρήγορο σερί 6-0 μείωσε και πάλι τη διαφορά στο 62-57. Το τρίποντο του Λοτζέσκι για το 65-57 και το κλέψιμο του Σλούκα στην άμυνα ήταν η χαριστική βολή. Το τελικό 69-61 διαμορφώθηκε με κάρφωμα του Ντομάντας Σαμπόνις με τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει την πρώτη του νίκη στη φετινή Ευρωλίγκα.

Κορυφαίος για τους Πρωταθλητές Ευρώπης ήταν αναμφισβήτητα ο Μπρεντ Πέτγουεϊ που στην παρθενική του εμφάνιση στην Ευρωλίγκα πέτυχε 13 πόντους, έπαιξε εκπληκτικές άμυνες και, κυρίως, ξεσήκωνε με προσωπικές ενέργειες την εξέδρα για να δώσει δύναμη στην ομάδα του. Εξαιρετικός και ο Κώστας Σλούκας που δείχνει παιχνίδι με παιχνίδι πως μπορεί να εξελιχθεί στο νέο ηγέτη των «ερυθρολεύκων».

Τα δεκάλεπτα: 18-22, 26-33, 44-45, 69-61

Ολυμπιακός: 13/33δίπ., 11/26τρίπ., 10/14β., 24-10ρ., 21ασ., 5κλ., 4κοψ., 11λ.
Μάλαγα: 13/37δίπ., 8/22τρίπ., 11/16β., 25-15ρ., 10ασ., 6κλ., 3κοψ., 12λ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.