Print this page

Ισοφάρισε τους τελικούς ο Παναθηναϊκός

Written by  Ιουν 01, 2017

Ο Παναθηναϊκός Superfoods ήταν αισθητά βελτιωμένος στον δεύτερο τελικό του Πρωταθλήματος, όπου με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Νίκο Παππά επικράτησε του Ολυμπιακού με 84-80, ισοφάρισε την σειρά και πλέον οι δυο ομάδες θα ξανασυναντηθούν την Κυριακή στο ΣΕΦ για το προβάδισμα.

Φωτό: Olympiacos B.C. Experience

Οι «πράσινοι» έδειξαν περισσότερα στοιχεία ομαδικότητας, με τον Μάικ Τζέημς να αφήνει στην άκρη τις… τρέλες του και να παίζει και για τους συμπαίκτες του, ενώ «κρυφοί άσσοι» για τον Τσάβι Πασκουάλ αποδείχθηκαν ο Νίκος Παππάς και ο Κένι Γκέιμπριελ που έδωσαν σημαντικές λύσεις σε κρίσιμα σημεία του αγώνα.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από οξεία αμυγδαλίτιδα και ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να είναι έτοιμος για τους υπόλοιπους τελικούς, ωστόσο, βρήκε στο πρόσωπο του Έρικ Γκριν σκοράρισμα, έμεινε κοντά στο σκορ με μεγάλα σουτ, αλλά και πόντους από δεύτερες επιθέσεις, αλλά στο τέλος του έλειψε το καθαρό μυαλό για να κάνει το 2-0 και να φτάσει πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δημήτρη Μπασούρη, ο οποίος απεβίωσε τα ξημερώματα.

Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν πολύ καλύτερα επιθετικά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό να πιέζει σε όλο το γήπεδο και με 3/5 τρίποντα στο πρώτο πεντάλεπτο, να μπαίνει στο προβάδισμα (11-7).

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν να διαβάζουν το παιχνίδι των γηπεδούχων καλύτερα στη συνέχεια και με καλή κυκλοφορία της μπάλας και τρέξιμο στον αιφνιδιασμό, πήραν προβάδισμα και έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 17-20.

Οι «ερυθρόλευκοι» εκμεταλλεύτηκαν όλα τα miss matches μέσα στη ρακέτα, τροφοδοτώντας τους ψηλούς τους, την ώρα που οι «πράσινοι» έπαιζαν κυρίως με το ταλέντο και το ένστικτο των παικτών τους, παρ’ όλα αυτά, με σερί 5-0 πέρασαν και πάλι μπροστά (28-27), ενώ με εντυπωσιακές άμυνες κυρίως από τον Ρίβερς, προηγήθηκαν με 35-30 και το ημίχρονο έληξε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 41-39.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τις δυο ομάδες να είναι αρκετά επιπόλαιες στο παιχνίδι τους και να χάνουν πολλές ευκαιρίες, δείχνοντας σημάδια έλλειψης συγκέντρωσης και κόπωσης σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα οι δυο ομάδες να πηγαίνουν πόντο πόντο.

Με το Γιάννη Μπουρούση να εκμεταλλεύεται το καλό του παιχνίδι μέσα στη ρακέτα και να φορτώνει με φάουλ τους ψηλούς του Ολυμπιακού και να πετυχαίνει εύκολα καλάθια, ο Παναθηναϊκός πήρε και πάλι προβάδισμα (55-50), ενώ έφτασε και στο μεγαλύτερο προβάδισμά του στη λήξη του δεκάλεπτου (59-53).

Όσο η ώρα περνούσε, το παιχνίδι γινόταν όλο και πιο δυνατό, με τις μονομαχίες κάτω από τα καλάθια να είναι σκληρές και κάθε πόντος να μπαίνει με… αίμα. Ο Παναθηναϊκός κυρίως με ατομικές ενέργειες κατάφερνε να διατηρεί το προβάδισμα και ο Έρικ Γκριν κρατούσε ζωντανό τον Ολυμπιακό με μεγάλα τρίποντα, την ώρα που Μπουρούσης και Μιλουτίνοφ ήταν στους πάγκους φορτωμένοι με φάουλ.

Ο Νίκος Παππάς πήρε προσωπικές προσπάθειες και οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε προβάδισμα 7 πόντων για πρώτη φορά (78-71) και έδειξε να ελέγχει το παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός φάνηκε να χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του και να επιμένει υπό την πίεση του χρόνου να προσπαθεί να μειώσει με τραβηγμένα τρίποντα, όμως, με μεγάλο τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη στα 55’’ μείωσε σε 78-76 και τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν δραματικά.

Ο Μάικ Τζέημς με μεγάλο καλάθι έκανε το 80-76, ο Ολυμπιακός έχασε την επίθεση και ο Νικ Καλάθης με 2/2 βολές στα 19’’ σφράγισε τη νίκη για τους «πράσινους», αφού παρά το γρήγορο καλάθι του Μάντζαρη, ο χρόνος που απέμενε ήταν ελάχιστος για την ανατροπή.

Το τελικό 84-80 έφερε τη σειρά των τελικών στο 1-1, με τις δυο ομάδες να δίνουν ραντεβού την Κυριακή στο ΣΕΦ για τον τρίτο και επίσης πολύ σημαντικό τελικό.

Σε αυτό το δεύτερο παιχνίδι, πολλοί ήταν εκείνοι που βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να φτάσει στη νίκη, με τον Νίκο Παππά να είναι το «κλειδί» με 16 πόντους, τον Μάικ Τζέημς να έχει 14 πόντους, τον Γιάννη Μπουρούση να έχει 12 πόντους με 6 ριμπάουντ, το Νικ Καλάθη να έχει 8 πόντους με 10 ριμπάουντ και 3 ασίστ και τον Κένι Γκέιμπριελ να έχει 8 πόντους.

Από τον Ολυμπιακό, ο Έρικ Γκριν ξεκίνησε με 5/5 τρίποντα και τελείωσε με 21 πόντους, ο Γιώργος Πρίντεζης είχε 15 πόντους με 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ο Κώστας Παπανικολάου είχε 12 πόντους και ο Βαγγέλης Μάντζαρης είχε 9 πόντους με 6 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 17-20, 41-39, 59-53, 84-80

 

 

Φωτό: Olympiacos B.C. Experience