Ένας Διαμαντίδης δεν φτάνει…

Written by  Νοε 29, 2013

Ο Παναθηναϊκός επεχείρησε να κάνει μία επική ανατροπή απέναντι στην Λαμποράλ Κούτσα, γυρίζοντας το παιχνίδι από το -21 του πρώτου ημιχρόνου, ωστόσο, στο τέλος έμεινε από δυνάμεις και, παρόλο που είχε την ευκαιρία να πάρει το παιχνίδι, ο συγκινητικός για μία ακόμα φορά Δημήτρης Διαμαντίδης αστόχησε στο τρίποντο της νίκης και οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 79-77.

 

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας βρίσκονται πλέον στο 3-4 στον τέταρτο όμιλο και χρειάζονται μόνο νίκες από εδώ και πέρα αν δεν θέλουν να ρισκάρουν ακόμα και την συμμετοχή τους στο top 16 της διοργάνωσης. Δικαιολογίες υπάρχουν, καθώς ο Λάσμε δεν μπορούσε να βοηθήσει όσο κι αν ήθελε, ενώ και ο Ούκιτς ήταν φανερά ανέτοιμος, ωστόσο, για μία ομάδα με το ειδικό βάρος του Παναθηναϊκού, όλα αυτά χάνονται όταν το μόνο ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα.

Από το ξεκίνημα της αναμέτρησης τίποτα δεν πήγε καλά στον Παναθηναϊκό που μπήκε νωθρός, μουδιασμένος και χωρίς καθόλου καθαρό μυαλό. Το πόσο δύσκολο θα ήταν το βράδυ φάνηκε από το ξεκίνημα, όταν η Λαμποράλ μόλις στο 3’ και με 3/3 τρίποντα προηγήθηκε 9-0 και έβαλε από νωρίς προβλήματα στο «τριφύλλι».

Χαρακτηριστικό του πόσο κακός ήταν ο Παναθηναϊκός είναι το γεγονός ότι το πρώτο του καλάθι το πέτυχε με τρίποντο του Διαμαντίδη στο 6’ για το 13-7 κι ενώ μέχρι τότε είχε σκοράρει μόνο με βολές. Το ρεσιτάλ της Λαμποράλ από τα 6,75 μ. συνεχίστηκε με τον Σαν Εμετέριο να παίρνει το…πιστόλι και γρήγορα η διαφορά έφτασε με ένα σερί 8-0 το 21-7.

Τα δύο τρίποντα του Ματσιούλις έδειξαν να ξυπνούν τον κοιμώμενο Παναθηναϊκό, ωστόσο, οι γηπεδούχοι ήταν «οπλισμένοι» και εκτελούσαν από παντού με χαρακτηριστική ευκολία, αφού η περιφερειακή άμυνα του «τριφυλλιού» ήταν τραγική. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με το χειρότερο τρόπο, αφού ο Σαν Εμετέριο σε νεκρό χρόνο έκανε 4/4 τα τρίποντά του και εκτόξευσε τη διαφορά στο +15 για την Λαμποράλ (34-19) έχοντας συνολικά 7/8 τρίποντα.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν ιδιαίτερα, αφού η Λαμποράλ εξακολούθησε να έχει διαβολεμένη ευστοχία και ο Παναθηναϊκός δε μπορούσε να βρει λύσεις για να τον περιορίσει. Με τρίποντο του Χοντζ η διαφορά ξεπέρασε τους 20 πόντους στο 13’ (42-21) και τότε ανέλαβε δράση για τον παναθηναϊκό ο υπερπολύτιμος για μία ακόμα φορά Διαμαντίδης.

Ο αρχηγός πήρε προσπάθειες από τα 6,75 μ., κέρδισε φάουλ και ροκάνισε τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό αρχικά στους -16 (50-34). Η Λαμποράλ ανέβασε και πάλι τη διαφορά στο +19 (55-36) στο 18’ και τότε πίστεψε ότι έχει καθαρίσει το παιχνίδι, δίνοντας την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να μειώσει τη διαφορά.

Με τον Ούκιτς να αναλαμβάνει να ξεκουράσει τον Διαμαντίδη που είχε ήδη φτάσει τους 12 πόντους και τον Ματσιούλις να παίρνει προσπάθειες και να ευστοχεί σε τρίποντο στην εκπνοή του ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός «έτρεξε» ένα σερί 8-0 και κατάφερε να μειώσει τη διαφορά στο 55-44, μεταφέροντας το άγχος στην Λαμποράλ ότι επέστρεψε στο παιχνίδι.

Αυτό το άγχος κατάφερε να εκμεταλλευτεί στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, αφού με συνεχόμενες βολές και κρατώντας χωρίς πόντο στο ξεκίνημα τους γηπεδούχους, ο Παναθηναϊκός έριξε τη διαφορά για πρώτη φορά σε μονοψήφιο νούμερο (55-47) στο 22’ και όλα έδειχναν πως μπορεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή.

Με άμυνα που τσάκιζε κόκαλα και με την Λαμποράλ να μη μπορεί να βρει επιθετικές λύσεις, αφού τα τρίποντα σταμάτησαν να μπαίνουν, ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε τη νευρικότητα των γηπεδούχων και με γκολ-φάουλ του Ματσιούλις, ο οποίος νωρίτερα είχε δεχθεί ένα χτύπημα στο πρόσωπο, μείωσε σε 57-54 και η πλάστιγγα είχε πια γυρίσει υπέρ του.

Με τρίποντο του Αντώνη Φώτση από τα 7,5 μ. ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την επιστροφή του στο ματς ισοφαρίζοντας σε 57-57, ενώ με ½ βολές του Διαμαντίδη, πέρασε μπροστά στο 27’ για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της αναμέτρησης με 57-58, ολοκληρώνοντας ένα εντυπωσιακό σερί 22-2 απέναντι στην Λαμποράλ.

Με ένα σερί 5-0 και τρία συνεχόμενα, ελεύθερα άστοχα τρίποντα του Κάρι, η Λαμποράλ πήρε προβάδισμα ξανά με 62-58 για να κλείσει το ημίχρονο με το σκορ στο 65-62 και την αγωνία για την τελευταία περίοδο που μόλις ξεκινούσε στο κατακόρυφο.

Ο, τι έχτισε από τα μισά του δευτέρου δεκαλέπτου ως το ξεκίνημα του τετάρτου ο Παναθηναϊκός πήγε να τα γκρεμίσει μέσα σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά. Η Λαμποράλ με τον Καουκένας που ενδεχομένως έπαιζε το τελευταίο του παιχνίδι, αφού το μηνιαίο συμβόλαιό του λήγει να παίρνει την ομάδα πάνω του, ήταν πολύ πιο ψύχραιμη και κατάφερε να πάρει εκ νέου μία σημαντική διαφορά. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη με τρίποντο του Διαμαντίδη μείωσε σε 67-65 πριν μείνει άποντος για τρία λεπτά, επιτρέποντας στην Λαμποράλ να κάνει ένα σερί 6-0 και να προηγηθεί με +8 (73-65).

Στο καλάθι του Ούκιτς απάντησε με τρίποντο ο Ερτέλ για το 76-67. Με ½ βολές του Ούκιτς, τρίποντο του Διαμαντίδη και γκολ-φάουλ του Ματσιούλις, ο Παναθηναϊκός μείωσε και πάλι σε 76-74 και το τελευταίο τρίλεπτο ήταν, όπως αναμενόταν, δραματικό.

Με 2/2 βολές του Μπιέλιτσα στα 44,2’’ πριν το τέλος η Λαμποράλ πήρε προβάδισμα 79-74, όμως, ο Αντώνης Φώτσης με εκπληκτικό τρίποντο μείωσε σε 79-77, που έμελε, ωστόσο, να είναι και το τελικό σκορ. Η Λαμποράλ προσπάθησε να ολοκληρώσει το παιχνίδι, ωστόσο, ο Ερτέλ αστόχησε στο layupκαι έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει τη νίκη.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ωστόσο, στο τελευταίο σουτ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ανατροπή και να δώσει τη νίκη στην ομάδα του, η οποία τελικά ηττήθηκε και έμεινε στο 3-4 στον όμιλο, μπαίνοντας πια σε σοβαρές περιπέτειες για τη συνέχεια.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ήταν συγκινητικός με 19 πόντους και 5/8 τρίποντα, ενώ και ο Γιόνας Ματσιούλις έδωσε ό,τι είχε για την ανατροπή, αλλά ούτε οι δικοί του 19 πόντοι ήταν αρκετοί για να δώσουν τη νίκη στους «πράσινους».

Από την πλευρά της Λαμποράλ, ο Σαν Εμετέριο είχε 5/5 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο και έμεινε εκεί, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο κυρίαρχος ήταν ο Μπιέλιτσα που ολοκλήρωσε με 17 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Πλέον, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται νίκη και μόνο νίκη με τον Ερυθρό Αστέρα την ερχόμενη αγωνιστική στο ΟΑΚΑ προκειμένου να μην διακινδυνεύσει ακόμα και την υπόθεση πρόκριση στο top 16, ωστόσο, με την εικόνα που παρουσιάζει στην Ευρώπη, πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά, ώστε να αποφευχθεί η μεγαλύτερη αποτυχία του εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.