Το Λαύριο απείλησε τον Παναθηναϊκό στο ματς της... ιστορίας!

Written by  Ιαν 22, 2018

Στο συγκλονιστικότερο αγώνα της σεζόν ο Παναθηναϊκός Superfoods επικράτησε πολύ δύσκολα στην δεύτερη παράταση του Λαυρίου Megabolt με 120-118 και έκλεισε αήττητος τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, με τους φιλοξενούμενους να κερδίζουν τις εντυπώσεις και να απειλούν τους νταμπλούχους με την δεύτερη συνεχόμενη ήττα τους στο ΟΑΚΑ, μετά την πρόσφατη από την ΤΣΣΚΑ για την Ευρωλίγκα.

Οι δυο ομάδες θύμισαν αγώνα… NBA με το ρυθμό να είναι φρενήρης και τη μπάλα να ανεβοκατεβαίνει ασταμάτητα, χαρίζοντας μια μοναδική μπασκετική παράσταση σε όλους είχαν την τύχη να βρεθούν στο ΟΑΚΑ ή να το παρακολουθήσουν στην τηλεόραση.

Το Λαύριο απέδειξε πως η θέση του στο πρωτάθλημα δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού πάλεψε μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, χάνοντας ευκαιρίες για να πάρει τη νίκη από την κανονική διάρκεια και την πρώτη παράταση και να σπάσει το εκπληκτικό σερί 147-0 του Παναθηναϊκού απέναντι σε όλες τις ομάδες πλην Ολυμπιακού, κερδίζοντας στο τέλος το θερμό χειροκρότημα των φιλάθλων που αναγνώρισαν την αξιέπαινη προσπάθειά του.

Η… καλή μέρα φάνηκε από νωρίς, όταν οι δυο ομάδες πήγαιναν πόντο-πόντο στο ξεκίνημα της αναμέτρησης με το Λαύριο να δηλώνει αποφασισμένο να ζορίσει τον Παναθηναϊκό, που κατάφερε να προηγηθεί στο τέλος της περιόδου με 27-23.

Η πολύ παραγωγική δεύτερη περίοδος βρήκε τις δυο ομάδες να σκοράρουν κατά… ριπάς και τον Παναθηναϊκό να φτάνει το +9 (47-38), παίρνοντας σχετική διαφορά ασφαλείας, ενώ μετά από πλούσιες επιθετικές ενέργειες, το ημίχρονο βρήκε τους «πράσινους» να προηγούνται με 57-50.

Κι ενώ στο δεύτερο ημίχρονο πολλοί πίστεψαν ότι ο ρυθμός θα πέσει, οι δυο αντίπαλοι συνέχισαν σε υψηλούς ρυθμούς με το σκηνικό να επαναλαμβάνεται, αφού ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 10 πόντους (73-63), αλλά το Λαύριο αντέδρασε, μείωσε στους 3 (77-74) και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 77-72.

Ο Ίαν Βουγιούκας ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην έναρξη της τέταρτης περιόδου όταν με δικούς του συνεχόμενους πόντους, ο Παναθηναϊκός πήρε ενέργεια, έχτισε εκ νέου διαφορά και έφτασε στη μέγιστη τιμή της (90-78) και έδειξε να κλειδώνει τη νίκη.

Το Λαύριο, ωστόσο, δεν τα παράτησε ούτε αυτή τη φορά, μείωσε σταδιακά και κατάφερε να ανατρέψει πλήρως την κατάσταση, ισοφαρίζοντας στο τελευταίο λεπτό σε 95-95, εκτοξεύοντας την αγωνία στο κατακόρυφο.

Με δυο βολές του Νίκου Παππά, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 97-95 και στην εξέλιξη της φάσης, τόσο ο Μουρ όσο και ο Γουίγκινς έκαναν λάθος, με τον Νικ Καλάθη να κάνει το 98-95 και να δείχνει πως οι «πράσινοι» κρατούν την τύχη στα χέρια τους.

Ο Αντουέιν Γουίγκινς, όμως, με μεγάλο τρίποντο πό τη γωνία ισοφάρισε σε 98-98 στα 7,5’’ και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, αφού ο Παππάς δεν κατάφερε ποτέ να εκδηλώσει την τελευταία επίθεση.

Το συγκλονιστικό Λαύριο με τον ενθουσιασμό της ευκαιρίας που του παρουσιάστηκε, προηγήθηκε με 102-107 και έδειξε να σφιχταγκαλιάζει την ιστορική νίκη, αλλά η εμπειρία και η ψυχραιμία του Παναθηναϊκού δεν του επέτρεψε να πανηγυρίσει, με τους «πράσινους» να ισοφαρίζουν, να χάνουν μαζεμένες ευκαιρίες να πάρουν τη νίκη και το παιχνίδι να οδηγείται σε δεύτερη παράταση (107-107).

Η κούραση είχε αρχίσει πλέον να καταβάλει το μυαλό των παικτών των δυο ομάδων, με συνέπεια τα εύκολα λάθη και στις δυο πλευρές του παρκέ, όμως, ο ρυθμός δεν έπεσε και το runn gun συνεχίστηκε μέχρι το τελευταίο λεπτό όταν ο Παππάς με τρίποντο έδωσε προβάδισμα 5 πόντων στον Παναθηναϊκό (118-113) και ουσιαστικά χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Το τελικό 120-118 σηματοδοτεί μια από τις πλουσιότερες επιδόσεις στην ιστορία της Basket League, αλλά και μια απόδειξη ότι το μπάσκετ είναι ένα από τα πιο θεαματικά αθλήματα.

Οκτώ παίκτες του Παναθηναϊκού τελείωσαν με διψήφια συγκομιδή πόντων, με κορυφαίο τον Νικ Καλάθη με 21 πόντους, 6 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 2 κλεψίματα και 3 λάθη, τον Νίκο Παππά πρώτο σκόρερ με 24 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 λάθη, τον Τζέημς Γκιστ να σκεπάζει τα καλάθια με 11 πόντους και 13 ριμπάουντ, τον Λούκας Λεκαβίτσιους να έχει 14 πόντους με 4 ασίστ, τον Θανάση Αντετοκούνμπο να τελειώνει με 10 πόντους, όσους και ο Ίαν Βουγιούκας, ενώ ο Κέισι Ρίβερς είχε 15 πόντους με 4 ριμπάουντ και ο Κρις Σίγνκλετον 11 πόντους με 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

Από το Λαύριο, εκπληκτικός ήταν ο Μακένζι Μουρ που ολοκλήρωσε με 30 πόντους, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα και 5 λάθη, ο Τόνι Μέικερ έφτασε τους 17 πόντους με 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 λάθη, ο Στήβεν Γκρέι σημείωσε 13 πόντους με 4 ριμπάουντ και ο Αντουέιν Γουίγκινς σημείωσε 13 πόντους με 6 ριμπάουντ.

 

Τα δεκάλεπτα: 27-23, 57-50, 77-72, 98-98, 107-107 (παρ.1), 120-118 (παρ.2)

 

Φωτό: ΕΣΑΚΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.