Print this page

Πρωταθλητής ξανά ο Παναθηναϊκός

Written by  Ιουν 17, 2018

Κάνοντας εντυπωσιακή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός Superfoods νίκησε τον Ολυμπιακό με 84-70 και κατέκτησε το 37ο Πρωτάθλημα της ιστορίας του, μέσα σε αποθέωση που γνώρισε από τους οπαδούς του που γέμισαν το ΟΑΚΑ.

Οι «πράσινοι» έτρεξαν στο δεύτερο μέρος σε φρενήρη ρυθμό και, παρά το γεγονός ότι ο Νικ Καλάθης ήταν εκτός παιχνιδιού λόγω φάουλ για αρκετή ώρα, βρήκαν στο πρόσωπο του Νίκου Παππά τον παίκτη που άναψε τη… φλόγα, εκμεταλλεύτηκαν την αγωνιστική καθίζηση των «ερυθρόλευκων» στο δεύτερο μέρος και ειδικά μετά την διακοπή λόγω αντικειμένων που πετάχθηκαν στον πάγκο τους και ολοκλήρωσαν θριαμβευτικά τη χρονιά προσθέτοντας έναν ακόμα τίτλο στην πλούσια τροπαιοθήκη τους, συνεχίζοντας να κατακτούν τουλάχιστον έναν τίτλο εδώ και 23 συνεχόμενα χρόνια.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλά διαβασμένος στο πρώτο μέρος, βρήκε τρόπο να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Νικ Καλάθη, αλλά στο δεύτερο μέρος βγήκε εντελώς εκτός παιχνιδιού, δεν είχε καθόλου καλές επιλογές, εμφανίστηκε κουρασμένος, μπερδεμένος, άστοχος και άνευρος, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει ούτε αυτή τη φορά να σπάσει την έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου του σε πέμπτο τελικό.

Τα παιχνίδι ήταν νευρικό για τις δυο ομάδες στο ξεκίνημα, δείγμα του άγχους με το οποίο αντιμετώπιζαν την αναμέτρηση, με τον Ολυμπιακό να έχει τον πρώτο πονοκέφαλο από το 3’ όταν ο Μιλουτίνοφ χρεώθηκε με τρία γρήγορα φάουλ, πρόβλημα που αντιμετώπισε και ο Παναθηναϊκός αντίστοιχα με τον Θανάση Αντετοκούνμπο.

Οι «πράσινοι» έδειξαν να έχουν πιο καθαρό μυαλό, να παίρνουν εύκολο σκοράρισμα από τη γραμμή των βολών και να δημιουργούν ένα πρώτο προβάδισμα με 10-4, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν με ένα σερί 9-0 για να περάσουν μπροστά με 10-13 και το πρώτο δεκάλεπτο βρήκε τους φιλοξενούμενους να έχουν οριακό προβάδισμα με έναν πόντο (14-15).

Ο ρυθμός εξακολουθούσε να είναι αρκετά αργός, με τις δυο ομάδες να δίνουν έμφαση στην άμυνα, το σκληρό παιχνίδι να είναι στο προσκήνιο και το θέαμα να είναι ιδιαίτερα κακό, με τον Ολυμπιακό να παίρνει σκοράρισμα από τον Σπανούλη και να δημιουργεί ένα μικρό προβάδισμα (25-30), ο Παναθηναϊκός σκοράροντας μόνο με βολές, πέρασε μπροστά με 31-30, όμως, οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με σερί 5-0 για να κλείσουν το πρώτο ημίχρονο με προβάδισμα 31-15.

Το δεύτερο ημίχρονο άργησε να ξεκινήσει, καθώς λίγο πριν την έναρξή του, οπαδοί του Παναθηναϊκού πέταξαν νερά στον πάγκο των φιλοξενούμενων, με τους προέδρους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο να δίνουν εντολή στην ομάδα να αποχωρήσει προς τα αποδυτήρια.

Έπειτα από διαβουλεύσεις αρκετών λεπτών, οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν και ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά.

Η διακοπή φαίνεται ότι επηρέασε περισσότερο τους παίκτες του Ολυμπιακού που υπέπεσαν σε συνεχόμενα λάθη, κάτι που ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε για να βρει ρυθμό στην επίθεση, να μεταφέρει την πίεση στον αντίπαλό του για να προηγηθεί για πρώτη φορά με 10 πόντους (57-47) και να κλείσει θριαμβευτικά το τρίτο δεκάλεπτο με ένα τεράστιο τρίποντο από τα 9 μέτρα από τον Μάικ Τζέημς (60-50).  

Έχοντας ανακτήσει τρομερή πια αυτοπεποίθηση και με τον κόσμο να κάνει καμίνι το ΟΑΚΑ και τον Ολυμπιακό να έχει χάσει εντελώς την αυτοσυγκέντρωσή του, ο Παναθηναϊκός εκτόξευσε πολύ γρήγορα τη διαφορά στους 16  πόντους (68-52) και άρχισε να κάνει πρόβα τίτλου από πολύ νωρίς.

Η διαφορά έφτασε και το +18 (78-60) και ο Παναθηναϊκός έφτασε άνετα στην τελική επικράτηση με 84-70 με τους φιλάθλους του να αφιερώνουν την κατάκτηση του τίτλου στον Παύλο Γιαννακόπουλο.

Ο Μάικ Τζέημς ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 18 πόντους, 2 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Νίκος Παππάς σημείωσε 13 πόντους, ο Ματ Λοτζέσκι είχε 12 πόντους με 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Τζέημς Γκιστ είχε 11 πόντους με 3 ριμπάουντ, ενώ ο Κρις Σίνγκλετον ήταν εκπληκτικός κάτω από τα δυο καλάθια, σκοράροντας 9 πόντους, αλλά μαζεύοντας συνολικά 17 ριμπάουντ.

Από τον Ολυμπιακό που δεν άντεξε στην πίεση του δεύτερου ημιχρόνου, ο Τζαμέλ Μακλήν σημείωσε 16 πόντους με 7 ριμπάουντ, ο Γιώργος Πρίντεζης είχε 13 πόντους με 5 ριμπάουντ, ο Μπράιαν Ρόμπερτς σημείωσε επίσης 13 πόντους, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 11 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα.

Τα δεκάλεπτα: 14-15, 31-35, 60-50, 84-70

Φωτό: ΕΣΑΚΕ

Τα στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ