Print this page

Με άμυνα και πλούσιο θέαμα η πρώτη... παράσταση για την εντυπωσιακή Εθνική

Written by  Σεπ 01, 2019

Η Ελλάδα έκανε το ιδανικότερο ξεκίνημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο πιάνοντας εντυπωσιακή απόδοση στην άμυνα, ένα από τα στοιχεία που θα ποντάρει για να φτάσει ψηλά και με το εμφατικό 85-60 μπήκε με το «δεξί» στην διοργάνωση, στην οποία φιλοδοξεί να φτάσει όσο μακρύτερα γίνεται έπειτα από πολλά χρόνια.

Ανήμερα της επετείου του θριάμβου της Σαϊτάμα επί των ΗΠΑ, η Εθνική ομάδα έμοιαζε σαν έτοιμη από καιρό και αυτό φρόντισε να το δείξει με το… καλημέρα, αφήνοντας υποσχέσεις για μια θεαματική συνέχεια.

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο της Νιανζίνγκ, όπου οι φίλαθλοι γέμισαν κάθε κενή θέση στις κερκίδες και αποθέωναν τις προσπάθειες των παικτών και, βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, κάθε κίνηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι Έλληνες διεθνείς έβγαλαν εξαιρετικό πρόσωπο απέναντι σε μια καλή ομάδα, έπαιξαν κατά διαστήματα απίστευτη άμυνα, ενώ στην επίθεση βρήκαν λύσεις με κάθε τρόπο, όποτε χρειάστηκε, είτε στον συνεχή αιφνιδιασμό είτε και στις επιθέσεις «5 εναντίον 5».

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος είδε και τους 12 παίκτες του να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, με τη γραμμή των ψηλών να κυριαρχεί στους «αιθέρες» (42 ριμπάουντ έναντι 30), ενώ η Ελλάδα είχε εξαιρετική δημιουργία, μοιράζοντας  23 ασίστ, οι οποίες προήλθαν από δέκα διαφορετικούς παίκτες (Καλάθης 7, Μάντζαρης 5).

Η εικόνα αυτή μόνο αισιοδοξία μπορεί να φέρει για τη συνέχεια, ωστόσο, άπαντες κράτησαν χαμηλούς τόνους μετά το παιχνίδι, αποδεικνύοντας τη σοβαρότητα, με την οποία αντιμετωπίζουν την παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η αναμέτρηση

Νευρικές, βιαστικές και άστοχες οι δυο ομάδες χρειάστηκαν χρόνο για να βρουν τα πατήματά τους, με την Εθνική να χτίζει ένα απροσπέλαστο αμυντικό… τείχος από το οποίο πήρε ενέργεια και, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να καταφέρνει να ξεφεύγει από τις παγίδες που προσπαθούσαν να στήσουν γύρω του, άρχισε να δημιουργείται μια διαφορά (15-4) κλείνοντας το πρώτο δεκάλεπτο με την Ελλάδα να προηγείται με 17-9.

Έχοντας πλέον πάρει… μπροστά, η Εθνική συνέχισε να παίζει άμυνα που τσάκιζε «κόκαλα», ενώ στην επίθεση έτρεχε ανελέητα και χτυπούσε σε κάθε κενό που έβρισκε, κάνοντας πάρτι μέσα στη ρακέτα και ανεβάζοντας τη διαφορά γρήγορα στο +20 (33-13), προσφέροντας παράλληλα πλούσιο θέαμα.

Το ημίχρονο βρήκε την Εθνική να προηγείται με 42-16, έχοντας κάνει ένα επιμέρους 25-7 στο δεύτερο δεκάλεπτο, στοιχείο που ήταν το κυρίαρχο που εντυπωσίασε.

Με τον ρυθμό να έχει πέσει αρκετά, λόγω της ήδη διαμορφωμένης κατάστασης, η Ελλάδα έφτασε τη διαφορά στους 27 πόντους (47-20), με την ομάδα του Μαυροβουνίου να βγάζει μια αντίδραση για να συμμαζέψει λίγο την κατάσταση, όμως, οι διεθνείς δεν χαλάρωσαν και έκλεισαν το τρίτο δεκάλεπτο με το σκορ στο 63-38.

Η διαφορά έφτασε ακόμα και το +30 (70-40), δίνοντας την ευκαιρία στον Θανάση Σκουρτόπουλο να αποσύρει στον πάγκο για το υπόλοιπο της αναμέτρησης τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Νικ Καλάθη, δίνοντας χρόνο σε όλους τους παίκτες και δοκιμάζοντας πολλά σχήματα ενόψει της συνέχειας της διοργάνωσης.

Ο MVP του NBA ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 10 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα, δίνοντας κατά κύριο λόγο ενέργεια και πάθος στην ελληνική ομάδα και μαζί με τον Καλάθη, ο οποίος ολοκλήρωσε με 5 πόντους και 7 ασίστ ήταν οι κινητήριοι μοχλοί της Ελλάδας.

Σε εξαιρετική φόρμα ο Γιώργος Πρίντεζης που τελείωσε με 16 πόντους, όπως και ο Γιάννης Μπουρούσης με 12 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ αποκάλυψη ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης που έκανε εκπληκτική εμφάνιση με 15 πόντους, 9 ριμπάουντ και γενικά πολύ καλή παρουσία.

Χαρακτηριστικό της αναμέτρησης ήταν ότι χρησιμοποιήθηκαν και οι 12 παίκτες, από τους οποίους μόνο ο Βασιλόπουλος δεν σκόραρε, αλλά άπαντες πρόσφεραν από ένα «λιθαράκι» στην εξαιρετική εμφάνιση της Εθνικής, δείχνοντας πανέτοιμοι να ανταποκριθούν σε κάθε ευκαιρία που θα τους χρειαστεί η ομάδα.

Τα δεκάλεπτα: 17-9, 42-16, 63-38, 85-60

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: fiba.basketball