Ισπανία για χρυσό στην... ματσάρα του τουρνουά!

Written by  Σεπ 13, 2019

Μετά από ένα συγκλονιστικό και ίσως το καλύτερο παιχνίδι στη φετινή διοργάνωση, που κρίθηκε στην δεύτερη παράταση, η  Ισπανία  επικράτησε της  Αυστραλίας  με 95-88 και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου, όπου συνεχίζοντας τις τεράστιες επιτυχίες τους, θα διεκδικήσουν να ανέβουν ξανά στην κορυφή του κόσμου, έπειτα από το 2006.

Οι Αυστραλοί πάλεψαν σκληρά για να πετύχουν ό,τι δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα στην ιστορία τους, αλλά στο τέλος έμειναν από δυνάμεις και έχασαν το καθαρό τους μυαλό, υποκύπτοντας στην ανωτερότητα της Παγκόσμιας, όπως αποδεικνύεται σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, δύναμης των Ισπανών και πλέον, θα έχουν μια ακόμα ευκαιρία να διεκδικήσουν το πρώτο τους μετάλλιο στον μεγάλο τελικό, απέναντι στον ηττημένο του δεύτερου ημιτελικού μεταξύ Γαλλίας και Αργεντινής.

Το αρχικό 5-0 της Ισπανίας ήταν η μεγαλύτερη διαφορά στο πρώτο δεκάλεπτο, αφού η Αυστραλία ισορρόπησε το παιχνίδι, με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν πόντο πόντο και να εναλλάσσονται στο προβάδισμα μέχρι το τέλος της περιόδου που έληξε με 22-21.

Η Αυστραλία μπήκε πολύ καλύτερα στη δεύτερη περίοδο, έτρεξε στο γήπεδο, βρήκε ελεύθερα σουτ και με σερί 2-11 πήρε μια σημαντική διαφορά (24-32)και το ημίχρονο έληξε με τα «καγκουρό» να προηγούνται με 32-37,

Έχοντας με το μέρος της το καθαρό μυαλό και την ορθότητα των επιλογών, η Αυστραλία έφτασε ακόμα και το +11 (39-50), έχοντας εγκλωβίσει αισθητά την επιθετική λειτουργία της Ισπανίας. Παρ’ όλα αυτά, οι Ίβηρες βρήκαν τις δυνάμεις να ισορροπήσουν κάπως την κατάσταση, μειώνοντας στο τέλος της περιόδου σε 51-55 και ξαναμπήκαν δυναμικά στην διεκδίκηση της νίκης πριν η αναμέτρηση μπει στο τελευταίο κομμάτι της.

Το παιχνίδι δεν προσφερόταν για καρδιακούς, με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν στον πόντο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, επιφυλάσσοντας μια συγκλονιστική εξέλιξη στο τέλος της αναμέτρησης.

Με το σκορ στο 69-70, ο Μαρκ Γκασόλ κέρδισε βολές στα 8,7’’ και με 2/2 έδωσε ξανά προβάδισμα στην Ισπανία για πρώτη φορά έπειτα από το ξεκίνημα του δεύτερου δεκάλεπτου, ο Πάτι Μιλς τρύπωσε στην ισπανική άμυνα και κέρδισε φάουλ, αλλά είχε 1/2, ισοφαρίζοντας σε 71-71 και με τον Ρούμπιο να αστοχεί από το κέντρο με τη μπάλα να… φλερτάρει με το να μπει στο καλάθι, η αναμέτρηση πήγε στην παράταση.

Αν και η Ισπανία προηγήθηκε με 76-71 με την έναρξη της παράτασης, η Αυστραλία ισοφάρισε γρήγορα και τα τελευταία δευτερόλεπτα κύλησαν με απόλυτα δραματικό τρόπο.

Με το σκορ στο 78-78 και με 14,2’’ να απομένουν, ο Μιλς πήγε ξανά στις βολές και δεν λάθεψε, κάνοντας το 78-80, η Αυστραλία επεχείρησε να βγάλει την άμυνα, αλλά ο Μαρκ Γκασόλ κέρδισε φάουλ στα 4,6’’ και με 2/2 ισοφάρισε ξανά σε 80-80 και ο Ντελαβέντοβα έχασε την ευκαιρία να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του, με την δεύτερη παράταση να έρχεται να προστεθεί στο ήδη αγωνιώδες της κατάστασης.

Πιο ψύχραιμη η Ισπανία και με τον Γιουλ να σημειώνει τρίποντα-«μαχαιριά» βρέθηκε στο +8 (90-82) και έκοψε τα φτερά των Αυστραλών που έδειχναν να μένουν από δυνάμεις, με το τελικό 95-88 να πανηγυρίζεται έξαλλα από τους παίκτες του Σέρτζιο Σκαριόλο, οι οποίοι εξασφάλισαν μια θέση στο βάθρο για μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση και πλέον έχουν την ευκαιρία να ανέβουν και στην κορυφή του κόσμου.

Ο Μαρκ Γκασόλ ήταν αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Ισπανών, τελειώνοντας με 33 πόντους ((8/10 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 8/8 βολές), με 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κοψίματα, αλλά και απίστευτη ψυχραιμία στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα κάθε περιόδου, ο Σέρχιο Γιουλ τελείωσε με 17 πόντους και 6 ασίστ, σκοράροντας τα τρίποντα που έδωσαν αέρα στην Ισπανία, ενώ ο Ρίκι Ρούμπιο έκανε το παιχνίδι της ζωής του, με 19 πόντους, 7 ριμπάουντ, 12 ασίστ και 4 κλεψίματα.

Ο Πάτι Μιλς σταμάτησε στους 34 πόντους, αλλά όταν πια η κόπωση έκανε την εμφάνισή της, υπέπεσε σε αρκετά αβίαστα λάθη, ο Νικ Κέι έκανε double-double με 16 πόντους και 11 ριμπάουντ, χάνοντας, ωστόσο, ένα πολύ κρίσιμο lay up στο ξεκίνημα της δεύτερης παράτασης, ενώ ο Άντριου Μπόγκουτ είχε 12  πόντους και 9 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 22-21, 32-37, 51-55,71-71, 80-80 (παρ.), 95-88 (παρ.2)

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: fiba.basketball

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.