Συγκλονιστική ανατροπή και το χάλκινο μετάλλιο στη Γαλλία

Written by  Σεπ 15, 2019

Η Γαλλία επέστρεψε από το -15 και πήρε τη νίκη με 67-59 στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο, το δεύτερο συνεχόμενο και δεύτερο στην ιστορία της στην διοργάνωση.

Το παιχνίδι ήταν κακό στο πρώτο του μέρος, με την Αυστραλία να είναι φανερά καλύτερη και τη Γαλλία έξω από τα νερά της, όμως, μετά το 25’ όταν οι «τρικολόρ» άρχισαν να μειώνουν και να ξαναμπαίνουν στη διεκδίκηση της νίκης, η αναμέτρηση άλλαξε εντελώς και απέκτησε συγκλονιστικό χαρακτήρα.

Οι Αυστραλοί που, μετά την υπερπροσπάθεια στον ημιτελικό έδειξαν για δεύτερο παιχνίδι ότι είναι μια εξαιρετική ομάδα, έμειναν και πάλι στο τέλος από δυνάμεις και δεν έφτασαν στην πηγή, βλέποντας τους Γάλλους να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου χάλκινου μεταλλίου τους στη διοργάνωση.

Με τον Πάτι Μιλς να ξεκινά ορεξάτος, η Αυστραλία προηγήθηκε με 0-5 και, εκμεταλλευόμενη τον ανεξήγητο εκνευρισμό των Γάλλων παικτών, έφτασε ακόμα και το +8 (8-16), κλείνοντας ένα άνετο πρώτο δεκάλεπτο με προβάδισμα 11-16.

Η Αυστραλία είχε καταφέρει να βγάλει εκτός παιχνιδιού όλα τα ατού της γαλλικής ομάδας, παίζοντας σκληρή και πιεστική άμυνα, καταφέρνοντας να την κρατήσει πολύ χαμηλά, να διατηρήσει το προβάδισμά της και να φτάσει στο +9 του ημιχρόνου (21-30).

Παίζοντας με πάθος και, κυρίως, καθαρό μυαλό, η Αυστραλία έστειλε τη διαφορά στο +15 (23-38) και φάνηκε να είναι η απόλυτη κυρίαρχος του παιχνιδιού, αλλά η  Γαλλία, με τον Μπατούμ να παίρνει την ομάδα του στην πλάτη της και τους Φουρνιέ και Ντε Κολό να ξαναβρίσκουν τον καλό τους εαυτό, μείωσαν σταδιακά, έφτασαν στο καλάθι (42-44) και το τέλος του τρίτου δεκάλεπτου προμήνυε ένα συγκλονιστικό φινάλε.

Το άγχος και η πίεση ήταν πλέον στην πλευρά των «boomers», κάτι που εκμεταλλεύτηκε άριστα η Γαλλία και με σερί 8-0 από τον Ντε Κολό, ολοκλήρωσε την ανατροπή και πέρασε μπροστά για πρώτη φορά στην αναμέτρηση (50-46).

Τα τελευταία λεπτά ήταν συγκλονιστικά, με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν πόντο πόντο μέχρι τη στιγμή που ο Αλμπισί με μεγάλα τρίποντα έδωσε «αέρα» νίκης στη Γαλλία, την οποία και κατέκτησε τελικά με το 67-59 να της χαρίζει το χάλκινο μετάλλιο.

Ο Νάντο Ντε Κολό ήταν ο πρώτος σκόρερ των Γάλλων με 19 πόντους, 2 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Εβάν Φουρνιέ είχε 16 πόντους με 5 ριμπάουντ, αλλά ο άνθρωπος του μικρού τελικού ήταν ο Άντριου Αλμπισί, ο οποίος με 3/4 τρίποντα, στο τέλος της αναμέτρησης ήταν αυτός που έδωσε προβάδισμα νίκης στη ομάδα του.

Για την Αυστραλία που έχασε την ευκαιρία για το πρώτο μετάλλιο της ιστορίας της, ο Τζο Ινγκλς τελείωσε με 17 πόντους και 5 ριμπάουντ και ο Πάτι Μιλς σημείωσε 15 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 11-16, 21-30, 42-46, 67-59

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: fiba.basketball

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.