Top 16: Όλα ρευστά μέχρι το τέλος

Written by  Φεβ 01, 2014

Με την ολοκλήρωση της πέμπτης αγωνιστικής στο Top 16 πολλές ήταν οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις στους δύο ομίλους, γεγονός που αποδεικνύει πως η αγωνία θα παραμείνει ψηλά μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η Ευρωλίγκα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της και όλα θα παραμείνουν ρευστά για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα.  

 

Η κατάσταση σε κάθε αγωνιστική είναι ρευστή και ένα αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και αυτό αποδείχθηκε και την πέμπτη αγωνιστική, ειδικά στον πέμπτο όμιλο όπου συμμετέχουν οι δύο «αιώνιοι», όπου η Μπαρτσελόνα πήρε σημαντικό προβάδισμα, ωστόσο, η μάχη για την δεύτερη θέση έχει φουντώσει για τα καλά. Την ίδια ώρα, στον έκτο όμιλο, τρεις ομάδες διεκδικούν επι ίσοις όροις τις δύο πρώτες θέσεις και όλα δείχνουν πως είναι πολύ νωρίς για να κάνει κάποιος υπολογισμούς.

Με τη νίκη της στο ΟΑΚΑ η Μπαρτσελόνα έφτασε στο 5-0 στον όμιλο και πήρε ένα σημαντικό προβάδισμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης που θα την στείλει με πλεονέκτημα έδρας στα playoff, πιθανότητα που αυξάνεται ιδιαίτερα για τους «μπλαουγκράνα» γνωρίζοντας ότι έχουν περάσει νικηφόρα ήδη από ΣΕΦ, Πόλη και ΟΑΚΑ.

Την ίδια ώρα, η μάχη για τη δεύτερη θέση έχει φουντώσει έχοντας αυτήν τη στιγμή τρεις ομάδες να ισοβαθμούν. Ο Ολυμπιακός με τη νίκη του επί της Μάλαγα πέρασε και πάλι σε θετικό πρόσημο (3-2), έχοντας τον ίδιο συντελεστή με Αρμάνι Μιλάνο που πήρε μια πολύ σημαντική απέναντι στην Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ και παρέμεινε στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης. Με το ίδιο ρεκόρ και ο Παναθηναϊκός που μετά τις τρεις συνεχόμενες νίκες στο ξεκίνημα ήρθαν δύο ήττες που τον φέρνουν στο 3-2 με τη μάχη να φουντώνει λίγο πριν το τέλος του πρώτου γύρου.

Οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται την Αναντολού Εφές την ερχόμενη αγωνιστική, την ώρα που οι «πράσινοι» θα ταξιδέψουν στη Μάλαγα πριν από την μεταξύ τους αναμέτρηση την έβδομη αγωνιστική στο ΟΑΚΑ. Την ίδια ώρα, αμφότεροι ευελπιστούν σε νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Αρμάνι Μιλάνο, ώστε σε περίπτωση δικής τους νίκης να υπερκεράσουν έναν ακόμα αντίπαλο στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν την δεύτερη προνομιούχο θέση.

Την ίδια ώρα, στην Κωνσταντινούπολη η απογοήτευση του Top 16 Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ υποδέχεται την Λαμποράλ Κούτσα σε ένα ντέρμπι ουραγών που ο νικητής θα διατηρήσει τις πιθανότητες πρόκρισής του στην οκτάδα ζωντανές, ενώ ο ηττημένος θα θέσει ουσιαστικά εαυτόν εκτός διεκδίκησης.

Κι αν ο πέμπτος όμιλος, είναι «φωτιά» που θα παραμείνει αναμένει για πολλές αγωνιστικές ακόμα, στον έκτο ήδη κάποια πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει. ΤΣΣΚΑ, Μακάμπι και Ρεάλ έχουν πάρει σημαντικό προβάδισμα έχοντας και οι τρεις ρεκόρ 4-1, με την Λοκομοτίβ Κουμπάν να ακολουθεί με αξιώσεις τη διεκδίκηση των δύο πρώτων θέσεων.

Το ντέρμπι ανάμεσα στη Ρεάλ και τη Μακάμπι απέδειξε ότι στο Top 16 όλα τα παιχνίδια είναι σημαντικά και πως κάθε μία από τις τρεις βασικές διεκδικήτριες της πρώτης θέσης έχει τις ίδιες πιθανότητες. Ταυτόχρονα, με την επιβλητική της νίκη επί της Μπάγερν η ΤΣΣΚΑ επέδειξε συνέπεια και αγωνιστική άνοδο, την ώρα που η γερμανική ομάδα αρχίζει να μένει από δυνάμεις και εμπειρία να διαχειριστεί μια εντελώς διαφορετική διοργάνωση, όπως το Top 16.

Στον αντίποδα, Παρτιζάν και Ζαλγκίρις δείχνουν ότι δε μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς του Top 16 και ουσιαστικά έχουν τεθεί εκτός μάχης για τη συνέχεια. Ο ρόλος τους, ωστόσο, θα είναι σημαντικός, αφού όσες νίκες καταφέρουν να πετύχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να είναι ρυθμιστικές για τις θέσεις που οδηγούν στα play off. Στην μεταξύ τους αναμέτρηση στη Λιθουανία την επόμενη αγωνιστική σε ένα μεγάλο ποσοστό θα λύσουν και την… διαφορά τους για το ποια από τις δύο θα καταλάβει την τελευταία θέση του ομίλου.

Την έκτη αγωνιστική η Λοκομοτίβ Κουμπάν θα βρεθεί απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης στο πιο δυνατό ίσως τεστ αντοχής της για το αν μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση του ομίλου. Την ίδια ώρα, η Μακάμπι θα υποδεχθεί την Μπάγερν Μονάχου στοχεύοντας σε μία νίκη που σε πιθανή ήττα των Ισπανών θα την φέρει στην κορυφή της βαθμολογίας, ενώ η ΤΣΣΚΑ έχει επικίνδυνη έξοδο στην Πόλη απέναντι στην Γαλατασαράι.

Σε κάθε περίπτωση, το Top 16 που πλησιάζει στα μισά του αποδεικνύει ότι καμία ομάδα δεν έχει πετύχει το στόχο της όπως και καμία δεν έχει βγει –μαθηματικά έστω – εκτός αυτού. Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν από τώρα και θα χρειαστεί τουλάχιστον η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου ώστε να αρχίσουμε να ξεχωρίζουμε σε ένα μικρό ποσοστό το που μπορεί να φτάσει κάθε μία από τις καλύτερες 16 ομάδες της Ευρωλίγκα.

 

Τα αποτελέσματα της πέμπτης αγωνιστικής του Top 16

Ε’ όμιλος

Ολυμπιακός – Μάλαγα 75-53

Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 55-63

Αρμάνι Μιλάνο – Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ 90-85

Λαμποράλ Κούτσα – Αναντολού Εφές 66-72

Στ’ Όμιλος

Μπάγερν Μονάχου – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 61-86

Ρεάλ Μαδρίτης – Μακάμπι Τελ Αβίβ 74-68

Γαλατασαράι – Ζαλγκίρις 90-83

Παρτιζάν – Λοκομοτίβ Κουμπάν 81-87

Η επόμενη αγωνιστική είναι η προτελευταία του πρώτου γύρου και αναμένεται με μεγάλη αγωνία, καθώς κρύβει πολλές και σημαντικές αναμετρήσεις που ενδεχομένως να φέρουν και νέες ανακατατάξεις στους δύο ομίλους.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της έκτης αγωνιστικής περιλαμβάνει τις εξής αναμετρήσεις:

Ε’ Ομιλος

Ολυμπιακός – Αναντολού Εφές

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ – Λαμποράλ Κούτσα

Μάλαγα - Παναθηναϊκός

Μπαρτσελόνα – Αρμάνι Μιλάνο

Στ’ Όμιλος

Λοκομοτίβ Κουμπάν – Ρεάλ Μαδρίτης

Ζαλγκίρις – Παρτιζάν

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Μπάγερν Μονάχου

Γαλατάσαραϊ – ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.