Print this page

Ξέρω τι έκανες στους τελικούς, Βασίλη (vids)

Written by  Μάι 16, 2015

Για ακόμη μία φορά, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στον τελικό της Ευρωλίγκας (3η από το 2012 και εντεύθεν) και θα διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, σε μία επανάληψη της αναμέτρησης του Λονδίνου το 2013, αλλά και του προ 20ετίας αγώνα στη Σαραγόσα.

 Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων», Βασίλης Σπανούλης, θα επιχειρήσει να ανέβει στην κορυφή. Η απόδοσή του στα τελευταία τέσσερα λεπτά του παιχνιδιού ήταν κάτι παραπάνω από συγκλονιστική, αρκεί να αναλογιστούμε πως μέχρι εκείνη την κρίσιμη στιγμή δε βοήθησε καθόλου την ομάδα του, μένοντας στο απόλυτο μηδέν με 0/11 σουτ και μόλις 2/2 βολές.

Οι μεγάλοι παίκτες, βέβαια, ζουν και αναπνέουν για τέτοιου είδους καταστάσεις, καθώς μέσα από αυτές ατσαλώνονται και αποκτούν το DNA του νικητή. Δοθείσης της ευκαιρίας λοιπόν, το agapotobasket.gr ανατρέχει στους τρεις προηγούμενους τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που συμμετείχε ο «Kill Bill» και σας παρουσιάζει τα κατορθώματά του.

Βερολίνο 2009: Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71

 Η αρχή μία υπέροχης σχέσης. Ο Βασίλης Σπανούλης, στο πρώτο Final Fourτης καριέρας του, συμβάλλει τα μέγιστα στην κατάκτηση του πέμπτου τροπαίου από τον Παναθηναϊκό. Ο διεθνής γκαρντ πέτυχε 13 πόντους με 2/5 δίποντα και 3/5 τρίποντα, σκοράροντας παράλληλα το κρίσιμο τρίποντο, 2:52 πριν την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, δίνοντας «αέρα» 8 πόντων στους «πράσινους» (68-60). Πρώτη Euroleague για τον Σπανούλη και πρώτο βραβείο MVP.

 

 

 

Κωνσταντινούπολη 2012: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός 61-62

 Μετά την απίστευτη εμφάνιση και πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό του θεσμού, η αναμέτρηση της 13ης Μαΐου του 2012 εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό «έπος».

 Έχοντας για συμπαραστάτες τους «αμούστακους» Παπανικολάου, Σλούκα, Μάντζαρη, αλλά και τους ψυχωμένους Πρίντεζη και Χάινς, ο Βασίλης Σπανούλης οδήγησε τον Ολυμπιακό, για πρώτη φορά μετά το 1997, στη «χρυσή» κορυφή της Ευρώπης.

Δεν είναι τόσο οι 15 πόντοι (2/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 5/8 βολές) και οι δύο ασίστ που κατεγράφησαν στη στατιστική του, όσο η κατάθεση ψυχής που οδήγησε τους «Πειραιώτες» από το 53-34 στην ανατροπή και το 61-62 (δεν πρέπει να λησμονούμε την πάσα στον Γιώργο Πρίντεζη), που σηματοδότησε την έναρξη για ξέφρενα πανηγύρια, προς τιμήν της μεγαλύτερης ανατροπής στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Για δεύτερη φορά, ο αρχηγός του Ολυμπιακού ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και πολυτιμότερος παίκτης του Final Four.

 

 

 

Λονδίνο 2013: Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης 100-88

 Back to Back. Ο Ολυμπιακός διατήρησε τα σκήπτρα του, υποτάσσοντας στον τελικό της διοργάνωσης τους «πυραυλοκίνητους», μέχρι το συγκεκριμένο παιχνίδι, «Μαδριλένους».

Μετά την παγωμάρα του πρώτου δεκαλέπτου και το -17, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα ροκάνισαν τη διαφορά και οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια με τη διαφορά στο -4 (37-41). Μέχρι εκείνο το σημείο, ο Σπανούλης ήταν άποντος και δεν είχε καταφέρει να συνεισφέρει σε κανένα τομέα του αγώνα.

Το δεύτερο ημίχρονο, όμως, ήταν μία διαφορετική ιστορία. Ο Σπανούλης πάτησε «γκάζι» και ολοκλήρωσε τον τελικό με 22 πόντους (0/3 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 7/10 βολές), 2 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Το τρίτο «Ιερό Δισκοπότηρο» για τον Σπανούλη και τον Ολυμπιακό συνδυάστηκε με ένα ακόμη βραβείο MVP για τον ηγέτη του συλλόγου από τον Πειραιά, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ του Τόνι Κούκοτς.

 

 

 

Το βράδυ της Κυριακής θα έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει και αυτόν τον «θρύλο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αν θα τα καταφέρει, θα το δούμε στο παρκέ, όμως, η εμφάνισή του στον ημιτελικό, αφήνει πολλές υποσχέσεις ότι στη Μαδρίτη θα γραφτεί και πάλι ιστορία.