Print this page

Πρεμιέρα στην ανανεωμένη Ευρωλίγκα

Written by  Οκτ 16, 2013

Πρεμιέρα για τη σεζόν 2013-14 κάνει η Ευρωλίγκα απόψε με δύο αναμετρήσεις και τα φώτα της μπασκετικής Ευρώπης πέφτουν ξανά στους πρωταγωνιστές που θα τα δώσουν όλα σε μια διαδρομή με πάρα πολλούς αγώνες, που θα κορυφωθεί στο τριήμερο 16-18 Μαΐου στο Μιλάνο.

 

Το τζάμπολ στη φετινή σεζόν θα γίνει απόψε με τις αναμετρήσεις Μπάμπεργκ – Στρασμπούργκ για τον δεύτερο όμιλο και Σιένα – Γαλατάσαραϊ για τον τρίτο. Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να έχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς στη διάρκειά της οι θεατές θα έχουν να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των κορυφαίων παικτών στην Ευρώπη, αστέρων του NBA, αναδυόμενες και αναγεννημένες δυνάμεις, ιστορικές προκλήσεις, ομαδικά και ατομικά στοιχήματα.

Θα μπορέσει ο Ολυμπιακός να κάνει το three-peatκαι να γίνει μόλις η τρίτη ομάδα που κατακτά τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης τρεις συνεχόμενες χρονιές, μετά την Ρίγα (1958-’60) και την ιστορική Γιουγκοπλάστικα (1989-’91); Θα επιστρέψει σε FinalFourο Παναθηναϊκός για να διεκδικήσει το έβδομο αστέρι για τη φανέλα του; Θα καταφέρουν οι «μνηστήρες» της κορυφής Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ να κατακτήσουν τον τίτλο που έχουν δαπανήσει απίστευτα εκατομμύρια για να το πετύχουν ή θα μείνουν για άλλη μια χρονιά με την πίκρα; Θα καταφέρει ο Ομπράντοβιτς να πετύχει ένα ακόμα θαύμα, αυτή τη φορά με την πολύ πλούσια και φιλόδοξη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ; Πως θα τα πάνε οι Έλληνες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα (Παπανικολάου, Βασιλειάδης, Γλυνιαδάκης, Σχορτσιανίτης, Μπουρούσης) να διακριθούν με τις ομάδες τους; Θα αναδειχθούν νέες δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ;

Ερωτήματα πολλά. Οι απαντήσεις θα δοθούν στο γήπεδο. Ευχή όλων είναι οι αθλητές να είναι υγιείς σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και να απολαύσουμε το θέαμα από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Οι όμιλοι της Ευρωλίγκα 2013-14

Α όμιλος

Β όμιλος

Γ όμιλος

Δ όμιλος

Μπαρτσελόνα

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ

Παρτιζάν

Μπουντιβέλνικ

Ναντέρ

Ρεάλ Μαδρίτης

Εφές Αναντολού

Αρμάνι Μιλάνο

Ζαλγκίρις Κάουνας

Μπάμπεργκ

Στρασμπούργκ

Ολυμπιακός

Σιένα

Γαλατάσαραϊ

Μάλαγα

Μπάγερν Μονάχου

Ζιέλονα Γκόρα

Παναθηναϊκός

Μακάμπι

Λαμποράλ Κούτσα

Λοκομοτίβ Κούμπαν

Ερυθρός Αστέρας

Λιέτουβος Ρίτας

 

Η φετινή Ευρωλίγκα έχει και πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς η διοργανώτρια αρχή έχει από πέρσι ανακοινώσει αλλαγές στους κανονισμούς σε σχέση με ο, τι ίσχυε μέχρι πέρσι. Συγκεκριμένα:

- Η χρονική απόσταση ανάμεσα σε κάθε περίοδο του αγώνα, αλλά και στις περιπτώσεις της παράτασης, θα είναι πλέον 90’’, σε αντίθεση με τα 120’’ που ήταν έως σήμερα.

- Οι προπονητές θα δικαιούνται στο εξής ένα τάιμ άουτ 60’’ και ένα 30’’στο πρώτο ημίχρονο και δύο τάιμ άουτ των 60’’ και ένα των 30’’ στο δεύτερο ημίχρονο. Τα τάιμ άουτ που δικαιούται κάθε ομάδα στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα είναι ένα των 60’’ και ένα των 30’’. Σε περίπτωση παράτασης, οι ομάδες δικαιούνται από ένα τάιμ άουτ των 60’’ για κάθε επιπλέον πεντάλεπτο.

- Το τζάμπολ θα αντικαταστήσει και πάλι το ενοχλητικό «βελάκι», καθώς, θα γίνεται στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, σε κάθε παράταση, αλλά και σε κάθε άλλη διεκδικήσιμη μπάλα. Η ομάδα που θα κερδίσει το πρώτο τζάμπολ, θα έχει την μπάλα στην κατοχή της και στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη περίοδο θα ξεκινά με τη μπάλα στα χέρια η ομάδα που έχασε το αρχικό τζάμπολ.

- Ένας παίκτης που δέχεται δύο τεχνικές ποινές αποβάλλεται από τον αγώνα.

- Η ομάδα που κερδίζει τεχνική ποινή θα εκτελεί πλέον μία και όχι δύο ελεύθερες βολές και στη συνέχεια θα έχει και την κατοχή της μπάλας.

Το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής

Α Όμιλος
Μπουντιβέλνικ-Φενέρμπατσε Ούλκερ (17/10)
Ναντέρ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (17/10)
Μπαρτσελόνα-Παρτιζάν (17/10)

Β Όμιλος
Μπάμπεργκ-Στρασμπούρ (16/10)
Αναντολού Εφές-Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο (17/10)
Ζαλγκίρις Κάουνας-Ρεάλ Μαδρίτης (18/10)

Γ Όμιλος
Σιένα-Γαλατασαράι (16//10)
Ζιέλονα Γκόρα-Μπάγερν Μονάχου (18/10)
Ολυμπιακός-Ουνικάχα Μάλαγα (18/10)

Δ Όμιλος
Ερυθρός Αστέρας-Λοκομοτίβ Κούμπαν (17/10)
Λιέτουβος Ρίτας-Παναθηναϊκός (17/10)
Κάχα Λαμποράλ-Μακάμπι Τελ Αβίβ (17/10)