Ξέμεινε από… ήρωες

Written by  Ιαν 14, 2016

Την περασμένη εβδομάδα ο Παναθηναϊκός γλίτωσε στο… παρά πέντε με το τρίποντο του Τζέημς Φελντείν στην εκπνοή, ωστόσο, αυτή τη φορά οι «ήρωες» απουσίασαν από το ΟΑΚΑ, με αποτέλεσμα η ελληνική ομάδα να γνωρίσει την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα με 63-74 και να δέχεται ένα σημαντικό χτύπημα στην προσπάθειά της για πρόκριση στα play off της Ευρωλίγκα.

Οι «πράσινοι» ήταν πολύ κακοί σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, δεν θύμισαν σε τίποτα το καλό τους πρόσωπο στο ΟΑΚΑ, ήταν απελπιστικά άστοχοι (3/24 τρίποντα 12/17 βολές), έχασαν τη μάχη των ριμπάουντ (31 έναντι 40) δεν είχαν πάθος και ενέργεια και εν τέλει η ήττα, όπως εξελίχθηκε, ήρθε φυσιολογικά.

Η απώλεια του Νίκου Παππά μπορεί να αποτελεί μια δικαιολογία, καθώς ο Παναθηναϊκός έμεινε με μόλις τρεις παίκτες για τις θέσεις των γκαρντ, ωστόσο, η εξέλιξη του παιχνιδιού δεν έδειξε ότι αυτή ήταν μια από τις αιτίες της ήττας, καθώς οι «πράσινοι» ηττήθηκαν κυρίως από τις δικές τους κακές επιλογές, την αστοχία, αλλά και την απουσία καθαρού μυαλού ειδικότερα στα κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης.

Οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο στο ξεκίνημα της αναμέτρησης με τις δυο ομάδες να μην επιτρέπουν στους αντιπάλους τους να βρουν δρόμους προς το καλάθι και το σκορ να είναι εξαιρετικά χαμηλό. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε εκπληκτική άμυνα, αλλά στην επίθεση ήταν τρομερά άστοχος (1/5 τρίποντα, 6/15 σουτ συνολικά), με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να το εκμεταλλευτούν και «χτυπώντας» μέσα από την ρακέτα να προηγηθούν στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου με 14-16.

Ο Παναθηναϊκός έδειχνε να μην έχει μπει στο κλίμα του αγώνα, καθώς οι παίκτες του έπαιζαν μονόπλευρα, προβλέψιμα και με πολλές χαμένες επιθέσεις, την ώρα που ο Ερυθρός Αστέρας σημάδευε την προβληματική ρακέτα των «πρασίνων» με τον Ζίρμπες να «φορτώνει» πόντους το καλάθι και φάουλ του ψηλούς της ελληνικής ομάδας.

Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν παράλληλα και το μικρό πρόβλημα στον ώμο του Καλάθη που τον κράτησε για μερικά λεπτά εκτός παιχνιδιού, προηγήθηκαν 30-37 στο 20’ και 34-38 στο ημίχρονο και έδειχναν να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τους παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για τον Παναθηναϊκό όταν ο Ερυθρός Αστέρας με 2/2 τρίποντα από τον Γιόβιτς έστειλε τη διαφορά για πρώτη φορά στο +10 (34-44 στο 22’), όμως, η αγωνιστική άνοδος του Ραντούλιτσα έδωσε λύσεις στην ελληνική ομάδα που κατάφερε να μειώσει (48-50 στο 29’) και να ξαναβάλει τους «πράσινους» στο παιχνίδι.

Τα «φθηνά» λάθη των παικτών του Παναθηναϊκού και οι πολύ βιαστικές επιλογές δεν επέτρεψαν στην ελληνική ομάδα να ισοφαρίσει κι έτσι, οι φιλοξενούμενοι έκλεισαν το τρίτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 48-54.

Ο Ερυθρός Αστέρας ήταν αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα του παρουσιαζόταν και αυτό απέδειξε από το πρώτο λεπτό της τελευταίας περιόδου, όταν και με τον Παναθηναϊκό να μην… βρίσκεται στο γήπεδο, ανέβασε γρήγορα τη διαφορά στο +11 (48-59) και γέμισε την ελληνική ομάδα με άγχος και νευρικότητα.

Οι προσπάθειες των παικτών του Σάσα Τζόρτζεβιτς να μειώσουν τη διαφορά δεν καρποφόρησαν κι έτσι οι φιλοξενούμενοι «δραπέτευσαν» από το ΟΑΚΑ με μια μεγάλη νίκη με 63-74 που όχι μόνο τους ξαναβάζει στο κόλπο της τετράδας, που οδηγεί στα play off, αλλά ταυτόχρονα βάζει τον Παναθηναϊκό από νωρίς σε μειονεκτική θέση αναφορικά με τη διεκδίκηση του πλεονεκτήματος έδρας.

Ο Τζέημς Γκιστ ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 15 πόντους, τους περισσότερους, ωστόσο, όταν είχαν πια κριθεί όλα, ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα με 12 πόντους ήταν εκείνος που στο τρίτο δεκάλεπτο συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθεια ανατροπής της κατάστασης, ο Τζέημς Φελντείν είχε 12 πόντους, αλλά ήταν εξαιρετικά άστοχος (1/7 τρίποντα, 3/7 δίποντα), ενώ ο Νικ Καλάθης φάνηκε ότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση, έστω κι αν είχε 7 πόντους και 5 κλεψίματα.

Από τον Ερυθρό Αστέρα, υπήρξε πλουραλισμός σε όλα τα επίπεδα, με τον Μάικ Ζιρμπές να σημειώνει 12 πόντους με 4 ριμπάουντ, τον Στέφαν Γιόβιτς να πλησιάζει το triple-doubleμε 9 πόντους, 8 ριμπάουντ και 8 ασίστ, τον Βλάντιμιρ Στίματς να έχει 11 πόντους με 6 ριμπάουντ και τον Τάρενς Κίνσεϊ με 9 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 14-16, 34-38, 48-54, 63-74

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς, Χαραλαμπόπουλος, Γιάνκοβιτς 3, Φώτσης, Ραντούλιτσα 12, Φελντέιν 12, Διαμαντίδης 5, Γκιστ 15, Καλάθης 7, Παπαγιάννης 4, Λούντζης, Κούζμιτς 5

Ερυθρός Αστέρας (Ράντονιτς): Κίνσεϊ 9, Ρέμπιτς, Ντάνκγουμπιτς 6, Λάζιτς 11, Σίμανιτς, Μίσιτς 5, Σιμόνοβιτς 5, Γκούντουριτς 2, Γιόβιτς 9, Μίλερ 4, Ζιρμπές 12, Στίματς 11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.