Print this page

Ο «Γάλλος Εκτελεστής» έστειλε την ΤΣΣΚΑ στον τελικό

Written by  Μάι 13, 2016

Χάρη σε έναν «σεληνιασμένο» Νάντο Ντε Κολό που θύμησε το γνωστό μυθιστόρημα του C.C. Humphreys, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επικράτησε της Λοκομοτίβ Κουμπάν με 88-81 μετά από ένα συναρπαστικό ρωσικό «εμφύλιο» στον πρώτο ημιτελικό του Final Four του Βερολίνου και προκρίθηκε σε έναν ακόμα μεγάλο τελικό, στον οποίο την Κυριακή θα διεκδικήσει τον έβδομο τίτλο Πρωταθλητή Ευρώπης της ιστορίας της.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη βασίστηκε στην τεράστια εμπειρία της σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά και σε έναν εκπληκτικό Νάντο Ντε Κολό, ο οποίος απέδειξε με την εμφάνισή του ότι δικαίως αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης.

Ο Γάλλος γκαρντ «εκτέλεσε» χωρίς οίκτο την Λοκομοτίβ, πραγματοποιώντας άλλη μια απίστευτη εμφάνιση με 30 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη και συνολικά 30 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης και ήταν εκείνος που κατά κύριο λόγο ευθύνεται για την επικράτηση της ΤΣΣΚΑ και την πρόκρισή της στον μεγάλο τελικό.

Από την πλευρά της, η Λοκομοτίβ Κουμπάν που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το «παραμύθι» έδειξε ότι είναι μια πολύ δεμένη ομάδα με αρκετό ταλέντο, πείσμα και πάθος, δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια ακόμα κι όταν η διαφορά ξέφυγε και δικαίως κέρδισε το χειροκρότημα για την συνολική παρουσία της στη φετινή διοργάνωση.

Με την εμπειρία της να την οδηγεί από το ξεκίνημα της αναμέτρησης, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας εκμεταλλεύτηκε το άγχος του πρωτάρη της Λοκομοτίβ και προηγήθηκε πολύ γρήγορα με 9-0 και πήρε από πολύ νωρίς τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα χρειάστηκε κάτι περισσότερο από ένα τρίλεπτο για να προσαρμοστεί στις συνθήκες του αγώνα και όταν το κατάφερε, άρχισε κυρίως με ατομικές ενέργειες να μειώνει τη διαφορά, το κατάφερε εν μέρει (13-9 στο7’).

Τα πολλά φθηνά λάθη, όμως, που έκαναν οι παίκτες της Λοκομοτίβ, επέτρεψαν στην ΤΣΣΚΑ να ξαναπάρει κεφάλι και να φέρει τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα με καλάθι του Ντε Κολό στην εκπνοή του δεκαλέπτου (23-12).

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου με την Λοκομοτίβ να βελτιώνει την άμυνά της, να κρατά την ΤΣΣΚΑ χωρίς πόντο για περίπου 4’ και με σερί 0-7 να μειώσει σε 23-19, έχοντας φτάσει, μάλιστα, νωρίς στο πλεονέκτημα των βολών.

Με τον Κάιλ Χάινς να κερδίζει τις «μάχες» κάτω από τα καλάθια και την ΤΣΣΚΑ να αντιδρά άμεσα, η διαφορά εκτοξεύθηκε και πάλι στο +15 (38-23 στο 17’) και με ένα επιθετικό κρεσέντο από τα 6,75 και από τις δυο ομάδες, το ημίχρονο έκλεισε με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη να προηγείται με 47-37.

Το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας με τις δυο ομάδες να ξεδιπλώνουν το πλούσιο ταλέντο τους στο παρκέ. Η Λοκομοτίβ κατάφερε να πλησιάσει στους 6 (60-54 στο 28’), ο Ντε Κολό σκόραρε από παντού, ανεβάζοντας και πάλι τη διαφορά στους 13 (69-56) με τον Ντοντέι Ντρέιπερ να πετυχαίνει ένα εντυπωσιακό buzzerbeaterστην εκπνοή της περιόδου να μειώνει σε 68-59 και να ξεσηκώνει τις κερκίδες.

Στην τελευταία περίοδο μίλησαν κυρίως η εμπειρία των παικτών της ΤΣΣΚΑ και, βεβαίως, η τεράστια κλάση του MVP της διοργάνωσης, Νάντο Ντε Κολό, ο οποίος εκτέλεσε με κάθε τρόπο την Λοκομοτίβ, ανέβασε τη διαφορά στο +16 (78-62) και φάνηκε να οδηγεί εκ του ασφαλούς την ρωσική «αρκούδα» σε έναν ακόμα τελικό.

Στην απέλπιδα προσπάθεια της η Λοκομοτίβ μείωσε μέχρι και τους 5 (84-79) και έχασε ευκαιρίες για κάτι ακόμα καλύτερο, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επικράτησε με 88-81 και φιλοδοξεί πλέον αυτή τη φορά να φτάσει μέχρι το… τέλος, κατακτώντας το τρόπαιο κάτι που έχει να καταφέρει από το 2008.

Εκτός από τον Νάντο Ντε Κολό, ο Δημήτρης Ιτούδης είδε τον Βίταλι Φριτζόν να κάνει πολύ καλή εμφάνιση με 13 πόντους, τον Μίλος Τεόντοσιτς να κάνει μια μεστή εμφάνιση με 8 πόντους και 6 ασίστ και τον Κάιλ Χάινς να κερδίζει πολλές μάχες με 8 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Από την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο Μάλκολμ Ντιλέινι προσπάθησε με μεγάλη εμφάνιση να οδηγήσει την ομάδα του στην ανατροπή με 26 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 λάθος, ο Ντοντέι Ντρέιπερ είχε 17 πόντους με 1 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ ο Άντονι Ράντολφ έκανε double-double με 13 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 23-12, 47-37, 68-59, 88-81

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 30, Τεόντοσιτς 8, Φριτζόν 13, Νίκολς, Τζάκσον, Κορόμπκοφ, Βοροντσέβιτς 9, Χίγκινς 7, Κουλάγκιν, Κριάπα 9, Κουρμπάνοφ 4, Χάινς 8

Λοκομοτίβ Κουμπάν (Μπαρτζώκας): Ντιλέινι 26, Σίνγκλετον 4, Ράντολφ 13, Ντρέιπερ 17, Κλαβέρ 2, Μπίκοφ, Τζάνινγκ 7, Κολιούσκχιν, Μπαλάσοφ, Βορόνοφ, Ζούμπκοφ, Μπρόκχοφ 10

Φωτό: euroleague.net