Ξόρκισε τους… δαίμονές της

Written by  Μάι 15, 2016

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είδε τα… φαντάσματα της Κωνσταντινούπολης να την κυνηγούν, είδε τη διαφορά των 21 πόντων στο 27’ να εξαφανίζεται, βρέθηκε να ισοφαρίζει την Φενερμπαχτσέ με «αεροπλανικό» του Κριάπα στο τέλος της κανονικής διάρκειας και τελικά κατάφερε να κατακτήσει ένα… στοιχειωμένο τρόπαιο από το 2008 με τελικό σκορ 96-101 και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης για έβδομη φορά στην ιστορία της.

Ο… μαθητής Δημήτρης Ιτούδης κατάφερε να κερδίσει τον δάσκαλο, Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε μια αναμέτρηση που θα μείνει στην ιστορία του θεσμού για το σασπένς και την εκπληκτική εξέλιξή της και έγινε ο δεύτερος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα –και πρώτος για λογαριασμό ξένης ομάδας – αναγκάζοντας, ταυτόχρονα, τον «Ζοτς» στην δεύτερη μόλις ήττα του σε τελικό στην τεράστια καριέρα του.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκανε το τέλειο πρώτο ημίχρονο, διαλύοντας ολοκληρωτικά την αντίπαλό της, όμως, στο δεύτερο και όσο το παιχνίδι πλησίαζε προς το τέλος του θύμισε την εξέλιξη στον αλησμόνητο τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2012, όταν είδε το τρόπαιο να της φεύγει από τα χέρια χάρη στην επική ανατροπή του Ολυμπιακού.

Οι εικόνες αυτές ανάγκασαν τον πρόεδρο της ομάδας Αντρέι Βατούτιν να φύγει από τη θέση του και να πλησιάσει στον πάγκο της ομάδας του προκειμένου να μοιραστεί την αγωνία τους και να αντιληφθούν όλοι μαζί τι τους… συνέβη!

Από την πλευρά της, η Φενερμπαχτσέ έφτασε ένα βήμα από το να γράψει τη δική της ιστορία κάνοντας τη μεγαλύτερη ανατροπή που έγινε ποτέ και να γίνει η πρώτη τουρκική ομάδα που κατακτά το τρόπαιο, όμως, η τρομερή προσπάθεια του Κώστα Σλούκα και τα τρελά τρίποντα του Μπόμπι Ντίξον δεν ήταν αρκετά για να ολοκληρώσουν το θαύμα.

Η παρουσία της, ωστόσο, στη διοργάνωση αποδεικνύει πως είναι μια καινούρια μεγάλη δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν την αναμέτρηση, όπως θα περίμενε κάθε φίλαθλος που επιθυμούσε να απολαύσει έναν μεγάλο τελικό. Όμορφες φάσεις, συνεχείς εναλλαγές του σκορ, δυνατές μονομαχίες συνέθεταν το σκηνικό, με την ΤΣΣΚΑ να παίρνει ένα μικρό προβάδισμα (11-15) στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου, στο τέλος του οποίου προηγήθηκε με 20-22.

Η ρωσική ομάδα μετέτρεψε σε παράσταση για έναν ρόλο το δεύτερο δεκάλεπτο, καθώς από το14’ που η Φενερμπαχτσέ προηγήθηκε με 27-26 και έπειτα, έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ, αποδεικνύοντας πως ήταν αποφασισμένη να μην αφήσει και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Με ένα εκπληκτικό σερί 3-24 ως το τέλος του ημιχρόνου, η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε με 30-50 και πήρε ένα τεράστιο προβάδισμα για τη νίκη και την κατάκτηση του τίτλου. Στο διάστημα αυτό, η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη κατάφερε να εγκλωβίσει όλα τα ατού της τουρκικής ομάδας, να παίζουν μυαλωμένα και με υπομονή και να μην επιτρέπουν στους αντιπάλους τους να αμφισβητήσουν την υπεροχή τους.

Παρά την αναμενόμενη πίεση που άσκησαν οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και την εκπληκτική προσπάθεια του Κώστα Σλούκα, ο οποίος είχε την εμπειρία από τις μεγάλες ανατροπές του Ολυμπιακού, η εικόνα της Φενερμπαχτσέ ήταν τέτοια που δεν άφηνε πολλά περιθώρια να πλησιάσει.

Η διαφορά έφτασε τους 21 για την ΤΣΣΚΑ (39-60) και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την ρωσική ομάδα να κρατά μια σημαντική διαφορά ασφαλείας με 53-69.

Από το σημείο εκείνο και έπειτα το παιχνίδι άλλαξε εντυπωσιακά και έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία στο θεσμό.

Η ΤΣΣΚΑ έπεσε στην παγίδα του να παίξει με το χρόνο και η Φενερμπαχτσέ που δεν είχε πια κάτι να χάσει, βρήκε σκορ και ουσία από τον αφυπνισμένο Γιούντο, κάλυψε τη διαφορά και το παιχνίδι απέκτησε μια τρομερή ένταση και ενδιαφέρον για τον τελικό νικητή.

Η τουρκική ομάδα μείωσε σε 66-74 στο 35’ και το γήπεδο πήρε «φωτιά» με τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ να δείχνουν να βρίσκονται σε ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι σε… τρικυμία.

Με τρομερές ενέργειες του Μπόμπι Ντίξον η Φενερμπαχτσέ μείωσε σε 78-79 στο 39’ και το παιχνίδι άρχισε θυμίζει… Κωνσταντινούπολη, με τους πάντες στην ΤΣΣΚΑ να αρχίζουν να βλέπουν εφιάλτες από την εξέλιξη της αναμέτρησης.

Η τουρκική ομάδα έχασε ευκαιρίες ακόμα και να περάσει μπροστά μέχρι που ο Μίλος Τεόντοσιτς έβγαλε μια εκπληκτική ασίστ στον Νάντο Ντε Κολό για το 78-81 στα 49.6’’ και έδωσε μια σημαντική ανάσα στην ομάδα του.

Ο Μπόμπι Ντίξον με μαγικό τρίποντο στα 43’’ ισοφάρισε το παιχνίδι, ο Νάντο Ντε Κολό έκανε λάθος, ο Κώστας Σλούκας του έκλεψε τη μπάλα και, στη συνέχεια κέρδισε το φάουλ και με 2/2 βολές στα 20.2’’ έβαλε μπροστά τη Φενερμπαχτσέ για πρώτη φορά από το 13’ με 83-81.

Η ΤΣΣΚΑ βρισκόταν σε απόλυτο πανικό, η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Τεόντοσιτς, ο Ντε Κολό σούταρε τρίποντο για να «κλέψει» τη νίκη, το σουτ βρήκε σίδερο, αλλά ο από μηχανής… Κριάπα, ισοφάρισε με φόλοου σε 83-83 στα 1.9’’.

Ο Έκπε Γιούντο πρόλαβε να κάνει το σουτ της νίκης, αλλά δεν βρήκε στόχο και έτσι το παιχνίδι πήγε στην παράταση με την αγωνία να ανεβαίνει στα «κόκκινα».

Η Φενερμπαχτσέ ξεκίνησε εντυπωσιακά με τρίποντο του Κώστα Σλούκα, όμως, στη συνέχεια η ΤΣΣΚΑ εμφανίστηκε πολύ πιο ψύχραιμη, με τον Τεόντοσιτς να μοιράζει εκπληκτικές ασίστ και τον Ντε Κολό να εκμεταλλεύεται το ταλέντο του για να κερδίζει φάουλ που οδηγούσαν στη γραμμή των βολών, κάτι που τη βοήθησε να δημιουργήσει μια σημαντική διαφορά.

Με το σκορ στο 90-97, ο Μπόμπι Ντίξον πέτυχε ένα ακόμα μεγάλο τρίποντο για το 93-97 στα 30’’, ο Μίλος Τεόντοσιτς με 2/2 βολές έκανε το 93-99 στα 17’’, ο Λουίτζι Ντατόμε με νέο μεγάλο τρίποντο μείωσε σε 96-99 στα 7.5’’ και ο Νάντο Ντε Κολό με δικές του βολές έγραψε το τελικό 96-101 «σφραγίζοντας» την κατάκτηση του τροπαίου για την ΤΣΣΚΑ μετά από ένα τρομερό θρίλερ που δεν προσφερόταν για καρδιακούς.

Ο Νάντο Ντε Κολό ήταν ο πρώτος σκόρερ του τελικού με 22 πόντους, 2 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 3 κλεψίματα, όμως, καθοριστική συμμετοχή στην εξέλιξη της παράτασης είχε ο Μίλος Τεόντοσιτς που κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της καριέρας του, έχοντας 19 πόντους, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 2 κλεψίματα. Ο Κάιλ Χάινς που έφτασε στον τρίτο τίτλο Πρωταθλητή Ευρώπης στην καριέρα του είχε 15 πόντους με 4 ριμπάουντ, ο Κόρι Χίγκινς είχε 11 πόντους και ο Βίκτορ Κριάπα είχε 10 πόντους με 5 ριμπάουντ και το καθοριστικό καλάθι της ισοφάρισης στην λήξη της κανονικής περιόδου.

Ο Μπόμπι Ντίξον είχε 17 πόντους με 4 ασίστ και τα μεγάλα τρίποντα που έφεραν την ισοφάριση για την Φενερμπαχτσέ, ο Έκπε Γιούντο έκανε double-doubleμε 16 πόντους και 11 ριμπάουντ, ο Λουίτζι Ντατόμε είχε 16 πόντους με 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ και ο Κώστας Σλούκας είχε 10 πόντους με 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ και δεν κατάφερε να φτάσει και αυτός στην τρίτη κατάκτηση του τροπαίου, ωστόσο, απέδειξε πως πλέον είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης.  

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 30-50, 53-69, 83-83, 96-101 (παρ.)

Φενερμπαχτσέ (Ομπράντοβιτς): Χίκμαν 5, Χέρσεκ, Γιούντο 16, Μαχμούτογλου, Άντιτς 16, Μπογκντάνοβιτς 6, Σλούκας 10, Ουγκουρλού, Βέσελι 7, Κάλινιτς 3, Ντίξον 17, Ντατόμε 16

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 22, Κουλάγκιν, Τεόντοσιτς 19, Φριτζόν, Νίκολς, Τζάκσον 8, Κορόμπκοφ, Βοροντσέβιτς 11, Χίγκινς 12, Κριάπα 10, Κουρμπάνοφ 4, Χάινς 15

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.