Δεν το πίστεψε ποτέ…

Written by  Απρ 25, 2017

Ο χειρότερος ίσως Παναθηναϊκός Superfoods της φετινής χρονιάς, έδειξε να μην πιστεύει ούτε ο ίδιος στην ανατροπή της σειράς και παραδόθηκε αμαχητί στην Φενερμπαχτσέ, η οποία θριάμβευσε με 79-61 και στον τρίτο αγώνα της σειράς των play off και προκρίθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Final Four, «σκουπίζοντας» την ελληνική ομάδα που δεν δικαίωσε ποτέ το πλεονέκτημα έδρας που κατέκτησε στην κανονική περίοδο.

Οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ εμφανίστηκαν στον πιο κρίσιμο αγώνα της χρονιάς χωρίς καθόλου μυαλό, ενέργεια και πάθος να ανατρέψουν το 0-2 του ΟΑΚΑ, το οποίο φάνηκε πως έγινε αβάσταχτο βάρος στις πλάτες τους και αποχαιρέτησαν το ευρωπαϊκό ταξίδι, γνωρίζοντας τη δεύτερη συνεχόμενη εις βάρος τους «σκούπα» και συνολικά την έβδομη συνεχόμενη ήττα τους σε αγώνες play off, δημιουργώντας μια άκρως αρνητική παράδοση για την πλούσια ιστορία του συλλόγου.

Από την πλευρά της, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κυριάρχησε απόλυτα όχι μόνο σε αυτό το παιχνίδι, αλλά στο σύνολο της σειράς, φτάνοντας στο Final Four για τρίτη συνεχή χρονιά, έχοντας, μάλιστα, πετύχει το απόλυτο σε σύνολο εννέα αγώνων play off.

Πλέον, σε τουρκικό έδαφος και με τους φιλάθλους της να είναι έτοιμοι από καιρό να ενισχύσουν τις προσπάθειές της, η Φενερμπαχτσέ θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, κάτι που δεν κατάφερε τις δυο προηγούμενες φορές.

Στον τρίτο και τελευταίο αγώνα της σειράς, η Φενερμπαχτσέ κυριάρχησε σε κάθε τομέα της αναμέτρησης, ιδιαίτερα στα ριμπάουντ (38-22) και στα κοψίματα (5-1) και ουσιαστικά δεν κινδύνευσε ποτέ από αυτόν τον Παναθηναϊκό που φάνηκε ανέτοιμος ακόμα και να προσπαθήσει να πετύχει το… ακατόρθωτο.

Το άγχος του «πρέπει» βάρυνε τα πόδια των παικτών του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, με αποτέλεσμα να βρεθούν από νωρίς να κυνηγούν το σκορ (11-4 στο 4’).

Με εξαιρετική άμυνα, όμως, και σωστή οργάνωση από τον Καλάθη, οι «πράσινοι» έκαναν ένα σερί 0-8 και πέρασαν μπροστά στο σκορ με 11-12 και το πρώτο δεκάλεπτο τους βρήκε πίσω στο σκορ με οριακή διαφορά (18-17).

Με 5 πολύ γρήγορους πόντους του Τζέημς Φελντείν, η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με 18-22, όμως, δεν υπήρξε συνέχεια, αφού, παρά τις σχετικά καλές αμυντικές επιδόσεις και τον απόλυτο περιορισμό του Μπογκντάνοβιτς, στην επίθεση ο Παναθηναϊκός δεν είχε καμία έμπνευση, ό,τι έκανε ήταν από ατομικές προσπάθειες που δεν είχαν πάντα αποτέλεσμα κι έτσι η Φενερ κατάφερε να φτάσει το +9 (37-28) και να κλείσει το πρώτο ημίχρονο με διαφορά ασφαλείας (37-30).

Η διαφορά έφτασε άμεσα σε διψήφια επίπεδα, με την Φενερμπαχτσέ να ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι το οποίο σε επίπεδο θεάματος ήταν κακό, με τις δυο ομάδες να είναι τρομερά νευρικές και άστοχες.

Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική ομάδα εκμεταλλεύτηκε τα σχεδόν μηδενικά αποθέματα ενέργειας του Παναθηναϊκού για να διατηρηθεί σε διψήφιο προβάδισμα (52-42) στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου, με την ελληνική ομάδα να έχει ένα ολόκληρο βουνό να ανέβει.

Αντί να βγάλει την ψυχή του στην τελευταία στροφή του αγώνα, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε τραγική εικόνα, με αποτέλεσμα η Φενερμπαχτσέ να εκτοξεύσει χωρίς να ιδρώσει ιδιαίτερα τη διαφορά στο +23 (69-46) και να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην πρόκρισή της.

Το τελικό 79-61 ήταν απλώς αποτέλεσμα του ενθουσιασμού των γηπεδούχων που δεν ενδιαφέρονταν να αυξήσουν τη διαφορά και δεν έβλεπαν την ώρα να τελειώσει το παιχνίδι για να πανηγυρίσουν την πρόκριση, επιτρέποντας στον Παναθηναϊκό να μετριάσει κάπως την έκταση της συντριβής, που τον βρήκε να επιστρέφει με σκυμμένο κεφάλι και να τερματίζει άδοξα και το φετινό ευρωπαϊκό του ταξίδι.

Ο Κέισι Ρίβερς με 16 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ και ο Κρις Σίνγκλετον με 12 πόντους και 5 ριμπάουντ ήταν ό,τι διασώθηκε από τον Παναθηναϊκό που ήταν εξαιρετικά άστοχος από τα 6,75 μ. (5/24 με τον Τζέημς να έχει 0/8), χάνοντας ένα από τα μεγάλα φετινά του όπλα.

Από την Φενερμπαχτσέ, ο Μπόμπι Ντίξον είχε 13 πόντους, ο Τζέημς Νάναλι 12 πόντους με 4 ριμπάουντ, ο Έκπε Γιούντο έκανε double-double με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, αν και έμεινε άποντος σε όλο το πρώτο μέρος, ολοκλήρωσε με 10 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ από 10 πόντους σημείωσαν οι Νίκολα Κάλινιτς και Λουίτζι Ντατόμε.

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 37-28, 52-42, 79-61

Φενερμπαχτσέ (Ομπράντοβιτς): Γιούντο 10, Μαχμούτογλου, Άντιτς, Μπογκντάνοβιτς 10, Μπένετ, Σλούκας 6, Νάναλι 12, Βέσελι 6, Κάλινιτς 10, Ντίξον 13, Ντουβερίογλου 2, Ντατόμε 10

Παναθηναϊκός Superfoods (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 12, Νίκολς, Ρίβερς 16, Τζέημς 8, Φώτσης 4, Παππάς 1, Φελντείν 6, Γκιστ 7, Χαραλαμπόπουλος, Γκέιμπριελ 2, Μπουρούσης, Καλάθης 5

 

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.