Ραντεβού με την Ιστορία του

Written by  Μάι 02, 2017

Ο Ολυμπιακός ήταν απόλυτα συνεπής στο ραντεβού του με την Ιστορία, αφού στον 5ο αγώνα της σειράς των play off με την Αναντολού Εφές, επικράτησε με 87-78 και προκρίθηκε στο έκτο Final Four από το 2009, εκεί όπου το διήμερο 19-21 Μαϊου θα διεκδικήσει τον τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο της Ιστορίας του.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας δεν επέτρεψαν στην τουρκική ομάδα να κάνει το νέο break στην έδρα τους και, συνέχισαν την παράδοση που θέλει τους γηπεδούχους να επικρατούν στους 5ους αγώνες των play off, παίρνοντας μια μεγάλη πρόκριση στο Final Four για δέκατη φορά στην ιστορία τους, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια πολύ δύσκολη χρονιά, στην παρθενική Ευρωλίγκα με τη νέα της μορφή.

Το ΣΕΦ ήταν από νωρίς κατάμεστο με τους χιλιάδες φίλους του Ολυμπιακού στην κυριολεξία να… κρέμονται από τις κερκίδες και να ζητούν από τους παίκτες την ομάδα με βροντερές επευφημίες και συνθήματα την πρόκριση.

Ο Βασίλης Σπανούλης μπήκε με… φόρα από τις εμφανίσεις του στην Τουρκία και με 8 γρήγορους δικούς του πόντους, οδήγησε τον Ολυμπιακό σε προβάδισμα 12-5 στο 4’, δείχνοντας από την αρχή την τεράστια θέλησή του να πάει σε ένα ακόμα Final Four.

Με τον αρχηγό του να κάνει τρομερά πράγματα στο πρώτο δεκάλεπτο και να τελειώνει με 13 πόντους και 2 ασίστ, ο Ολυμπιακός δεν έχασε το προβάδισμα και έληξε αυτό το διάστημα μπροστά στο σκορ με 25-21.

Με σερί 0-5 στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκάλεπτου, η Εφές πέρασε ξανά μπροστά με 25-26 και υπενθύμισε πως τίποτα δεν τελειώνει τόσο νωρίς.

Με κρυφό… άσσο στην επίθεση τον Οσμάν και έχοντας μπλοκάρει τους διαδρόμους προς το καλάθι της στην άμυνα, η τουρκική ομάδα κατάφερε να διατηρεί το προβάδισμα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου και κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια για το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 37-41.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας μπήκαν με μπόλικη ενέργεια στο δεύτερο ημίχρονο και με σερί  9-0 πήραν ξανά το προβάδισμα (46-41) και έβαλαν στο… παιχνίδι και τους φιλάθλους που ξαναέκαναν το ΣΕΦ καμίνι.

Η ελληνική ομάδα έφτασε και το +7 (54-47), όμως, δυο συνεχόμενα τρίποντα του Πολ επανέφεραν τη διαφορά στον πόντο, ωστόσο, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν πτοήθηκαν και με τα «φαρμάκερα» τρίποντα του Ιωάννη Παπαπέτρου ανέβασαν τη διαφορά για πρώτη φορά στο +9 (62-53)  και το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με καλάθι του Γκρέιντζερ σε νεκρό χρόνο για να μειώσει σε 63-58 και να κρατήσει την αγωνία στα ύψη. 

Με την ώθηση και του κόσμου του, ο Ολυμπιακός διατηρούσε τη διαφορά στα όρια με το διψήφιο (73-64 στο 34’), με τον Πολ να σκοράρει από την περιφέρεια και να μην επιτρέπει στους Πρωταθλητές Ελλάδας να ξεφύγουν περισσότερο.  

Όσο ο χρόνος τελείωνε, η αγωνία ανέβαινε όλο και περισσότερο με κάθε επίθεση να έχει σημασία για την τελική έκβαση της αναμέτρησης. Ο Γιώργος Πρίντεζης με μεγάλο τρίποντο από τη γωνία, εκτόξευσε τη διαφορά και πάλι στους 9 (83-74) με 01:44 να απομένουν και τους φιλάθλους του να χορεύουν στις κερκίδες από τον ενθουσιασμό.

Ο Κώστας Παπανικολάου ανέβασε τη διαφορά στους 11 (85-74) και κάπου εκεί τα πάντα είχαν κριθεί, αφού η Εφές δεν έδειχνε να έχει δυνάμεις να κάνει την ανατροπή στον χρόνο που απέμενε.

Με τους φιλάθλους του να ζητούν πανηγυρικά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 87-78 και προκρίθηκε ξανά στ Final Four, όπου θα διεκδικήσει το τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας του.

Σε αυτόν τον πολύ μεγάλο αγώνα για την ιστορία του Ολυμπιακού, όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν προσέφεραν από κάτι και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να προκριθεί η ομάδα στις τέσσερις κορυφαίες της Ευρώπης.

Πρώτος και καλύτερος ο Βασίλης Σπανούλης με 22 πόντους και 6 ασίστ, ο Γιώργος Πρίντεζης είχε 14 πόντους με 2 ριμπάουντ, ο Έρικ Γκριν είχε 10 πόντους, ενώ ο Κεμ Μπιρτς σημείωσε 9 πόντους με 11 ριμπάουντ, καθώς και ο Ιωάννης Παπαπέτρου είχε 8 κρίσιμους πόντους στο δεύτερο ημίχρονο που κράτησαν τον Ολυμπιακό όταν η Εφές προσπαθούσε να μειώσει.

Από την ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ο Τσεντί Οσμάν είχε 11 πόντους, τους περισσότερους στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, ο Τάιλερ Χάνεικατ έκανε double-double με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ από 10 πόντους είχαν επίσης ο Ντεσόν Τόμας, ο Ντέρικ Μπράουν, ο Τζέησον Γκρέιντζερ και ο Τομά Ερτέλ.

Τα δεκάλεπτα: 25-21, 37-41, 63-58, 87-78

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 10, Μπιρτς 9, Γιανγκ 3, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου 8, Σπανούλης 22, Γουότερς, Αγραβάνης 1, Μιλουτίνοφ 8, Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 4

 

Αναντολού Εφές (Περάσοβιτς): Τόμας 10, Χάνεικατ 10, Μπαλμπάι, Μπράουν 10, Οσμάν 11, Γκεγίκ, Γκρέιντζερ 10, Ερτέλ 10, Μουτάφ, Πολ 9, Ντάνστον 4, Κερκ 4

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.