Αλύγιστος!

Written by  Δεκ 20, 2017

Ένας συγκλονιστικός, βγαλμένος από τα πιο όμορφα παραμύθια έκανε κατάθεση ψυχής στο ΣΕΦ και, παρά τις πολλές και σημαντικές απουσίες του, κατάφερε να επικρατήσει της πανίσχυρης ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 88-86 και πλέον φιγουράρει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας ισοβαθμώντας με την ρωσική ομάδα.

Έχοντας βαλθεί να τρελάνει και τους πιο απαισιόδοξους φιλάθλους του, ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι είναι μια ομάδα που την χαρακτηρίζει το πάθος, η αυτοθυσία και η πίστη στις δυνάμεις της, κάτι που απέδειξε για πολλοστή φορά απέναντι στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη που όσα δύσκολα κι αν προσπαθούσε να βάλει στους «ερυθρόλευκους» έβλεπε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να έχει άμεση και ισχυρή απάντηση.

Εκτός μάχης ήταν για ένα ακόμα παιχνίδι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο Κιμ Τιλί εκτός μάχης για καιρό, ο Δημήτρης Αγραβάνης να χάνει τη σεζόν, ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης προστέθηκε στο απουσιολόγιο την τελευταία στιγμή, συνθήκη που, ωστόσο, δεν πτόησε τους εναπομείναντες παίκτες της ελληνικής ομάδας που με κορυφαίο τον συγκινητικό Τζαμέλ Μακλήν, ο οποίος έπαιξε για... όλους, έφτασαν σε μια θrιαμβευτική νίκη, από αυτές που έχουν συνηθίσει την τελευταία δεκαετία, ξυπνώντας στην ΤΣΣΚΑ μνήμες πολλών χαμένων Final 4.

Η 13η αγωνιστική ήταν αφιερωμένη του προγράμματος One Team της διοργάνωσης, που υποστηρίζει τα Special Olympics και με την ευκαιρία, αθλητές και παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βρέθηκαν στις εξέδρες του ΣΕΦ για να απολαύσουν δυο εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γενικού Διευθυντή της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Τάσσου Στεφάνου, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Με πεντάδα… ειδικών συνθηκών στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και τους Μπόγρη και Γουίλτζερ στο αρχικό σχήμα, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 6-2, αλλά η ΤΣΣΚΑ απάντησε με σερί 11-0 για να βρεθεί στη θέση του οδηγού με προβάδισμα 7 πόντων (6-13).

Το καλό περιφερειακό σουτ των «ερυθρόλευκων» δεν επέτρεψε στην ΤΣΣΚΑ να ξεφύγει περισσότερο, με τον Ολυμπιακό να μειώνει σε 15-16 και να περνάει μπροστά πριν τη λήξη του πρώτου δεκάλεπτου με 23-20.

Ο Κώστας Παπανικολάου με τρίποντο και φάουλ έστειλε τον Ολυμπιακό στο +7 (27-20), όμως, η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να μειώσει σταδιακά και με νέο σερί 11-0 να περάσει ξανά μπροστά με 35-39, εκμεταλλεύτηκε την δύναμη του Γουίλ Κλίμπουρν που έφθειρε με φάουλ τους παίκτες της ελληνικής ομάδας και προηγήθηκε στο ημίχρονο με 45-48.

Η ΤΣΣΚΑ μπήκε καλύτερα στο δεύτερο μέρος, ανεβάζοντας τη διαφορά ξανά στους 7 (45-52), με την ελληνική ομάδα να αντιδρά σωστά και να ισοφαρίζει με σερί 7-0 σε  52-52, όμως, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ και με την ρωσική ομάδα να έχει φτάσει νωρίς στο μπόνους τω βολών, τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν με αποτέλεσμα να κάνει ένα ακόμα σερί 10-0 και το σκορ να φτάνει το 52-62.

Ο συγκλονιστικός Τζαμέλ Μακλήν έπαιζε μόνος του την «αεροπορία» της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και βοήθησε τον Ολυμπιακό να μειώσει στο τέλος της περιόδου σε 64-68, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα για την έκβαση της αναμέτρησης ανοικτά.

Παίζοντας με κατά συνθήκη σέντερ τον Ιωάννη Παπαπέτρου για να πάρει μερικές ανάσες ο Αμερικανός, αλλά με την άμυνά του να έχει σφίξει πολύ και να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα βαριά κορμιά της ρωσικής ομάδας, ο Ολυμπιακός έβγαλε όλο το πάθος του στο παρκέ, κάλυψε τη διαφορά και πέρασε μπροστά με 79-72, ξεσηκώνοντας το ΣΕΦ στο πόδι.

Με το σκορ στο 81-74, ο Ολυμπιακός έδειχνε να ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι, όμως, η κόπωση και ο ενθουσιασμός τον οδήγησαν σε εύκολα λάθη με την ΤΣΣΚΑ να μειώνει σε 81-79 και να δίνει άγρια ομορφιά στα τελευταία 2’.

Ο Χόλις Τόμπσον με 2/2 βολές 59.2’’ πριν τη λήξη έκανε το 84-79 και κατέστησε τον Ολυμπιακό μεγάλο φαβορί, ο Ντε Κολό στα 52,1’’ με 2/2 μείωσε σε 84-81, ο Βασίλης Σπανούλης με τεράστιο καλάθι έκανε το 86-81 με 36’’ να απομένουν και στην επαναφορά, ο Τόμπσον έκλεψε τη μπάλα δίνοντας το σύνθημα στους φιλάθλους να πανηγυρίσουν έξαλλα πιστεύοντας πως η νίκη είχε πια κλειδώσει.

Ο Τζαμέλ ΜακΛήν, όμως, έχασε δυο βολές και την ευκαιρία να τελειώσει το παιχνίδι και αυτό το πλήρωσε ο Ολυμπιακός, καθώς ο Ντε Κολό με σπουδαίο τρίποντο μείωσε στο καλάθι (86-84) με 14,9’’ να απομένουν και την αγωνία να κορυφώνεται.

Ήταν η σειρά του Ιωάννη Παπαπέτρου να πάει στις βολές στα 9,5’’ με τον νεαρό φόργουορντ να ευστοχεί μόνο στην πρώτη για το 87-84 και τον Βαγγέλη Μάντζαρη να στέλνει τον Σέρχιο Ροτνρίγκεθ στη γραμμή στα 5,7’’.

Ο Ισπανός ευστόχησε και στις δύο για το 87-86, με τον Γιάνις Στρέλνιεκς να πηγαίνει με τη σειρά του στη γραμμή στα 5’’. Ο Λετονός αστόχησε στη δεύτερη βολή, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που πανηγύρισε τη νίκη με 88-86, αφού το σουτ της νίκης από τον Κλίμπουρν δεν βρήκε στόχο.

Όσοι «ερυθρόλευκοι» αγωνίστηκαν έδωσαν κάτι παραπάνω από τον καλύτερο τους εαυτό, όμως, ειδική μνεία αξίζει στον συγκλονιστικό Τζαμέλ Μακλήν, ο οποίος για όσο διάστημα αγωνίστηκε πάλεψε μόνος του με όλα τα… θηρία της ΤΣΣΚΑ και έβαλε πλώρη για MVP της αγωνιστικής με 25 πόντους, 12 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 7 κερδισμένα φάουλ.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν και πάλι ο γνωστός αρχηγός του Ολυμπιακού με 16 πόντους, 4 ριμπάουντ, 8 ασίστ, ο Κώστας Παπανικολάου έβγαλε πάθος, ενέργεια, δύναμη και πρόσθεσε 15 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, ένα κλέψιμο και ένα κόψιμο, ο Γιάνις Στρέλνιεκς βγήκε μπροστά στην τελευταία περίοδο με 10 πόντους, ενώ καθοριστικός ήταν επίσης στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Χόλις Τόμπσον με 6 πόντους και 6 κρίσιμα ριμπάουντ, όπως και ο Ιωάννης Παπαπέτρου με 8 πόντους και 3 ριμπάουντ.

Για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ είχε 23 πόντους με 4 ριμπάουντ, ο Νάντο Ντε Κολό σημείωσε 18 πόντους, ενώ ο Γουίλ Κλίμπουρν έκανε double-double με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ.

 

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 45-48, 64-68, 88-86

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.