Στο ΟΑΚΑ δεν υπάρχουν δυσκολίες

Written by  Ιαν 11, 2018

Αν και απελπιστικά άστοχος από την περιφέρεια, ο Παναθηναϊκός Superfoods δεν δυσκολεύθηκε ουσιαστικά από την ανεβασμένη το τελευταίο διάστημα Μπαρτσελόνα και με εκπληκτική καθοδήγηση από τον Νικ Καλάθη που χάρισε μια ακόμα σπουδαία ευρωπαϊκή εμφάνιση, υπερασπίστηκε ξανά την έδρα του, επικρατώντας με 84-75 συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία στην διοργάνωση.

Οι «πράσινοι» τα έσπασαν κυριολεκτικά από τα 6,75 μ. ξεκινώντας με 0/7, συνεχίζοντας με 1/14 και ολοκληρώνοντας με 4/22, παρ’ όλα αυτά έφτασαν στην 12η νίκη τους στην Ευρωλίγκα, στηριζόμενοι για ένα μεγάλο διάστημα στο εκπληκτικό δίδυμο των Νικ Καλάθη και Τζέημς Γκιστ που για πολλοστή φορά θύμισαν τις θρυλικές συνεργασίες των Διαμαντίδη-Μπατίστ που έφεραν τον Παναθηναϊκό ουκ ολίγες φορές στην κορυφή της Ευρώπης.

Με τη νίκη αυτή η ελληνική ομάδα έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην κατοχύρωση του πλεονεκτήματος έδρας, αλλά και στο κυνήγι μιας εκ των δυο πρώτων θέσεων της βαθμολογίας, πριν από μια πραγματικά πολύ κρίσιμη «διαβολοβδομάδα» που ακολουθεί με τις πολύ δύσκολες αναμετρήσεις απέναντι σε Φενερμπαχτσέ (εκτός) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εντός).

Η Μπαρτσελόνα τροφοδότησε τον Άντε Τόμιτς στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και αυτό απέφερε αρχικά τα γρήγορα τρία φάουλ του Θανάση Αντετοκούνμπο, αλλά και εύκολους πόντους για τον Κροάτη σέντερ, με συνέπεια οι δυο ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ με τον Παναθηναϊκό να σκοράρει σχεδόν όλους τους πόντους του στον αιφνιδιασμό χάρη στη γρήγορη κυκλοφορία που έδινε ο Νικ Καλάθης.

Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν την αστοχία των «πρασίνων» - 0/4 τρίποντα, 1/4 βολές - για να πάρουν προβάδισμα 6 πόντων (10-16) και, παρά το γεγονός ότι έκαναν συνολικά 5 λάθη στην πρώτη περίοδο, την ολοκλήρωσαν μπροστά στο σκορ με 17-19.

Με τον Τομά Ερτέλ να σκοράρει κατά ριπάς και την αστοχία του Παναθηναϊκού να συνεχίζεται, η Μπαρτσελόνα έφτασε το +7 (25-32), όμως, οι «πράσινοι» δεν εγκατέλειψαν, μείωσαν αμέσως και με το 100 τρίποντο του Σίνγκλετον στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα και πρώτο για την ελληνική ομάδα μετά από 7 άστοχα, πέρασαν μπροστά με 35-34 και με μία ακόμα βολή από τον Αμερικανό πήγαν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με διαφορά δύο πόντων (36-34).

Το παιχνίδι ήταν πολύ κακό ποιοτικά στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου με τις δυο ομάδες να είναι απελπιστικά άστοχες και να πηγαίνουν πόντο πόντο, πριν ο Παναθηναϊκός χάρη στους εκπληκτικούς συνδυασμούς των Καλάθη και Γκιστ αρχίσει να παίρνει μια διαφορά 7 πόντων (49-42).

Η διαφορά, μάλιστα, έφτασε και τους 8 πόντους (54-46) πριν ο Ερτέλ μειώσει στο τέλος του δεκάλεπτου, με τους «πράσινους» ωστόσο, να έχουν πάρει ήδη τα πάνω τους και να έχουν βάλει στο παιχνίδι και την κερκίδα.

Με ενθουσιασμό και παλμό από τους φιλάθλους του, ο Παναθηναϊκός πήρε ψυχολογία και μαζί έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (67-56) και με τον κόσμο να τραγουδά και να ζητά ένα ακόμα ευρωπαϊκό τρόπαιο, έφτασε «σβηστά» στην τελική επικράτηση με 84-75.

Μεγάλος πρωταγωνιστής όχι μόνο του ματς, αλλά πιθανότατα και της αγωνιστικής ήταν ο Νικ Καλάθης, ο οποίος σε μια ακόμα σπουδαία ευρωπαϊκή βραδιά του έκανε double-double με 17 πόντους, 4 ριμπάουντ, 12 ασίστ και 5 κλεψίματα, συγκεντρώνοντας 31 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Μεγάλη βραδιά και για τον Τζέημς Γκιστ που 17 πόντους με 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα, ο Νίκος Παππάς σημείωσε και τους 15 πόντους του στην τελευταία περίοδο, ενώ ο Κρις Σίγνκλετον σημείωσε 14 πόντους με 5 ριμπάουντ.

Ο Τομά Ερτέλ προσπάθησε πολύ για τη Μπαρτσελόνα με 18 πόντους, 2 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ ο Αντέ Τόμιτς μέχρι και την αποβολή του με 5 φάουλ (το 5ο με τεχνική ποινή λόγω διαπληκτισμού του με τον Κένι Γκέιμπριελ που τιμωρήθηκε επίσης), σημειώνοντας 12 πόντους με 6/6 δίποντα.

Τα δεκάλεπτα: 17-19, 36-34, 54-48, 84-75

 

 

 

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.