Καλάθης... λύτρωσης, νίκης και πλεονεκτήματος

Written by  Ιαν 26, 2018

Ο Παναθηναϊκός Superfoods έπαιξε με τη «φωτιά», φλερτάροντας με τη δεύτερη συνεχόμενη εντός έδρας ήττα, αυτή τη φορά απέναντι στην εκπληκτική φέτος Ζαλγκίρις Κάουνας, βρέθηκε πίσω ακόμα και με 7 πόντους στην παράταση, αλλά στο τελευταίο δευτερόλεπτο μίλησε ο απόλυτος αρχηγός του, Νικ Καλάθης που σε νεκρό χρόνο διέσχισε το γήπεδο από τη μια άκρη στην άλλη και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με 94-93 και την διατήρησε στην ισοβαθμία με την Ρεάλ Μαδρίτης στο κυνήγι μιας θέσης στην πρώτη τετράδα της διοργάνωσης.

Οι «πράσινοι» παρουσίασαν δυο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα, ενδεχομένως επηρεασμένοι από το δύσκολο πρόγραμμα της περασμένης εβδομάδας, αλλά και τις δυο παρατάσεις με το Λαύριο και λίγο έλειψε να το πληρώσουν ακριβά με μια δεύτερη συνεχόμενη εντός έδρας ήττα σε διάστημα μιας εβδομάδας, που θα σήμαινε… συναγερμό για την υπόθεση πλεονέκτημα έδρας.

Η ελληνική ομάδα ήταν καταπληκτική στο πρώτο ημίχρονο, όταν και προηγήθηκε με 20 πόντους, διαφορά την οποία απώλεσε πολύ γρήγορα, με την σκληροτράχηλη ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να αγγίζει πολλές φορές την νίκη που θα την έβαζε γερά στο παιχνίδι της τετράδας.

Στο τέλος, όμως, μίλησε η καρδιά του έξι φορές Πρωταθλητή Ευρώπης, αλλά κυρίως το ένστικτο του εκπληκτικού Νικ Καλάθη, ο οποίος είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος νέος ηγέτης του «τριφυλλιού» στη μετά-Διαμαντίδη εποχή.

Ασφυκτική πίεση σε όλο το γήπεδο, ανελέητο τρέξιμο στον αιφνιδιασμό και γρήγορες τοποθετήσεις σε επίθεση και άμυνα ήταν η οδηγία του Τσάβι Πασκουάλ, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει νωρίς προβάδισμα με 10-3 και με τον Μάρκους Ντενμον να κάνει πάρτι από τα 6,75μ. και να σημειώνει 4/5 τρίποντα και συνολικά14 πόντους, έκλεισε το εντυπωσιακά παραγωγικό πρώτο δεκάλεπτο με διψήφια διαφορά (29-17).

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο παιχνίδι, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Ίαν Βουγιούκας που με συνεχόμενους πόντους συνέβαλε σημαντικά για να εκτοξευθεί η διαφορά στο +20 (43-23), όμως, η Ζαλγκίρις δεν τα παράτησε, αντέδρασε δυναμικά, έριξε τα διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα (46-37) και το ημίχρονο έληξε με τους «πράσινους» να προηγούνται με 47-37.

Η Ζαλγκίρις πλησίασε περισσότερο με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου (49-45) και μπήκε ξανά δυναμικά στην διεκδίκηση της νίκης, ενώ ολοκλήρωσε την ανατροπή με καλάθι του Τουπάν, με το οποίο ισοφάρισε σε 53-53.

Οι φιλοξενούμενοι, μάλιστα, έφτασαν και σε προβάδισμα τριών πόντων (55-58) πριν οι «πράσινοι» καταφέρουν να προηγηθούν ξανά στο τέλος του δεκάλεπτου με 59-58.

Με το παιχνίδι να κρέμεται σε μια κλωστή, ήταν η ώρα των μεγάλων πρωταγωνιστών να βγουν μπροστά και αυτό συνέβη με εμφατικό τρόπο, με τον Νικ Καλάθη να μοιράζει ασίστ και τον Κρις Σίνγκλετον να σκοράρει, για να πάει ο Παναθηναϊκός στο +8 (74-66), αλλά και πάλι τίποτα δεν είχε κριθεί απέναντι στην μαχητική λιθουανική ομάδα.

Η Ζαλγκίρις κάλυψε ξανά τη διαφορά και πέρασε μπροστά με καλάθι του Άαρον Γουάιτ (78-79) με 01:26 να απομένει, ενώ με τρίποντο του Κέβιν Πάνγκος στα 55’ πήρε προβάδισμα 4 πόντων (78-82) και έβαλε πολύ δύσκολα στην ελληνική ομάδα.

Ο Κέισι Ρίβερς με μεγάλο τρίποντο μείωσε σε 81-82 στα 43’’ και στη συνέχεια έστειλε τον Άξελ Τουπάν στη γραμμή των βολών στα 33’ με τον Αμερικανό να ευστοχεί σε 1/2 για το 81-83.

Ο Ρίβερς το πήρε πάνω του και με νέα μεγάλη προσπάθεια ισοφάρισε σε 83-83 στα 16’’, βάζοντας φωτιά στο ΟΑΚΑ, ενώ στην τελευταία επίθεση έπαιξε εξαιρετική άμυνα πάνω στον Κέβιν Πάνγκος, υποχρεώνοντας τον σε λάθος, έκλεψε τη μπάλα και αστόχησε στο σουτ για τη νίκη, οδηγώντας το παιχνίδι στην παράταση.

Η Ζαλγκίρις ξεκίνησε με σερί 7-0 στην παράταση για να πάρει προβάδισμα με 83-90, αλλά ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να μην τα παρατήσει και να επιστρέψει στο ματς, να απαντήσει με δικό του σερί 8-0 για το 91-90 και οι δυο ομάδες μπήκαν στο τελευταίο λεπτό ισόπαλες με 91-91 χάρη σε μία βολή του Μιλάκνις.

Ο Κέισι Ρίβερς πήγε στη γραμμή των βολών στα 16’’, ευστοχώντας μόνο στην δεύτερη για το 92-91 και τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν εντυπωσιακά.

Ο Κέβιν Πάνγκος ευστόχησε για το 92-93 στα 4,7’’, όμως, στο σημείο εκείνο μίλησε ο Νικ Καλάθης, ο οποίος πήρε πάνω του την τελευταία επίθεση και με lay up χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό με 94-93, που τον φέρνει ξανά σε τροχιά διεκδίκησης μιας θέσης στην τετράδα.

Ο διεθνής γκαρντ εκτός από το νικητήριο καλάθι είχε μια ακόμα εντυπωσιακή εμφάνιση, αγγίζοντας το triple-double με 14 πόντους, 8 ριμπάουντ και 9 ασίστ, οδηγώντας μαεστρικά τους συμπαίκτες του σε μια ακόμα σπουδαία νίκη.

Ο Κέισι Ρίβερς μίλησε στα κρίσιμα σημεία της παράτασης, ολοκληρώνοντας με 10 πόντους και 2 ριμπάουντ, ο Μάρκους Ντένμον σημείωσε 14 πόντους στην πρώτη περίοδο, αλλά έκτοτε δεν ξανασκόραρε, ο Ίαν Βουγιούκας ήταν καταλυτικός σε κρίσιμα σημεία με 11 πόντους και 8 ριμπάουντ, ο Λούκας Λεκαβίτσιους ήταν επίσης ουσιαστικός με 14 πόντους, ενώ και ο Τζέημς Γκιστ ήταν εξαιρετικός με 12 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα.

Ο Αντάνας Καβαλιάουσκας ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 21 πόντους, ο Άαρον Γουάιτ σημείωσε 17 πόντους με 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Κέβιν Πάνγκος ήταν και πάλι εξαιρετικός και παραλίγο να σημειώσει το νικητήριο καλάθι για την ομάδα του, ολοκληρώνοντας με 14 πόντους, 3 ριμπάουντ, 8 ασίστ, αλλά και 5 λάθη και ο Άξελ Τουπάν είχε 12 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 29-17, 47-37, 59-58, 83-83, 94-93 (παρ.)

 

 

 

 

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.