«Έσπασε» την κατάρα, τον έριξε σε… αντάρα

Written by  Μαρ 02, 2018

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής στο εντυπωσιακό ντέρμπι στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό Superfoods, παίρνοντας σπουδαία νίκη με 87-85 στην παράταση (κ.α. 71-71) και έβαλε τέλος στο αρνητικό σερί που είχαν εις βάρος του οι «πράσινοι», κάνοντας ταυτόχρονα ένα αποφασιστικό βήμα όχι μόνο για το πλεονέκτημα, αλλά και για την δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Το παιχνίδι είχε όλα τα στοιχεία ενός ντέρμπι «αιωνίων», κρατώντας τους φιλάθλους σε εγρήγορση μέχρι και τα τελευταία δευτερόλεπτα. Πάθος, ένταση, ρυθμός, αψιμαχίες, δυνατές μονομαχίες, συνέθεσαν το σκηνικό της αναμέτρησης, με τους «ερυθρόλευκους» να βγάζουν έπειτα από καιρό περισσότερους πρωταγωνιστές, να φτάνουν σε διψήφιες διαφορές από το πρώτο μέρος, να εντάσσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους Μπόμπι Μπράουν και Κιμ Τιλί, που είχαν ενεργό και σημαντικό ρόλο και στο τέλος να παίρνουν μια πολύ σημαντική νίκη που «σπάει» το σερί 5 συνεχών ηττών από τον «αιώνιο» αντίπαλο.

Κορυφαίος όλων, ο Μπράιαν Ρόμπερτς που μετά από πολύ καιρό φώναξε «παρών» σε ένα μεγάλο παιχνίδι και δικαίωσε τον προπονητή του για την εμπιστοσύνη που του έδειξε.

Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός τα περίμενε σχεδόν όλα από τον συγκλονιστικό Νικ Καλάθη και τις εκπληκτικές συνεργασίες του με τον Τζέημς Γκιστ και, παρ’ όλα αυτά κατάφεραν να επιστρέψουν από το -13 και να διεκδικήσουν τη νίκη που θα τους έβαζε ξανά σε τροχιά πλεονεκτήματος, όμως, όταν ο πρώτος κουράστηκε και ο δεύτερος αποχώρησε με 5 φάουλ, ουδείς βρέθηκε στη θέση τους να αναλάβει την ευθύνη.

Πλέον, οι «πράσινοι» βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, αφού έπειτα από την δεύτερη συνεχόμενη ήττα τους και δεύτερη φετινή στο ΟΑΚΑ, βρίσκονται πια στην 7η θέση της βαθμολογίας και, ακολουθεί πολύ δύσκολο πρόγραμμα, αρχής γενομένης από την εκτός έδρας αναμέτρηση της ερχόμενης εβδομάδας με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης, η παρουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στις κερκίδες, αγνοώντας, όπως είχε προαναγγείλει την τιμωρία του από την Ευρωλίγκα, αλλά και αυτή του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος αποθεώθηκε από τους φίλους του «τριφυλλιού».  

Νευρικό το ξεκίνημα και για τις δυο ομάδες που ξεκίνησαν πολύ άστοχες και με εμφανή προσήλωση στην άμυνα, με τον Παναθηναϊκό να έχει 0/6  σουτ και τον Ολυμπιακό μόλις 1/6 με το σκορ να είναι πολύ χαμηλά στο πρώτο πεντάλεπτο.

Ο Τζέημς Γκιστο το πήρε… προσωπικά και με συνεχόμενους πόντους έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 16-12, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» δεν επέτρεψαν να ξεφύγει περισσότερο και το πρώτο δεκάλεπτο βρήκε τους «πράσινους» να προηγούνται με 18-16.

Με τον Άντριαν Πέιν να κερδίζει τις πρώτες του προσωπικές «μάχες» σε ντέρμπι «αιωνίων» οι γηπεδούχοι έδειχναν να πατούν καλύτερα στο παρκέ, αλλά ο Μπράιαν Ρόμπερτς που ξεκίνησε εντυπωσιακά με 3/3 τρίποντα καθοδήγησε μαεστρικά τους «ερυθρόλευκους» που προηγήθηκαν με 23-32 στο 15’.

Η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά τους 10 (26-36), ο Ολυμπιακός προηγήθηκε ακόμα και με 13 (30-43) για να μειώσουν οι γηπεδούχοι στο τέλος του ημιχρόνου σε 34-43.

Παρά την φθορά των φάουλ στα γκαρντ τους (Ρόμπερτς και Μάντζαρης από 4 με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου) οι «ερυθρόλευκοι» δεν δυσκολεύθηκαν να διατηρήσουν τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα, φτάνοντας, μάλιστα ξανά το +13 (46-59) και με τους «πράσινους» να κλωτσούν συνεχόμενες ευκαιρίες να μειώσουν, έκλεισαν το δεκάλεπτο με το σκορ στο 50-62, μπαίνοντας στην τελευταία περίοδο με σημαντικό πλεονέκτημα.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε αποφασισμένος στο τελευταίο δεκάλεπτο και με σερί 6-0 μείωσε σε 56-62, ζεσταίνοντας σημαντικά την κερκίδα, ενώ με την ψυχολογία πια με το μέρος του και την εξαιρετική του άμυνα που βραχυκύκλωσε τους φιλοξενούμενους, μείωσε σε 64-67 και το παιχνίδι είχε ανάψει πια για τα καλά.

Με καλάθι του Τζέημς μόλις μπήκε το τελευταίο δίπλεπτο, ο Παναθηναϊκός μείωσε στον πόντο (69-70), στην επόμενη φάση ο Παπαπέτρου δεν κατάφερε να σκοράρει και ο Γκιστ με εντυπωσιακό κάρφωμα έδωσε ξανά προβάδισμα στον Παναθηναϊκό έπειτα από σχεδόν τρία δεκάλεπτα.

Ο Βασίλης Σπανούλης στα 55.7’’ κέρδισε φάουλ και με 1/2 ισοφάρισε σε 71-71, οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν την άμυνα, όμως, ο Βασίλης Σπανούλης έχασε την ευκαιρία, το ίδιο και ο Μάικ Τζέημς και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Ο Νικ Καλάθης έκανε τα πάντα στο επιπλέον πεντάλεπτο, σκοράροντας σχεδόν όλους τους πόντους του Παναθηναϊκού, όμως, δεν ήταν αρκετός για να δώσει διαφορά ασφαλείας στην ομάδα του. Ο Μπράιαν Ρόμπερτς με μεγάλο τρίποντο στα 01:02 έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 82-84 και στη συνέχεια με 2/2 βολές στα 36.4’ τον κατέστησε μεγάλο φαβορί για τη νίκη.

Ο Μάικ Τζέημς με γρήγορο καλάθι μείωσε σε 84-86, στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός άργησε πολύ να κάνει το φάουλ και έστειλε στις βολές τον Ιωάννη Παπαπέτρου με 4.8’’ να απομένουν.

Ο φόργοορντ του Ολυμπιακού ευστόχησε σε 1/2 για το 84-87 και η επιλογή να γίνει φάουλ στον Μάικ Τζέημς στα 2.8’’ έφερε το 85-87 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ, με τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν μια τεράστια από βαθμολογικής και ψυχολογικής άποψης νίκη.

Κορυφαίος του Ολυμπιακού ήταν ο Μπράιαν Ρόμπερτς, ο οποίος με 18 πόντους (4/4 τρίποντα), 5 εκ των οποίων στο τελευταίο λεπτό της παράτασης που ουσιαστικά έδωσαν προβάδισμα νίκης στους Πειραιώτες, ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας της «ερυθρόλευκης» νίκης.

Μεγάλο παιχνίδι έκαναν επίσης ο Βασίλης Σπανούλης με 15 πόντους, ο Γιώργος Πρίντεζης με 15 πόντους και 6 ριμπάουντ και ο Ιωάννης Παπαπέτρου με 11 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Στο ντεμπούτο του ο Μπόμπι Μπράουν σημείωσε 5 πόντους με 3 ασίστ σε 12:56 και ο Κιμ Τιλί είχε 2 πόντους, 5 ριμπάουντ, μία ασίστ, ένα κόψιμο και 2 λάθη σε 12:08.

Από τον Παναθηναϊκό, συγκλονιστικός ήταν ο Νικ Καλάθης που έκανε ένα ακόμα μεγάλο double-double με 23 πόντους, 4 ριμπάουντ και 10 ασίστ, με τον Τζέημς Γκιστ να τον ακολουθεί με 21 πόντους και 6 ριμπάουντ και τον Κρις Σίνγκλετον να έχει 13 πόντους με 8 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 18-16, 34-43, 50-62, 71-71, 85-87 (παρ.)

 

 

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.