Αποχαιρέτησε τη 2η θέση στην ιστορική βραδιά του Σπανούλη

Written by  Μαρ 30, 2018

Σε μια ιστορική βραδιά για τον αρχηγό του Βασίλη Σπανούλη, ο Ολυμπιακός παρουσίασε σημαντικά κενά διαστήματα και αδυναμίες και γνώρισε την ήττα στην παράταση από την Ουνικάχα Μάλαγα με 87-85 αποχαιρετώντας οριστικά την δεύτερη θέση, ενώ πλέον υπό προϋποθέσεις και συνδυασμό αποτελεσμάτων κινδυνεύει να τερματίσει ακόμα και τέταρτος.

Οι «ερυθρόλευκοι» που αγωνίστηκαν χωρίς τους Γιώργο Πρίντεζη και Κώστα Παπανικολάου, είχαν καλά ποσοστά από την περιφέρεια (13/30), έλεγξαν τα ριμπάουντ (42 έναντι 34), είχαν σε αρκετά χρονικά σημεία ενέργεια και πάθος, ενώ έβγαλαν και νέους πρωταγωνιστές στο παιχνίδι τους, ωστόσο, εμφάνισαν και πολλά κενά διαστήματα, έκαναν πολύ κακό δεύτερο δεκάλεπτο που τους βρήκε να ακολουθούν ακόμα και με 16 πόντους διαφορά και, παρά το γεγονός ότι βρήκαν τρόπο να αντιδράσουν και να γυρίσουν το παιχνίδι, στο τέλος έχασαν τη νίκη στην παράταση και μαζί κλώτσησαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν έστω και την τελευταία αγωνιστική την δεύτερη θέση.

Το πρώτο δεκάλεπτο ανήκε ολοκληρωτικά στον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος σημείωσε συνολικά 7 πόντους, αλλά με την λήξη του έδωσε την τέταρτη –μέχρι εκείνο το σημείο- ασίστ του στον Βαγγέλη Μάντζαρη και πέρασε πρώτος στην ιστορία της Euroleague, ξεπερνώντας τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Παράλληλα, βοήθησε τον Ολυμπιακό να έχει προβάδισμα σε όλο το πρώτο μέρος, το οποίο έκλεισε με την ελληνική ομάδα να προηγείται με 19-22.

Η δεύτερη περίοδος ήταν από τις χειρότερες του Ολυμπιακού στην φετινή σεζόν, με την Μάλαγα αρχικά με σερί 8-0 να παίρνει προβάδισμα με 29-24, να ανεβάζει τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα (42-32) και με συνολικό επιμέρους σκορ 28-11 χάρη στην παντελή απουσία αμυντικής λειτουργίας των «ερυθρόλευκων», το ημίχρονο έκλεισε με το σκορ στο 47-33.

Η διαφορά έφτασε και το -16 για τον Ολυμπιακό (49-33) που από το σημείο εκείνο μεταμορφώθηκε θεαματικά, έσφιξε την άμυνά του κλείνοντας όλους τους διαδρόμους και με καλή κυκλοφορία και όπλο το καλό σουτ, μείωσε σταδιακά και όχι μόνο κατάφερε να ξαναφέρει το παιχνίδι στα ίσια, αλλά έκλεισε και την περίοδο με προβάδισμα 54-56 με το επιμέρους σκορ να φτάνει το 7-23.

Ο Ολυμπιακός έδειχνε να πατά καλά στο τελευταίο δεκάλεπτο και έφτασε ακόμα και το +7 (67-74) και όλα έδειχναν ότι θα πάρει τελικά τη νίκη. Ωστόσο, στο σημείο εκείνο ήρθε ένα ακόμα κενό διάστημα, με τους «ερυθρόλευκους» να μην ξαναβρίσκουν στόχο μέχρι το τέλος και την Μάλαγα να το εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο.

Το ένα λάθος ακολούθησε το άλλο, με τον Νέντοβιτς αρχικά να μειώνει σε 72-74, στη συνέχεια να κλέβει από τον Κιμ Τιλί στην επαναφορά για την ισοφάριση σε 74-74 και τον Βασίλη Σπανούλη να κάνει επιθετικό φάουλ, ωστόσο, στο χρόνο που απέμεινε δεν άλλαξε τίποτα και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Ο Ολυμπιακός βρήκε μεγάλα σουτ και προηγήθηκε με 79-82, αλλά έχασε την ευκαιρία να τελειώσει το παιχνίδι με τον Βασζίνσκι να ισοφαρίζει με τρίποντο πριν μπει το τελευταίο λεπτό του επιπλέον χρόνου. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου όμως σημείωσε ένα ακόμα μεγάλο τρίποντο στα 44’’ για το 82-85 και τον Βασζίνσκι να ισοφαρίζει και πάλι στα 37’’.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου αστόχησε στην προσπάθειά του να δώσει προβάδισμα στον Ολυμπιακό και ο Ογκουστίν με σουτ από τα 5 μέτρα έγραψε το τελικό 87-75 που αφήνει την ελληνική ομάδα οριστικά εκτός διεκδίκησης της δεύτερης θέσης.

Στην ιστορική του βραδιά, ο Βασίλης Σπανούλης σημείωσε συνολικά 15 πόντους με 3 ριμπάουντ και 8 ασίστ, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έκανε double-double με 10 πόντους και 12 ριμπάουντ, ο Ιωάννης Παπαπέτρου είχε 11 πόντους με 5 ριμπάουντ, ο Βαγγέλης Μάντζαρης 11 πόντους με 3 ασίστ και ο Γιάνις Στρέλνιεκς πρόσθεσε 10 πόντους.

Από την Μάλαγα, ο Νεμάνια Νέντοβιτς ήταν ο πρώτος σκόρερ με 17 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Ρέι ΜακΚάλουμ σημείωσε 13 πόντους με 4 ασίστ, ο Τζέημς Ογκουστίν, εκτός από το νικητήριο καλάθι είχε συνολικά 12 πόντους με 8 ριμπάουντ και ο «ήρωας» της παράτασης Άνταν Βασζίνσκι σημείωσε συνολικά 10 πόντους με 5 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 19-22, 47-33, 59-56, 74-74, 87-85 (παρ.)

 

 

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.