Στα… σκουπίδια το πλεονέκτημα

Written by  Απρ 18, 2018

Ο Ολυμπιακός απώλεσε το πλεονέκτημα έδρας για το οποίο πάλευε όλη τη χρονιά από το πρώτο παιχνίδι των play off, γνωρίζοντας την ήττα από την Ζαλγκίρις Κάουνας με 78-87 στην παράταση και πλέον πρέπει να διανύσει ένα… βουνό, αν θέλει να μην χάσει το τρένο για το Final Four.

Η λιθουανική ομάδα τείνει να γίνει ο κακός δαίμονας των «ερυθρόλευκων», καθώς έχει καταφέρει να τους νικήσει και στις τρεις φετινές τους αναμετρήσεις, αυτή τη φορά, ωστόσο, στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της σεζόν, σπάζοντας την έδρα και κάνοντας πια δικό της το πλεονέκτημα έδρας, αλλά κυρίως έχει πάρει ένα τεράστιο ψυχολογικό αβαντάζ από τις συνεχόμενες νίκες.

Στον αντίποδα, η ελληνική ομάδα ξεκίνησε καλά, αλλά για ένα ακόμα παιχνίδι είδε να της γυρίζουν μια καλή διαφορά και στη συνέχεια ήταν άνευρη, άστοχη από τις βολές (13/21), χωρίς καθαρό μυαλό και τα περίμεναν όλα από τον συγκινητικό Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος προσπάθησε να κερδίσει σχεδόν μόνος του, αλλά ήταν ανέφικτο απέναντι σε μια πολύ καλά δουλεμένη ομάδα.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να τρέξει στο γήπεδο στα πρώτα λεπτά, με την Ζαλγκίρις, ωστόσο, να βρίσκει τρόπο να εμποδίζει τη δημιουργία του, ενώ το πρώτο πρόβλημα ήρθε πολύ νωρίς με τον Μπράιαν Ρόμπερτς να χρεώνεται με τρίτο φάουλ πάνω στον δαιμόνιο Κέβιν Πάνγκος πριν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο της αναμέτρησης.

Παρ’ όλα αυτά, με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να σκεπάζει τα καλάθια και τον Βασίλη Σπανούλη να σκοράρει και να μοιράζει συνεχώς ασίστ, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ένα τρομερό ξέσπασμα και έφτασαν γρήγορα το +15 (23-8), βάζοντας και την εξέδρα από νωρίς στο παιχνίδι.

Η Ζαλγκίρις απάντησε με σερί 8-0 για να μειώσει σε 23-16, ενώ εκμεταλλευόμενη την πιεστική της άμυνα, το καλό της σουτ από τα 6,75 μ. και τον ασταμάτητο Μπράντον Ντέιβις, πλησίασε στο καλάθι (31-29) και κατάφερε να ισοφαρίσει με τρίποντο του Άαον Γουάιτ (32-32) πριν ο Βασίλης Σπανούλης με δυο μεγάλα τρίποντα στείλει τις δυο ομάδες στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με τον Ολυμπιακό να διατηρεί το προβάδισμα με 38-32.

Η Ζαλγκίρις αργά και μεθοδικά άρχισε ξανά να πλησιάζει και κατάφερε να περάσει μπροστά και πάλι με 45-46, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν με σερί 9-0 για το 54-46 και ξεσήκωσαν ξανά το ΣΕΦ.

Οι φιλοξενούμενοι, ωστόσο, παρέμειναν πεισματικά κοντά στο σκορ, μειώνοντας στο τέλος του δεκάλεπτου σε 56-53 και η τελευταία περίοδος ξεκινούσε με την αγωνία στο κατακόρυφο.

Μπορεί το σερί 7-0 του Ολυμπιακού να μετέτρεψε το 56-57 σε 63-57 και να έδωσε στην ελληνική ομάδα μια δυναμική, όμως, οι φιλοξενούμενοι είναι πολύ σκληρά… καρύδια για να τα παρατήσουν και κατάφεραν να περάσουν ξανά μπροστά με 65-66 μπαίνοντας στο τελευταίο τετράλεπτο της αναμέτρησης.

Με το σκορ στο 69-69, ο Γιώργος Πρίντεζης έκανε επιθετικό φάουλ στα 01:06 και ο Αρτούρας Μιλάκνις τιμώρησε τον Ολυμπιακό με τρίποντο στα 53,7’’ για το 69-72.

Ο Βασίλης Σπανούλης απάντησε με τον ίσιο τρόπο στα 39’’ και το ΣΕΦ πήρε «φωτιά», ο Μακλήν έκοψε τον Μπράντον Ντέηβις και ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη, αλλά το σουτ του Βαγγέλη Μάντζαρη δεν βρήκε στόχο και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Η Ζαλγκίρις παρουσιάστηκε πιο φρέσκια στο ξεκίνημα της παράτασης με περισσότερο καθαρό μυαλό και τον ενθουσιασμό της διαφαινόμενης επιτυχίας και με τρίποντα-μαχαιριές πήρε προβάδισμα με 76-82,  παίρνοντας σημαντικό… αέρα και έφτασε τελικά στη νίκη με 78-87, πανηγυρίζοντας το break και το 1-0 στην  σειρά των play off.

Καταλύτης στη νίκη των Λιθουανών ο ασταμάτητος Μπράντον Ντέιβις, που σταμάτησε στους 21 πόντους με 8 ριμπάουντ κι 3 εντυπωσιακά κοψίματα, ο Κέβιν Πάνγκος ήταν επίσης εξαιρετικός με 20 πόντους, 3 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ενώ μεγάλη ζημιά έκανε και πάλι ο Αρτούρας Μιλάκνις που εξελίσσεται σε… δήμιο του Ολυμπιακού με 16 πόντους (4/10 τρίποντα).

Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε πολύ μεγάλο ματς, αφού εκτός από το τρίποντο που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, σημείωσε συνολικά 25 πόντους, με 2 ριμπάουντ και 9 ασίστ, ο Γιώργος Πρίντεζης είχε 12 πόντους με 5 ριμπάουντ, αλλά ήταν εμφανώς επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, ενώ ο Ιωάννης Παπαπέτρου είχε 11 πόντους με 7 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 23-12, 38-32, 56-53, 72-72, 78-87 (παρ.)

 

 

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.