Κάηκε στο… 13ο

Written by  Οκτ 26, 2018

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε το κακό του ξεκίνημα και, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να επιστρέψει από το -17, έχασε τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν για να «κλέψει» τη νίκη, αλλά στο τέλος λύγισε από την κούραση και την έλλειψη λύσεων, γνωρίζοντας την εντός έδρας ήττα από την Ζαλγκίρις Κάουνας στην παράταση με 83-87 (κ.α. 76-76) που σηματοδότησε την πρώτη νίκη της λιθουανικής ομάδας μετά από 23 χρόνια, στα οποία μετρούσε 12 συνεχόμενες ήττες!

Οι «πράσινοι» πληγώθηκαν από έναν… δικό τους άνθρωπο και έμειναν στο 2-2 μετά την 4η αγωνιστική, αφού ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μπορεί να αποθεώθηκε για μια ακόμα φορά από τους φιλάθλους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, αλλά παρέταξε μια εξαιρετικά διαβασμένη ομάδα, με ξεκάθαρους ρόλους, ενέργεια, διάθεση και λύσεις σε όποιο πρόβλημα προσπάθησε να βάλει ο Τσάβι Πασκουάλ που έζησε ένα από τα άσχημα βράδια του στην φετινή Ευρωλίγκα.

Η Ζαλγκίρις έπαιξε με υπομονή, ψυχραιμία, σχέδιο και πλάνο, κυριάρχησε στα ριμπάουντ (41 έναντι μόλις 26 του Παναθηναϊκού), βρέθηκε μπροστά με 20-37 στα μισά του δεύτερου δεκάλεπτου και, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ στην τελευταία περίοδο, δεν πανικοβλήθηκε, έμεινε πιστή στο πλάνο της και πήρε σπουδαία νίκη σε μια από τις πιο δύσκολες έδρες της διοργάνωσης, ανεβαίνοντας κι αυτή στο 2-2.

Οι φιλοξενούμενοι χτύπησαν τον Παναθηναϊκό στα αδύναμα σημεία του στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και μπήκαν από νωρίς στην θέση του οδηγού, παίρνοντας προβάδισμα με 4-10, ενώ έχοντας βγάλει εντελώς εκτός παιχνιδιού τον Νικ Καλάθη, έφτασαν σε διψήφια διαφορά (10-20) και έκλεισαν ένα πολύ καλό πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 13-20.

Με τον Άαρον Γουάιτ να κάνει μεγάλη ζημιά, η Ζαλγκίρις προηγήθηκε με 15 πόντους μόλις στο 14’ (17-32), βάζοντας τους «πράσινους» σε μεγάλους μπελάδες, έφτασε το +17 δυο λεπτά αργότερα (20-37), με τον Παναθηναϊκό να απαντά με ένα σερί 10-2 για να μειώσει στους 9 (32-41) πριν το ημίχρονο βρει τους φιλοξενούμενους να προηγούνται ξανά με διψήφια διαφορά (33-44).

Ο Παναθηναϊκός μπήκε αρκετά καλύτερα στο τρίτο δεκάλεπτο, έχοντας σφίξει την άμυνά του και βρίσκοντας λύσεις στην επίθεση για να μειώσει στους 4 (49-53)και να ξαναμπεί στην διεκδίκηση της νίκης, με την Ζαλγκίρις να καταφέρνει να διατηρήσει ένα προβάδισμα ασφαλείας μέχρι το τέλος της περιόδου που την έφερε μπροστά με 51-58.

Οι «πράσινοι» μπήκαν… αγριεμένοι στο τελευταίο δεκάλεπτο και με τον Νικ Καλάθη να παίρνει το παιχνίδι πάνω του, έκαναν σερί 6-0 και πλησίασαν στον πόντο (57-58) δίνοντας πλέον άλλο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση.

Το τρίποντο του Ιωάννη Παπαπέτρου έβαλε τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά μπροστά με 66-64 μετά το 4-2 του πρώτου λεπτού και το παιχνίδι πήγε πόντο πόντο μέχρι τα τελευταία λεπτά.

Η φάση που φάνηκε να κρίνει το παιχνίδι έγινε στο 01:47, όταν με το σκορ στο 71-70 ο Νικ Καλάθης αστόχησε σε δυο βολές, αλλά ο Ντίνος Μήτογλου πήρε το επιθετικό ριμπάουντ, πάσαρε στον αρχηγό του, ο οποίος εξιλεώθηκε με ένα μεγάλο τρίποντο που έκανε το 74-70 και έδωσε σημαντικό «αέρα» στην ελληνική ομάδα.

Η Ζαλγκίρις, όμως, απάντησε πολύ γρήγορα με τον Ουλανόβας να ευστοχεί αρχικά σε δυο βολές και στη συνέχεια να πασάρει στον Ουάιτ για το 74-74 στα 49’’ και όλα κρέμονταν σε μια κλωστή.

Μετά το τάιμ άουτ ο Νικ Καλάθης πάσαρε στον Γκιστ, ο οποίος έδωσε προβάδισμα με 76-74 στον Παναθηναϊκό, αλλά η Ζαλγκίρις ισοφάρισε ξανά μετά από φάση διαρκείας και συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ με τον Ντέιβις στα 6’’.

Ο Νικ Καλάθης επεχείρησε το τρίποντο της νίκης, αλλά το σουτ του δεν βρήκε στόχο και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Η Ζαλγκίρις παρουσιάστηκε με περισσότερη ενέργεια και κυριαρχώντας στα ριμπάουντ, βρήκε τις λύσεις που χρειαζόταν για να πάρει προβάδισμα νίκης (80-86) και τελικά να φύγει με το πολυπόθητο αποτέλεσμα (83-87).

Ο Νικ Καλάθης δεν ξεκίνησε καλά την αναμέτρηση, αλλά στο τέλος, λίγο έλειψε να πάρει το παιχνίδι μόνος του, ολοκληρώνοντας με 22 πόντους, 3 ριμπάουντ και 5 ασίστ, όμως, ήταν αρκετά άστοχος σε τρίποντα (3/10) και βολές (3/8), ενώ δεν βρέθηκε άξιος αντικαταστάτης του στο χρόνο που έμενε στον πάγκο να ξεκουραστεί.

Ο Κιθ Λάνγκφορντ σημείωσε 13 πόντους, ο Ιωάννης Παπαπέτρου είχε 8 πόντους με 7 ριμπάουντ και ο Νίκος Παππάς πρόσθεσε επίσης 8 πόντους με 5 ασίστ, βοηθώντας αρκετά στη δημιουργία, όμως, δεν έφτασαν για να αποτρέψουν την πρώτη φετινή εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού.

Πέντε παίκτες της Ζαλγκίρις είχαν διψήφια παραγωγή, με τον Μπράντον Ντέιβις να είναι πρώτος σκόρερ με 18 πόντους και 4 ριμπάουντ, τον Τόμας Γουόλκαπ να έχει 14 πόντους με 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, τον Άαρον Γουάιτ να κάνει μεγάλη ζημιά με 13 πόντους και 8 ριμπάουντ, τον Εντγκάρας Ουλανόβας να τελειώνει με 11 πόντους και 7 ριμπάουντ και τον Νέιτ Γουόλτερς να φτάνει κοντά στο double-double με 10 πόντους, 9 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 13-20, 33-44, 51-58, 76-6, 83-87 (παρ.)

 

 

 

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.