Η… δουλειά έγινε με την άμυνα

Written by  Ιαν 17, 2019

Ο Ολυμπιακός δεν έπιασε υψηλά επίπεδα απόδοσης, ωστόσο, χάρη στην ασφυκτική του άμυνα, που κράτησε πολύ χαμηλά την Χίμκι, πήρε μια πολύ σημαντική νίκη με 71-57 που τον φέρνει στο 12-7 και σε συνδυασμό με την βαριά ήττα της Μπαρτσελόνα στο Ισραήλ, τον αφήνει μόνο στην 5η θέση, αναμένοντας πιθανό στραβοπάτημα και της Εφές για να ξαναμπεί στην πρώτη τετράδα.

Οι Πειραιώτες βρέθηκαν σε κακό επιθετικά βράδυ, με τους περισσότερους παίκτες τους να κινούνται στην μετριότητα και με πολλά κενά διαστήματα (με αποκορύφωμα τα σχεδόν 05:30 χωρίς πόντο στο δεύτερο δεκάλεπτο), όμως, η άμυνά του τσάκιζε… κόκαλα και αυτό ήταν το στοιχείο που του χάρισε την νίκη.

Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες του Ντέηβιντ Μπλατ σούταραν με 40% από το τρίποντο (10/25), μάζεψαν περισσότερα ριμπάουντ (33 έναντι 26) και μοίρασαν 20 ασίστ, ενώ κατά διαστήματα, ειδικότερα σε εκείνα που έχαναν την επαφή με το σκορ, έπαιξαν άμυνα για… σεμινάριο, δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα και πήραν αυτό που χρειάζονταν πριν ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη για την αναμέτρηση με τη Φενερμπαχτσέ.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας χειροκροτήθηκε πολύ θερμά τόσο κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, όσο και κατά την παρουσίαση των ομάδων, δείγμα ότι οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν ξέχασαν την σημαντική προσφορά του.

Με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να επιστρέφει και τον Βεζένκοφ να ξεκινά αντί του Πρίντεζη, ο Ολυμπιακός μπήκε με μπόλικη ενέργεια στο παιχνίδι, έχοντας πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, απόλυτο έλεγχο του ρυθμού και των ριμπάουντ και με εκπληκτική άμυνα έφτασε γρήγορα στο 14-3 του 6’, παίρνοντας από το ξεκίνημα τον έλεγχο και κλείνοντας το πρώτο δεκάλεπτο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με προβάδισμα 20-11.

Τα δεύτερο δεκάλεπτο ήταν τραγικό για την ελληνική ομάδα, που έχασε εντελώς τη φρεσκάδα και το καθαρό μυαλό της, με συνέπεια να μείνει χωρίς πόντο για 05:28   και να επιτρέψει στην Χίμκι να ξαναμπεί στο παιχνίδι με ένα σερί 7-0 (30-28).

Έχοντας πάρει τη μάχη των ριμπάουντ, η Χίμκι έφτασε ακόμα και στον πόντο (23-22), όμως, ο Ολυμπιακός έσωσε την κατάσταση, απαντώντας με σερί 9-0 στο τελευταίο δίλεπτο για να κλείσει το ημίχρονο ξανά με διψήφια διαφορά (32-22).

Έχοντας ξεπεράσει την ψυχρολουσία ο Ολυμπιακός μπήκε ξανά αρκετά ζωηρός στο τρίτο δεκάλεπτο και ανέβασε τη διαφορά στο +14 (38-24) και είδε πλέον διαφορετικά την αναμέτρηση. Με τον Κώστα Παπανικολάου να παίρνει το… όπλο του, η διαφορά έφτασε γρήγορα το +20 (48-28) και το δεκάλεπτο έληξε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως το ημίχρονο, δηλαδή με τρίποντο του Στρέλνιεκς για το 55-36.

Ο ρυθμός έπεσε αρκετά στην τελευταία περίοδο, με ην Χίμκι να μειώνει μέχρι τους 11 (66-55), με τον Ολυμπιακό να παίρνει τελικά τη νίκη με 71-57 και να μένει μόνος στην 5η θέση.

Ο Κώστας Παπανικολάου με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ, έκανε και πάλι πολλές δουλειές σε όλες τις πλευρές του παρκέ, ο Σάσα Βεζένκοφ με… ξέσπασμα στο τελευταίο δεκάλεπτο, έφτασε επίσης τους 14 πόντους, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, αν και φάνηκε επηρεασμένος από την απουσία του, έφτασε αθόρυβα τους 13 πόντους με 7 ριμπάουντ, ο Γιάνις Στρέλνιεκς σημείωσε ξανά μεγάλα σουτ, ολοκληρώνοντας με 11 πόντους, ο Γιώργος Πρίντεζης έκανε ένα ακόμα καλό παιχνίδι με 10 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ, αν και ήταν άστοχος, σημειώνοντας μόλις 6 πόντους με 1/9 σουτ και 4/4 βολές, ο Βασίλης Σπανούλης μοίρασε 9 ασίστ.

Για την Χίμκι, που υποχώρησε στο 7-12, ο Τζόρνταν Μίκι σταμάτησε στους 21 πόντους με 7 ριμπάουντ, με τον Τόνι Κρόκερ να έχει 10 πόντους με 5 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 20-11, 32-22, 55-36, 71-57

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.