Print this page

«Αυτόχειρας» ο Παναθηναϊκός, ο Ρούντι τη χαριστική βολή

Written by  Μαρ 28, 2019

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ «αυτοκτόνησε», χάνοντας μια διαφορά 18 πόντων από το πρώτο δεκάλεπτο, με την Ρεάλ Μαδρίτης να κάνει την ανατροπή και να… κλέβει τη νίκη κυριολεκτικά στην εκπνοή με το «σκοτωμένο» τρίποντο του Ρούντι Φερνάντεθ για το 73-74, με τους «πράσινους» να χάνουν μια τεράστια ευκαιρία να πάρουν από σήμερα την πρόκριση στα play off, διατηρώντας, ωστόσο, ζωντανές τις ελπίδες τους για την τελευταία αγωνιστική.

Τίποτα δεν προμήνυε την εξέλιξη της αναμέτρησης, αφού ο Παναθηναϊκός έκανε ένα ονειρικό πρώτο δεκάλεπτο, παίρνοντας διαφορά 18 πόντων και δεν δυσκολευόταν να την κρατήσει μέχρι το ξεκίνημα του τρίτου δεκάλεπτου, όταν η Ρεάλ άρχισε να στέλνει τα πρώτα… μηνύματα, αλλά και πάλι, οι «πράσινοι» βρέθηκαν στο +11 μόλις 4’ πριν τη λήξη της αναμέτρησης και όλα έδειχναν ότι θα πάρουν την πολυπόθητη νίκη που θα σφράγιζε και μαθηματικά την πρόκρισή τους στην οκτάδα.

Στα τελευταία λεπτά, ωστόσο, η ελληνική ομάδα… αποκοιμήθηκε, η Ρεάλ μείωσε με ψυχραιμία και στην τελευταία επίθεση ο Ρούντι Φετνάντεθ πέταξε τη μπάλα για το σουτ της απελπισίας, που όμως βρήκε στόχο και… έκλεψε τη χαρά από τους Πρωταθλητές Ελλάδας.

Πλέον, ο Παναθηναϊκός με το 15-14 στον απολογισμό του, θέλει απλώς τη νίκη με την Μπουντούτσνοστ την τελευταία αγωνιστική για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκρισή του, όμως, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για να μην βρεθεί προ τραγικής εκπλήξεως.

Από την άλλη, οι Πρωταθλητές Ευρώπης απέδειξαν γιατί είναι ίσως η κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη, ανεβαίνοντας στο 22-7 και την τελευταία αγωνιστική θα κριθεί αν θα τερματίσουν στην 2η ή την 3η θέση, για τις οποίες μάχονται με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η αναμέτρηση

Μετά τους πρώτους 3 πόντους του θηριώδους Ταβάρες, ο Παναθηναϊκός έκανε ένα σερί 10-0, μπήκε στο προβάδισμα (10-3) και με τους Καλάθη και Παπαγιάννη να έχουν μεγάλα κέφια, έφτασε νωρίς σε διψήφια διαφορά (22-8) και με το παιχνίδι να μην έχει ρυθμό λόγω των πάρα πολλών φάουλ εκατέρωθεν, δεν δυσκολεύθηκε να φτάσει άνετα στο εκπληκτικό 32-14 του πρώτου δεκάλεπτου.

Οι Μαδριλένοι εμφανίστηκαν πολύ βελτιωμένοι στη δεύτερη περίοδο και με πιεστική άμυνα και λύσεις στην επίθεση κυρίως από τον Ταβάρες, μείωσαν στους 9 (35-26), αλλά ο Νικ Καλάθης το πήρε πάνω του και με 7 συνεχόμενους δικούς του πόντους επανέφερε τη διαφορά στο +14 και το ημίχρονο βρήκε την ελληνική ομάδα με προβάδισμα ασφαλείας (45-33).

Ο Σέρχιο Γιουλ πήρε την Ρεάλ στις πλάτες του και με δικούς του πόντους την οδήγησε στο να μειώσει τη διαφορά (50-44) και να δώσει άλλο ενδιαφέρον στο παιχνίδι, ενώ έφτασε ακόμα και το -5 (54-49), αλλά οι «πράσινοι» απάντησαν με σερί 5-0 για να ξαναστείλουν τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (59-49), πριν οι φιλοξενούμενοι μειώσουν με τρίποντο του Γιούστα στην εκπνοή για το 59-53.

Ο Παναθηναϊκός ξαναπήγε γρήγορα τη διαφορά στο +11 (67-56) και ξαναπήρε το momentum της αναμέτρησης, ωστόσο, η Ρεάλ όχι μόνο δεν τα παράτησε, αλλά χάρισε ένα πολύ αγωνιώδες φινάλε στο παιχνίδι.

Ροκανίζοντας σταδιακά τη διαφορά, οι Πρωταθλητές Ευρώπης έφτασαν στο -1 (71-70), ο Κιθ Λάνγκφορντ έδωσε «ανάσα» στα 58’’ για το 73-70 και ο Άντονι Ράντολφ με 1/2 βολές μείωσε σε 73-71 στα 38’’.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε την ευκαιρία να τελειώσει το ματς, όμως, έκανε 0/2 βολές, ο Κιθ Λάνγκφορντ αστόχησε μετά το επιθετικό ριμπάουντ του Καλάθη και η τελευταία επίθεση στα 21’’ ήταν για τη Ρεάλ.

Οι Μαδριλένοι εξάντλησαν το χρόνο, η μπάλα παραλίγο να τους μείνει στα χέρια, αλλά την τελευταία στιγμή ο Ρούντι Φερνάντεθ πρόλαβε να σουτάρει μόλις λίγα δέκατα του δευτερολέπτου πριν τη λήξη, με τη μπάλα να καταλήγει στο διχτάκι και την Ρεάλ να πανηγυρίζει μια σπουδαία, όπως εξελίχθηκε, νίκη.

Ο Ισπανός είχε συνολικά 13 πόντους με 5 ριμπάουντ, μεγάλος πρωταγωνιστής, ωστόσο, της αναμέτρησης ήταν ο Έντι Ταβάρες που έκανε double-double με 14 πόντους, 16 ριμπάουντ και 2 ασίστ, με τον Σέρχιο Γιουλ να τελειώνει με 12 πόντους, 3 ριμπάουντ και 5 ασίστ και τον Τρέι Τόμπκινς να συμπληρώνει 10 πόντους.

Ο Νικ Καλάθης έκανε και πάλι πολλές δουλειές στο παρκέ, τελειώνοντας με 14 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ, με τον Κιθ Λάνγκφορντ να έχει επίσης 14 πόντους και τον Γιώργο Παπαγιάννη 9 πόντους με 7 ριμπάουντ, αλλά ο Παναθηναϊκός έχασε μια πραγματικά πολύ μεγάλη ευκαιρία.

Τα δεκάλεπτα: 32-14, 45-33, 59-53, 73-74

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net