Print this page

«Ζοτς» και Ντε Κολό χάλασαν το ιστορικό πάρτι για τον Σπανούλη

Written by  Ιαν 02, 2020

Κακό… ποδαρικό στο 2020 έκανε ο Ολυμπιακός, που είδε την Φενερμπαχτσέ να τον… εκτελεί αδυσώπητα από τα 6,75 μ., (16/29 τρίποντα) μετατρέποντας μια βραδιά που είχε εξαρχής προσδοκίες για μια μεγάλη γιορτή και μια γιορτή προς τιμήν του Βασίλη Σπανούλη που έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Turkish Airlines Euroleague, να καταλήγει σε εφιάλτη, με τους Τούρκους να παίρνουν τη νίκη με 87-96 και τις δυο ομάδες πλέον να ισοβαθμούν στο 6-11 στο τέλος ενός απογοητευτικού πρώτου γύρου για αμφότερες.

Το ΣΕΦ είχε φορέσει τα… γιορτινά του με τους φίλους της ομάδας να γεμίζουν τις κερκίδες προκειμένου να δουν την ομάδα τους να πετυχαίνει μια ακόμα νίκη που θα την κρατούσε ζωντανή στο κυνήγι των play off, αλλά και να δουν τον αρχηγό τους Βασίλη Σπανούλη να γίνεται ο κορυφαίος σκόρερ όλων στην ιστορία της διοργάνωσης,

Οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάστηκαν άνευροι, χωρίς έμπνευση, εγκλωβισμένοι στην κακή περιφερειακή τους άμυνα, δεν εκμεταλλεύτηκαν τις απουσίες της τουρκικής ομάδας μέσα στην ρακέτα,

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που αυτή τη φορά γέμισαν το ΣΕΦ, δημιουργώντας μια πολύ θερμή ατμόσφαιρα, υποδέχθηκαν τον Κώστα Σλούκα με ένα θερμό χειροκρότημα, ενώ… παραδοσιακά αποδοκίμασαν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς πριν την έναρξη της αναμέτρησης.

Πριν από το τζάμπολ, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του κομισάριου του NBA Ντέηβιντ Στερν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα.

Με μπόλικη ενέργεια και διάθεση να τρέξει, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 8-2 μόλις στο 2’, με την τουρκική ομάδα να μένει κοντά και να πλησιάζει σε 17-16, χάρη κυρίως στα υψηλά ποσοστά της από την περιφέρεια, καταφέρνοντας, μάλιστα, να προηγηθεί στο τέλος του πρώτου δεκάλεπτου, χάρη σε εκπληκτικό τρίποντο του Κώστα Σλούκα πίσω από το κέντρο για το 20-22.

Με νέο τρίποντο από τον Μαχμούτογλου, η Φενέρ προηγήθηκε με 20-25, ενώ εξακολουθώντας να σκοράρει κατά… ριπάς από τα 6,75 μ., (10/14 στο πρώτο ημίχρονο) έφτασε το +13 (37-50), πριν το ημίχρονο βρει τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με 40-52.

Με τρίποντο ξεκίνησε η Φενέρ και το δεύτερο ημίχρονο, στέλνοντας τη διαφορά στους 15 πόντους (40-55), ενώ, συνεχίζοντας το… ρεσιτάλ από τα 6,75μ. η διαφορά εκτοξεύθηκε στους 19 (42-61), χωρίς τίποτα να πηγαίνει καλά για τους «ερυθρόλευκους».

Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, έβγαλε ενέργεια και πάθος στην άμυνα και με υπομονή και σωστές επιλογές στην επίθεση, μείωσε σε 55-63, βάζοντας στο παιχνίδι και την εξέδρα, που έκανε το ΣΕΦ να σείεται.

Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο, οι «ερυθρόλευκοι» πλησίασαν ακόμα και στους 4 (61-65), αλλά δεν απέφυγαν τα επιπόλαια λάθη από τον ενθουσιασμό της ανατροπής και η Φενέρ το εκμεταλλεύτηκε για να απαντήσει με σερί 9-0 που την έφεραν και πάλι σε απόσταση ασφαλείας με την λήξη του δεκάλεπτου για το 61-74.

Η εξέλιξη αυτή έκοψε τα φτερά των Πειραιωτών, που έχασαν την έμπνευση και το καθαρό μυαλό τους και προσπαθούσαν με ανορθόδοξο τρόπο να επανέλθουν στο ματς, με την Φενέρ να ξεφεύγει και πάλι με 18 (66-84) και να μην υπάρχει πλέον… γυρισμός.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να συμμαζέψει ό,τι μπορούσε, αλλά ήταν αδύνατο να επιστρέψει μέσα σε τόσο λίγο χρόνο κι έτσι, το ρεκόρ του Βασίλη Σπανούλη δεν πανηγυρίστηκε όπως θα έπρεπε, με το τελικό 87-96 να αφήνει μια πικρή γεύση σε μια κατά τα άλλα ιστορική βραδιά.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού τελείωσε με 14 πόντους και 8 ασίστ, αλλά δεν ήταν αρκετοί για να φέρουν τη νίκη. Με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ τελείωσε και ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Μπράντον Πολ σημείωσε 11 πόντους, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είχε 11 πόντους με 7 ριμπάουντ, ο Κώστας Παπανικολάου σημείωσε 11 πόντους με 4 ασίστ, ο Γουίλ Τσέρι σημείωσε 10 πόντους με 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ και ο Γουίλι Ριντ είχε επίσης 10 πόντους.

Από την Φενέρμπαχτσέ, ο Νάντο Ντε Κολό έκανε τρομερό παιχνίδι με 32 πόντους με 5/8 τρίποντα, ο Λουίτζι Ντατόμε είχε 15 πόντους με 4 ριμπάουντ, ο Κώστας Σλούκας 14 πόντους με 4 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 4 κλεψίματα και ο Ντέρικ Γουίλιαμς 13 πόντους με 5 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 40-52, 61-74, 87-96

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net