«Τσάρος» στη Μόσχα και σε τροχιά τετράδας

Written by  Ιαν 03, 2020

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έκανε εκπληκτικό παιχνίδι στην Μόσχα, απέναντι στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, όπου πήρε μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη στην παράταση με 106-102 (κ.α. 89-89) και έκλεισε τον πρώτο γύρο με τον καλύτερο δυνατό απολογισμό 10-7, μπαίνοντας με το «δεξί» στη νέα χρονιά.

Οι «πράσινοι» έπαιξαν εξαιρετικά, βρήκαν μεγάλα σουτ στα κρίσιμα, ενώ οδηγήθηκαν μαεστρικά από τον Νικ Καλάθη, ο οποίος συμπλήρωσε 200 συμμετοχές στην διοργάνωση και το γιόρτασε με ένα ακόμα σημαντικό double-double, αλλά και από τον Ντίνο Μήτογλου, ο οποίος έκανε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του συμβάλλοντας σημαντικά σε μια πολύ σημαντική εκτός έδρας νίκη, σε μια από τις πιο δύσκολες έδρες της Ευρώπης.

Η ελληνική ομάδα, παρ’ όλο που είδε την ΤΣΣΚΑ να της κάνει την ανατροπή από το -11, αλλά και να βρίσκεται πίσω με 6 πόντους μπαίνοντας στο τελευταίο δίλεπτο, δεν τα παράτησε, πίεσε, διεκδίκησε τις πιθανότητές της και στο τέλος βρήκε κερδισμένη σε πολλαπλά επίπεδα, αφήνοντας την ρωσική ομάδα στο 11-6, ενώ με το πρόγραμμα που ακολουθεί, μπορεί να σκέφτεται ακόμα πιο αισιόδοξα, ευρισκόμενη μόλις μία νίκη πίσω από την πρώτη τετράδα.

Με τον Τζίμερ Φρεντέτ να ξεκινά πολύ καλά το παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 6-11 μόλις στο 4’, με την ΤΣΣΚΑ να απαντά με σερί 6-0 για να προηγηθεί με 12-11, να παίρνει προβάδισμα 17-13 και να κλείνει το πρώτο δεκάλεπτο με πλεονέκτημα 5 πόντων για το 22-17.

Στην δεύτερη περίοδο οι «πράσινοι» ήταν εντυπωσιακοί, ξεκινώντας αρχικά με σερί 6-0, για να προηγηθούν με 22-23 και, στη συνέχεια, με τον Ντίνο Μήτογλου να κάνει σπουδαία πράγματα πάνω στο παρκέ, άρχισαν να δημιουργούν μια διαφορά (34-41), καταφέρνοντας να κλείσουν το ημίχρονο με προβάδισμα 45-49.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα στο τρίτο δεκάλεπτο, με τους «πράσινους» να έχουν επιβάλλει πλήρως τον ρυθμό τους και να φτάνουν ακόμα και το +11 (49-60), έχοντας εγκλωβίσει πλήρως την ρωσική ομάδα.

Στο σημείο εκείνο, ωστόσο, σαν να… γύρισε ο διακόπτης για την ΤΣΣΚΑ, που ξύπνησε απότομα, πίεσε ασφυκτικά στην άμυνα και κατάφερε, όχι μόνο να μειώσει τη διαφορά, αλλά με συνολικό επιμέρους 14-2, να προηγηθεί με 63-62, με τις δυο ομάδες να κλείνουν ισόπαλες το τρίτο δεκάλεπτο στο 69-69.

Με 4 συνεχόμενους πόντους του Χάκετ, η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε με 73-69 και πήρε τα ηνία στην τελευταία περίοδο, με τον Παναθηναϊκό, ωστόσο, να μην εγκαταλείπει και να μένει σε απόσταση… αναπνοής, απειλώντας στα ίσια την ρωσική ομάδα.

Με καλάθι του Μάικ Τζέημς, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 87-81, αλλά οι «πράσινοι» δεν πτοήθηκαν και με μεγάλο τρίποντο του Νικ Καλάθη στα 6’’ ισοφάρισαν σε 89-89, σκορ που έμεινε μέχρι το τέλος, οδηγώντας το παιχνίδι στην παράταση.

Στο επιπλέον πεντάλεπτο, οι «πράσινοι» έπαιξαν με πάθος και με καθαρό μυαλό, βρήκαν μεγάλα σουτ και προηγήθηκαν με 92-97 και πήραν σημαντικό πλεονέκτημα νίκης, έφτασαν, ακόμα και το +7 (95-102) και, παρά την αντίδραση της ΤΣΣΚΑ, πήραν τη νίκη με 102-106 και έφυγαν θριαμβευτές από τη Μόσχα.

Ο Νικ Καλάθης έκανε ένα εκπληκτικό double-double με 22 πόντους, 6 ριμπάουντ και 17 ασίστ, βάζοντας πλώρη με τους 40 βαθμούς αξιολόγησης που συγκέντρωσε για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της αγωνιστικής.

Από κοντά και ο Ντίνος Μήτογλου, που έκανε απίστευτο παιχνίδι με 25 πόντους και 16 ριμπάουντ, που αποτελούν ατομικά ρεκόρ καριέρας και έδειξε ότι αρπάζει κάθε ευκαιρία που του δίνει ο προπονητής του.

Ο Τζίμερ Φρεντερ σημείωσε 15 πόντους με 3 ριμπάουντ, ο Ιωάννης Παπαπέτρου είχε 14 πόντους με 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ και ο Ντεσόν Τόμας πρόσθεσε 12 πόντους σε μια μεγαλειώδη βραδιά για τον Παναθηναϊκό.

Από την ΤΣΣΚΑ, ο Μάικ Τζέημς σταμάτησε στους 30 πόντους, με 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ο Ντάνιελ Χάκετ είχε 24 πόντους με 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ και ο Κάιλ Χάινς είχε 14 πόντους με 7 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 22-17, 45-49, 69-69, 89-89, 102-106 (παρ.)

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.