Πάλεψε και «έπεσε» σαν Πρωταθλητής

Written by  Απρ 25, 2014

Ο Ολυμπιακός πάλεψε σκληρά ως το τέλος της αναμέτρησης να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να πάρει την πρόκριση στο Final Four απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, όμως, τα πολλά λάθη του στην επίθεση και τα απίστευτα πολλά για τόσο κρίσιμο αγώνα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, έφεραν την ήττα με 83-69 που θέτουν τον Πρωταθλητή Ευρώπης εκτός της τελικής φάσης της διοργάνωσης.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» προσπάθησαν να καταθέσουν την ψυχή τους στο παρκέ, όμως, στα κρίσιμα σημεία του αγώνα δεν είχαν καθαρό μυαλό με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να αντιδράσουν στην εξαιρετική Ρεάλ που ομολογουμένως φέτος ήταν πάντα τουλάχιστον ένα σκαλί πιο πάνω από την ελληνική ομάδα.

Τα συνολικά 13 λάθη και τα 17 επιθετικά ριμπάουντ της Ρεάλ έφεραν την ήττα για τον Ολυμπιακό που δεν θα βρεθεί στο ραντεβού του Μιλάνου για να υπερασπιστεί τον τίτλο που δικαίως κατέκτησε τα δύο προηγούμενα χρόνια και έτσι, η Ελλάδα θα μείνει χωρίς εκπροσώπηση σε Final Four για πρώτη φορά από το 2008.

Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, με αίτημα της Ρεάλ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και από τα μάτριξ έπαιξε ένα βίντεο αφιερωμένο στη μνήμη του πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα, Τίτο Βιλανόβα, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα «έφυγε» από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο, ενώ οι παίκτες της «Βασίλισσας» αγωνίστηκαν με πένθος στις φανέλες τους, κίνηση που εκτός των άλλων αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός πάνω από όλα σημαίνει ήθος.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να τρέξουν στον αιφνιδιασμό και, ταυτόχρονα, να περιορίσουν τα βασικά όπλα των αντιπάλων τους. Ο Ολυμπιακός βρήκε διέξοδο με μακρινά εύστοχα σουτ από Σπανούλη και Λοτζέσκι, την ώρα που ο Ντάνστον ήταν εγκλωβισμένος. Την ίδια ώρα, η Ρεάλ προσπάθησε να περάσει τη μπάλα μέσα στη ρακέτα και μετά το πρώτο πεντάλεπτο κατάφερε να πάρει κεφάλι στο σκορ, ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν ψυχωμένα στην άμυνα και δεν της άφηναν περιθώριο να ξεφύγει. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με την Ρεάλ να προηγείται 18-12 εκμεταλλευόμενη την ολιγωρία του Ολυμπιακού στο τελευταίο δίλεπτο και τα 6 λάθη που είχε ήδη κάνει στο ξεκίνημα του αγώνα.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε άσχημα για τον Ολυμπιακό με την Ρεάλ να ανεβάζει γρήγορα τη διαφορά στο +11 (23-12 στο 12’) με τον Γιουλ να έχει πετύχει ήδη 11 πόντους και τους Πρωταθλητές Ευρώπης να ψάχνουν τρόπο να αντιδράσουν. Με περισσότερο μυαλωμένες επιθέσεις και προσπάθεια να έρθει το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα, ο Ολυμπιακός μείωσε αρχικά σε 27-23, όμως, τα εκπληκτικά ποσοστά της Ρεάλ από τα 6,75 μ. έφεραν και πάλι τη διαφορά στο +13 (38-25 στο 18’).

Με τον κίνδυνο το παιχνίδι να ξεφύγει από νωρίς, οι παίκτες του Ολυμπιακού έβγαλαν στο παρκέ την καρδιά του Πρωταθλητή Ευρώπης και με ένα σερί 7-0, με τρίποντα των Παπαπέτρου και Σπανούλη και μία βολή του αρχηγού από την τεχνική ποινή που δέχθηκε ο πάγκος των γηπεδούχων για τις… συνηθισμένες προκλητικές διαμαρτυρίες τους, μείωσε σε 40-34 στο ημίχρονο και έδειξε πως είναι αποφασισμένος να πουλήσει πολύ ακριβά τον τίτλο του.

Ο Ολυμπιακός δεν ξεκίνησε καλά στο τρίτο δεκάλεπτο και σε συνδυασμό με ορισμένα φαλτσοσφυρίγματα στο ξεκίνημα, δεν κατάφερε να πλησιάσει περισσότερο, ενώ η Ρεάλ άρχισε ξανά να χτίζει διαφορά και να προσπαθεί να επιβάλλει το ρυθμό της. Η διαφορά ανέβηκε και πάλι στο +11 (52-41 στο 25’) με τον Ολυμπιακό να έχει ήδη συμπληρώσει τα πέντε φάουλ, στέλνοντας νωρίς στο πλεονέκτημα των βολών την Ρεάλ. Τα τρίποντα του Πέτγουεϊ κράτησαν τον Ολυμπιακό κοντά στο σκορ, όμως, οι βολές της Ρεάλ και ο εκνευρισμός των παικτών των «ερυθρολεύκων» που οδήγησαν σε κακές επιθέσεις δεν έφεραν τη μείωση του σκορ και το δεκάλεπτο έληξε με 59-52 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους φιλάθλους των γηπεδούχων.

Κόντρα σε κάθε εξέλιξη του παιχνιδιού, ο Ολυμπιακός έπρεπε να καταθέσει την ψυχή του στο παρκέ για να ανατρέψει στην κατάσταση, όμως, το ξέσπασμα του Ρούντι Φερνάντεζ έδωσε γρήγορα προβάδισμα στην Ρεάλ με 66-54 πριν ο Ισπανός καθίσει στον πάγκο με 4 φάουλ. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν καθόλου καθαρό μυαλό, γεγονός που αποδεικνύεται στο ότι, παρ’ όλο που έπαιζαν εξαιρετική άμυνα, έχαναν το ένα αμυντικό ριμπάουντ μετά το άλλο, με αποτέλεσμα η Ρεάλ να ανεβάζει τη διαφορά πετυχαίνοντας εύκολους πόντους από δεύτερες επιθέσεις.

Η απογοήτευση από την υπερπροσπάθεια που δεν ευοδώθηκε και η κόπωση βάρυνε τα πόδια των παικτών του Ολυμπιακού και έτσι το τελικό 83-69 ήρθε φυσιολογικά μέσα σε έξαλλα πανηγύρια για την Ρεάλ που θα διεκδικήσει και πάλι το τρόπαιο, παίρνοντας, παράλληλα, εκδίκηση για τον περσινό χαμένο τελικό από τους «ερυθρολεύκους».

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της προσπάθειας των Πρωταθλητών Ευρώπης με 19 πόντους και 7 ασίστ, αλλά και 7 λάθη, γεγονός που αποδεικνύει πόσο προσηλωμένο ήταν πάνω του το παιχνίδι της Ρεάλ. Ο Ματ Λοτζέσκι με 15 πόντους και 6 ριμπάουντ έδωσε κατά διαστήματα βοήθειες, ενώ άφαντος με μόλις 4 πόντους ήταν ο πρωταγωνιστής των προηγούμενων αγώνων, Μπράιαντ Ντάνστον.

Για την «υπερηχητική» Ρεάλ, ο Σέρχιο Γιουλ σταμάτησε στους 20 πόντους, ο Ρούντι Φερνάντεζ ξύπνησε στο δεύτερο ημίχρονο πετυχαίνοντας 15 πόντους, ενώ ο Φελίπε Ρέγες ήταν κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια με 15 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην Αθήνα ηττημένος και αποκλεισμένος, αλλά με το «παράσημο» ότι κατάφερε να περιορίσει την κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα της φετινής Ευρωλίγκας σε μεγάλο βαθμό και να της βάλει δύσκολα όσο καμία άλλη ομάδα.  Η προσοχή του πλέον στρέφεται στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου γνωρίζει ότι έχει πολύ δύσκολη αποστολή, έχοντας να ανατρέψει το πλεονέκτημα έδρας του Παναθηναϊκού.

Τα δεκάλεπτα: 18-12, 40-34, 59-52. 83-69

Ρεάλ Μαδρίτης: Φερνάντεζ 15, Μπαρέιρο, Ρέγιες 15, Ντίεζ, Μίροτιτς 10, Ροντρίγκεζ 8, Κάρολ, Ντάρντεν 6, Γιουλ 20, Μπουρούσης 8, Σλότερ 1, Μεζρί

Ολυμπιακός: Πέτγουεϊ 9, Σερμαντίνι, Ντάνστον 4, Σπανούλης 19, Περπέρογλου, Παπαπέτρου 3, Σλούκας 3, Κόλινς 3, Σίμονς 7, Πρίντεζης 4, Μάντζαρης 2, Λοτζέσκι 15

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.