Η Brenda Frese στο agapotobasket.gr: «Δουλέψτε σκληρά, με νοοτροπία μαχητή»

Written by  Μάι 14, 2018

Το 9ο Διεθνές Σεμινάριο Προπονητών Μπάσκετ που διοργάνωσε το ACS Athens ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Brenda Frese (University of Maryland), Ron Sanchez (University of North Carolina, Charlotte), David Arsenault (Grinnell College) και Λεωνίδας Χρηστακίδης, μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με περισσότερους από 130 προπονητές κατά την διάρκεια του διήμερου 12-13 Μαΐου.


Το agapotobasket.gr βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του ACS και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Brenda Frese την πρώτη προπονήτρια της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του πανεπιστημίου Maryland. Η Αμερικανίδα προπονήτρια, με 18 χρόνια εμπειρίας σε τρία πανεπιστήμια (Ball State, Minnesota και Maryland), έχει συμμετάσχει 14 φορές στο τουρνουά του NCAA, σε 2 συνεχόμενα final four (2014 & 2015) και έχει κατακτήσει έναν τίτλο (2006), ενώ έχει ρεκόρ 474 νικών και 143 ηττών.

Η προπονήτρια της Ελεάννας Χριστινάκη μας μίλησε για την εμπειρία της συμμετοχής της στο διεθνές σεμινάριο του ACS College:
«Η πρόταση για να έρθω έγινε από την Άννη Κωνσταντινίδου, η οποία μου ανέλυσε το σκεπτικό και τη δομή του σεμιναρίου. Μόλις έμαθα όλες τις λεπτομέρειες συμφώνησα να έρθω και από την στιγμή που ήρθα στην Ελλάδα ένιωσα εκτίμηση για την χώρα σας και τη κουλτούρα της. Οι προπονητές που ήρθαν εδώ αυτό το διήμερο ήταν πολύ καλοί και αφιέρωσαν το Σαββατοκύριακο τους για να μάθουν. Υπήρχε μεγάλη διαδραστικότητα, ερωτήσεις, διάλογος και όλοι ήθελαν να μάθουν και να βελτιωθούν μέσα από αυτό το σεμινάριο.
 
Για την Ελεάννα Χριστινάκη: «Είμαι ενθουσιασμένη που έχω τη Ελεάννα στην ομάδα μου. Δίνει ενέργεια και πάθος στην ομάδα μας. Ήρθε στο κολέγιο μας με μεταγραφή και έτσι δεν μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε πριν από τα μέσα του Δεκεμβρίου. Αυτή η χρονιά ήταν δύσκολή ακριβώς για αυτό το λόγο ωστόσο η Ελεάννα έδωσε τον καλύτερο της εαυτό. Ανυπομονούμε να την έχουμε ολόκληρη χρονιά μαζί μας και την επόμενη σεζόν να είναι από την πρώτη μέρα στην ομάδα μας. Δουλεύει πάρα πολύ, είναι "εξαιρετικά προπονήσιμη" παίκτρια. Αγαπάει πολύ το παιχνίδι, αγαπάει το να βρίσκεται στο γυμναστήριο, πάντα θέλει να βελτιώνεται και είναι μεγάλη μου χαρά να την προπονώ. Ξέρει τα συστήματα μας πλέον, περιμένουμε πολλά πράγματα από αυτή και είμαι σίγουρη ότι θα τα δώσει και συνεχώς θα βελτιώνεται».

Για τις διαφορές του κολεγιακού με το επαγγελματικό μπάσκετ: «Στο κολέγιο είναι πιο αυστηρές οι ώρες,  είναι διαφορετική η οργάνωση καθώς είσαι περισσότερο χρόνο με την ομάδα σου και τα άτομα. Στο επόμενο επίπεδο στο WNBA υπάρχει πιο πολύ το pick n roll, το one to one, το εγώ δημιουργώ τις προϋποθέσεις για τον εαυτό μου μέσα στο παιχνίδι ενώ στο κολέγιο δημιουργείς πιο πολύ για το σύνολο της ομάδας».

Για τη συμβουλή που δίνει στις παίκτριες της: «Δουλέψτε σκληρά. Αν δουλέψεις σκληρά μπορείς να εκπληρώσεις κάθε στόχο σου. Να έχεις νοοτροπία μαχητή σε όσα κάνεις και να δίνεις πάντα το 110%».

Για την άποψη της για το μπάσκετ γυναικών: «Για μένα είναι η ζωή μου, το πάθος μου, αυτό που λατρεύω να κάνω, Το σημαντικότερο είναι να ξεκινάς σιγά σιγά και να ανεβαίνεις επίπεδα σε αυτό που κάνεις. Είναι σημαντικό ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες όλο και περισσότερα κορίτσια να ασχολούνται με το μπάσκετ. Αυτό το άθλημα μου έχει δώσει προσωπικά τόσο μοναδικές ευκαιρίες και αγωνιστικές και στην προπονητική μου καριέρα. Το μπάσκετ επιτρέπει στα νέα κορίτσια όχι μόνο να ασχοληθούν με ένα άθλημα που τους αρέσει αλλά ταυτόχρονα να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και μετά το μπάσκετ να κάνουν ακόμα πιο σπουδαία πράγματα».

Για το τι θα το έκανε πιο ελκυστικό: «Η μεγαλύτερη προβολή του στη τηλεόραση και το διαδίκτυο. Όσο το βλέπει ο κόσμος τόσο πιο πολύ θα το αγκαλιάζει και όσοι αποτελούν μέρος του θα θέλουν να δίνουν όλο και περισσότερα πράγματα εξελίσσοντας τόσο το άθλημα όσο και τους εαυτούς τους μέσα από αυτό».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.