Print this page

Η ΑΕΚ «αυτοκτόνησε» και την απέκλεισε ο Ράις

Written by  Απρ 03, 2019

Το όνειρο του… repeat για την ΑΕΚ «έσβησε» νωρίς, αφού η «Ένωση» παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε ακόμα και με +12 επί της Μπάμπεργκ, δεν κατάφερε να ανατρέψει το -4 του πρώτου αγώνα, με τον Ταϊρίς Ράις να είναι ο ήρωας της γερμανικής ομάδας, πετυχαίνοντας το καλάθι που έκοψε τα «Φτερά» της Βασίλισσας.

Σε μια αναμέτρηση, γιορτή από το ξεκίνημα, από τους 15.000 φίλους της που γέμισαν το «Νίκος Γκάλης» και δημιούργησαν μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κάνει την ανατροπή, με το παιχνίδι να έχει συγκλονιστικό φινάλε και την Μπάμπεργκ να φεύγει πανηγυρίζοντας την πρόκριση στο Final Four της διοργάνωσης.

Αυτή ήταν μια τεράστια χαμένη ευκαιρία για την ελληνική ομάδα να πάει στην τελική φάση της διοργάνωσης και να υπερασπιστεί τον τίτλο της, καθώς έφτασε πολύ κοντά στην πρόκριση, αλλά στα τελευταία λεπτά το μυαλό θόλωσε με συνέπεια τον οδυνηρό αποκλεισμό.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ο Νίκος Ζήσης που επέστρεψε στο ΟΑΚΑ μετά από 17 χρόνια, αποθεώθηκε από τους φίλους της ΑΕΚ, που δεν ξέχασαν την προσφορά του στον παίκτη πλέον της Μπάμπεργκ.

Η «Ένωση» πήρε το προβάδισμα από πολύ νωρίς (7-2) και έδειξε αποφασισμένη να πάρει τη νίκη και τη διαφορά που θα της χάριζε την πρόκριση, με την Μπάμπεργκ να ανακάμπτει και να παίρνει προβάδισμα με 12-13 και το πρώτο δεκάλεπτο να βρίσκει την ελληνική ομάδα με προβάδισμα 20-17.

Ίδια εικόνα και στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν πόντο-πόντο στα πρώτα λεπτά και τους γηπεδούχους να δημιουργούν μια μικρή διαφορά (28-23), τη γερμανική ομάδα να πλησιάζει ξανά στον πόντο (30-28) και την ΑΕΚ να προηγείται στο ημίχρονο με 36-32.

Η ΑΕΚ διατηρούσε το προβάδισμα σε όλη τη διάρκεια του τρίτου δεκάλεπτου, χτίζοντας σταδιακά μια διαφορά που έφτασε το +8 (45-37), αλλά η Μπάμπεργκ απάντησε με σερί 10-1 για να περάσει μπροστά με 46-47 και το τρίτο δεκάλεπτο βρήκε την ελληνική ομάδα να έχει καλύψει και πάλι τη διαφορά της ήττας της στην πρώτη αναμέτρηση και να προηγείται με 54-49.

Η έναρξη της τελευταίας περιόδου δεν προμήνυε με τίποτα την εξέλιξη της αναμέτρησης, αφού η ΑΕΚ ξεκίνησε πολύ δυνατά, ανέβασε τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα, ενώ με καλάθι του Βινς Χάντερ έφτασε και το +12 (63-51), δείχνοντας πως η νίκη και η πρόκριση είναι πλέον κοντά.

Τα τελευταία λεπτά, ωστόσο, ήταν καταστροφικά, αφού οι παίκτες του Λούκα Μπάνκι έχασαν την επαφή με το σκορ, η Μπάμπεργκ πλησίαζε σταδιακά και τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά.

Ο εξαιρετικός Ταϊρίς Ράις με δικό του καλάθι μείωσε σε 67-65, ο Βινς Χάντερ έδωσε «ανάσα» στην ΑΕΚ στα 01:15 πριν τη λήξη, ευκαιρίες χάθηκαν εκατέρωθεν, το ενδεχόμενο της παράτασης ήταν ορατό, αλλά ο Ράις με εντυπωσιακή προσωπική ενέργεια πέτυχε το καλάθι που… έκοψε τα «φτερά» της ΑΕΚ και έστειλε τη Μπάμπεργκ στο Final Four στα 5’’ για το 69-67 που έμελε να είναι το τελικό σκορ, αφού ο Λαρεντζάκης δεν κατάφερε να πετύχει το καλάθι… προσευχή για να χαρίσει στην ΑΕΚ την πρόκριση.

Ο Ταϊρίς Ράις ήταν ο κορυφαίος της αναμέτρησης, πετυχαίνοντας 25 πόντους με 5 ασίστ, στέλνοντας ουσιαστικά μόνος τη γερμανική ομάδα στο Final Four, με τον Μπράις Τέιλορ να έχει 11 πόντους με 3 ριμπάουντ και τον Ογκουστίν Ρούμπιτ να τελειώνει με 9 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Από την ΑΕΚ, ο Βινς Χάντερ έκανε double-double με 19 πόντους και 11 ριμπάουντ, ο Ντελρόι Τζέημς σημείωσε 12 πόντους με 3 ριμπάουντ και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είχε 10 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 36-32, 54-49, 69-67

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: championsleague.basketball