Τέλος το κάπνισμα στο ΣΕΦ

Written by  Οκτ 10, 2019

Την πρόθεση να συμμορφωθεί πλήρως με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο εξέφρασε η ΚΑΕ Ολυμπιακός, που εξέδωσε ανακοίνωση-προειδοποίηση προς τους φιλάθλους της, ενόψει και του αυριανού αγώνα με την Βαλένθια.

 

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός

Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ εν όψει του αγώνα της Παρασκευής (11/10) με την Βαλένθια, αλλά και εν όψει όλων των αγώνων της Euroleague και στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ελληνικής Νομοθεσίας και του αντικαπνιστικού νόμου, ανακοινώνει τα παρακάτω:

Ο αντικαπνιστικός νόμος του Υπουργείου Υγείας τέθηκε σε εφαρμογή και η ΚΑΕ Ολυμπιακός σας γνωστοποιεί πως θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τήρησή του.

Δείτε εδώ τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος και τις συνέπειες για όποιον παραβεί το νόμο.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός καλεί τους φιλάθλους της να σεβαστούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και της διοργανώτριας αρχής, EUROLEAGUE και να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους όχι μόνο τα υψηλά πρόστιμα, αλλά και τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τον διπλανό τους.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ…

·                                 Να προστατευθούν τα παιδιά και οι μη καπνιστές από το παθητικό κάπνισμα

·                                 Να προστατευθούν οι αθλητές από το παθητικό κάπνισμα

·                                 Να συνειδητοποιήσουν όλοι οι φίλαθλοι ότι το κάπνισμα βλάπτει την ίδια τους την υγεία

·                                 Να ενθαρρύνουμε τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα

·                                 Να αποθαρρύνουμε τους Έφηβους να αρχίσουν το κάπνισμα

Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας σε όλες τις θέσεις και σε όλα τα τμήματα,στα κυλικεία, εντός όλων των Θυρών, στις αίθουσες υποδοχής Δημοσιογράφων, Vip, καθώς και στο VIP BWIN Lounge.

 

Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ θα δημιουργήσει χώρους για τους καπνιστές στις εξωτερικές πλευρές των θυρών του γηπέδου, εντός του συστήματος access control, με ειδικά τασάκια και σήμανση, ώστε να μπορούν όσοι καπνίζουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους, χωρίς να ενοχλούν τους διπλανούς τους και να παραβαίνουν τον νόμο.

Επιπλέον, θα υπάρχει ειδικό προσωπικό που θα υπενθυμίζει σε όλους  τόσο τις διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου όσο και τους χώρους που προβλέπονται για όσους καπνίζουν.

Σας υπενθυμίζουμε κάποιες από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος

Πώς δρα η νικοτίνη και οι αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου

Η εισπνεόμενη νικοτίνη, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, δεσμεύει τις παρασυμπαθητικές συνάψεις του εγκεφάλου παρεκτοπίζοντας το φυσιολογικό νευροδιαβιβαστή, την ακετυλοχολίνη. Αυτό προκαλεί  ένα αίσθημα ευφορίας στον καπνιστή, με ελάττωση του stress μέσω έκλυσης ενδορφινών. Μετά από 40 περίπου λεπτά η νικοτίνη αποβάλλεται και αφήνει άδειες τις συνάψεις, που εκδηλώνεται με ανησυχία και άγχος από τον καπνιστή. Η εκ νέου εισπνοή νικοτίνης αίρει το δυσάρεστο αίσθημα.   Αυτή η διαδικασία οδηγεί τον καπνιστή στην εξάρτηση από το τσιγάρο, που συνδέεται απόλυτα με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα προϊόντα του τσιγάρου που καίγεται και παράγεται ο καπνός, τον οποίο εισπνέει ο καπνιστής, μεταφέρουν ανόργανες και οργανικές ουσίες που είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ουσίες αυτές ενοχοποιούνται για τις πολλές και ποικίλες επιπτώσεις από το μακροχρόνιο κάπνισμα, οι κυριότερες από τις οποίες είναι:

·                                 Η βλάβη των αγγείων και της καρδίας

·                                 Η βλάβη του πνεύμονα

·                                 Η καρκινογένεση

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετρήσεις του εκπνεόμενου αέρα κατά το πρώτο δευτερόλεπτο (FEV1) έδειξαν ότι ο καπνιστής έχει δραματική πτώση της αναπνοής του σε σχέση με το μη καπνιστή και ότι αυτή βελτιώνεται σημαντικά αν γίνει έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος. Τελικά, ο καπνός προσβάλλει όλα τα όργανα με επίπτωση στη ζωτικότητα και στη λειτουργικότητά τους. Μερικές ακόμη παθήσεις και αρνητικές συνέπειες για τις οποίες ευθύνεται το κάπνισμα είναι οι εξής:

·                                 Προσβολή του εμβρύου των εγκύων καπνιστών

·                                 Μείωση της σεξουαλικής ικανότητας

·                                 Ελάττωση της αναπαραγωγικότητας

·                                 Γενετική μετάλλαξη 

·                                 Τέλος, ο μέσος όρος ζωής των καπνιστών είναι κατά 10 χρόνια συντομότερος από αυτόν των μη καπνιστών.

Πηγή και φωτό: olympiacosbc.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.