Καφαντάρη: «Βιώνω τον επαγγελματισμό των παραγόντων που ασχολούνται με τον αθλητισμό»

Written by  Μάι 11, 2019

Το μπάσκετ και η προπονητική αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα στη ζωή της Ελένης Καφαντάρη αυτή τη στιγμή και για αυτό είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει το όνειρο της μακριά από την Ελλάδα.

Κυνηγάει την πρόκληση του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια και πριν λίγους μήνες είπε το ναι στους ιθύνοντες της SISU και έκανε το... ταξίδι μέχρι την Δανία για να αναλάβει το τιμόνι της ομάδας, αρχίζοντας τη δική της ευρωπαϊκή πορεία.

Η τεχνικός της Εθνικής Νεανίδων και βοηθός στην Εθνική Γυναικών, μίλησε στο agapotobasket.gr, για την νέα αυτή πρόκληση της καριέρας της, την εκπλήρωση των προσωπικών της φιλοδοξιών, τη μπασκετική φιλοσοφία των Δανέζων παικτριών, αλλά και την οργάνωση που υπάρχει σε κάθε επίπεδο στη νέα της ομάδα.      

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ελένης Καφαντάρη:

Πως ήρθε η πρόταση από τη Δανία;

Η πρόταση από τη Δανία προέκυψε ως απόρροια της επιδίωξής μου κατά την τελευταία τριετία, να εργαστώ σε ομάδα εκτός Ελλάδας. Αισθανόμουν ότι οι προσδοκίες μου όσον αφορά στο μέλλον μου στον χώρο του γυναικείου μπάσκετ ήταν ξεκάθαρα προσανατολισμένες προς το εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Εξάλλου, είμαι πλήρως συνειδητοποιημένη ότι η ενασχόληση με την προπονητική εκτός συνόρων, εκτός από προκλήσεις, ενέχει και προβλήματα προσαρμογής. Από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου φέτος, είχε αρχίσει να διαφαίνεται μια αλλαγή του κλίματος προς το θετικό, καθώς είχα αρκετές προτάσεις από έξω. Με την υποστήριξη του μάνατζέρ μου και κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με ανθρώπους της εμπιστοσύνης μου, αποφάσισα ότι η πρόταση από τη Δανία ήταν η καλύτερη δυνατή για εμένα, ως προπονήτρια, αλλά και ως άνθρωπο. Επισκέφτηκα την ομάδα για μια εβδομάδα, ήρθα σε επαφές με τους διοικούντες, το προπονητικό team και τις παίκτριες, είδα από κοντά τις αθλητικές εγκαταστάσεις του συλλόγου, συνέλεξα πληροφορίες, μίλησα με τους ιθύνοντες για τις συνθήκες και τους όρους της συνεργασίας μας, και δεν άργησα να συμφωνήσω σε όλα μαζί τους.

Πόσο εύκολη απόφαση ήταν να τα αφήσεις όλα πίσω και να φύγεις στο εξωτερικό;

Δεν σου κρύβω ότι όσο δύσκολη ήταν η απόφασή μου να αποχωριστώ τη ζωή, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις όπως τις ήξερα ως τώρα, άλλο τόσο εύκολη ήταν, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα από τη Δανία ανοίγεται για ‘μένα ο δρόμος που οδηγεί στην εκπλήρωση των προσωπικών μου φιλοδοξιών, όσον αφορά στην προπονητική. Άλλωστε για ‘μένα, το μπάσκετ και η προπονητική αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα στη ζωή μου αυτή τη στιγμή και για αυτό είμαι διατεθειμένη να κυνηγήσω το όνειρο, από όπου κι αν μου δοθεί η ευκαιρία. Παράλληλα, η αλλαγή παραστάσεων και η εργασία υπό άλλες συνθήκες και σε διαφορετικό αγωνιστικό περιβάλλον, μόνο επιμορφωτικά και εποικοδομητικά μπορεί να λειτουργήσει, ώστε να γίνω καλύτερη στη δουλειά μου.


Μίλησε μας για την καινούργια σου ομάδα.

Η καινούργια μου ομάδα αποτελεί το παλαιότερο μπασκετικό club της Δανίας και κατά την τελευταία δεκαετία έχει ανακάμψει σημαντικά, κερδίζοντας τέσσερα συνεχόμενα νταμπλ και συμμετέχοντας στο FIBA Eurocup. Συνεπώς δεν μιλάμε για έναν σύλλογο που αρκείται στη μετριότητα ή που απλώς επιδιώκει να έχει μια καλή θέση στην κατάταξη. Οι φιλοδοξίες των διοικούντων βρίσκονται σε ταύτιση με τις δικές μου και ενεργώ με πλήρη συνείδηση ως προς αυτό. Εκτός λοιπόν από το στοίχημα του πρωταθλητισμού, που είναι ξεκάθαρη πρόθεση της νέας μου ομάδας, δεν παραβλέπω το βασικό στοίχημα που είναι η συμμετοχή της σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε αυτό ακριβώς έγκειται και η μεγαλύτερη πρόκληση για ‘μένα ως προπονήτρια. Τώρα, αν πρέπει να μιλήσω για την πρώτη εμπειρία μου στο νέο μου «εργασιακό» περιβάλλον, θα έλεγα ότι αυτό που κατάλαβα από την πρώτη στιγμή είναι η διάσταση όσον αφορά στη μπασκετική φιλοσοφία των Δανέζων παικτριών από εκείνη των Ελληνίδων, καθώς και η δυσκολία να πετύχεις μεγάλες αλλαγές άμεσα. Για τον λόγο αυτό, προσπάθησα να τους εμφυσήσω τη δική μου μπασκετική νοοτροπία με αργά, αλλά σταθερά βήματα, προκειμένου, από τη μια να μην τις αποπροσανατολίσω και από την άλλη να τις «πάρω» με το μέρος μου. Νομίζω ότι το έχω καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, καθώς θεωρώ ότι έχω κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, ενώ μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως προς το ζήτημα της νοοτροπίας και της πειθαρχίας.


Πως είναι οι συνθήκες που συνάντησες εκεί;

Ο σύλλογος είναι πολύ οργανωμένος από κάθε άποψη και έχει ένα πολύ μεγάλο λειτουργικό τμήμα για τους νέους/ες, στους/ις οποίους/ες παρέχει μεγάλες ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης. Όσο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι τόσο μεγάλες που περιλαμβάνουν κολυμβητήρια, γήπεδα βόλεϊ και χάντμπολ, φυσιοθεραπευτήριο, γυμναστήριο, αίθουσα συνεδριάσεων, ακόμα και εστιατόριο. Συγκεκριμένα για το μπάσκετ, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο γήπεδο με δύο σάλες και όταν έχουν τα μικρότερα τμήματα προπόνηση δημιουργούνται 6 γήπεδα με πολλές μπασκέτες, όποτε μπορείς να δουλέψεις ταυτόχρονα, σε πολλά επίπεδα και επί πολλών πραγμάτων. Εδώ, θεωρείται η μεγαλύτερη ακαδημία της Δανίας με ολοκαίνουριο γήπεδο, ενώ οι άνθρωποι της διοίκησης δίνουν τεράστια έμφαση στην αποτελεσματική οργανωσιακή διαχείριση του συλλόγου, γεγονός που τον έχει φέρει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Πραγματικά, κάθε μέρα που έρχομαι στο γήπεδο για να κάνω προπόνηση βιώνω τις υποδομές και τον επαγγελματισμό των παραγόντων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, και με κάνει χαρούμενη για την απόφασή μου να έρθω εδώ.


Τι είναι αυτό που σου έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση;

Εκτός από όσα προείπα όσον αφορά στο σύλλογο, θα μπορούσα να απαριθμήσω δεκάδες λόγους που ένας Έλληνας ή μια Ελληνίδα μπορεί να νιώσει περίεργα, τουλάχιστον ως προς τις συνθήκες της καθημερινότητάς του/της, ερχόμενος/η στη Δανία και στην Κοπεγχάγη. Νομίζω ότι όσοι έχουν ταξιδέψει λίγο ή πολύ εκτός συνόρων, μπορούν να έχουν μια ιδέα για όσα θα ήθελα να πω. Ωστόσο, το «ιδεατό» αυτό εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον, νομίζω ότι αυτομάτως σε γεμίζει με άγχος, με δημιουργικό άγχος, ώστε να πετύχεις και να αντεπεξέλθεις στις προσδοκίες όλων. Νομίζω ότι ως προς αυτό είμαι σε καλό δρόμο.

Ποιο είναι οι δικοί σου προσωπικοί στόχοι από δω και πέρα;

Η παρουσία μου στον πάγκο της νέας μου ομάδας, νομίζω ότι αποτελεί το πρώτο μόλις σκαλοπάτι των στόχων μου. Αν και συνηθίζω να προσηλώνομαι στο σήμερα, στο τώρα, και να καταβάλλω τα δυνατά μου αποκλειστικά για αυτό, δεν αρνούμαι ότι προσβλέπω σε μια ευρωπαϊκή κατ’ αρχάς καταξίωση, και διεθνή στη συνέχεια. Αυτή μπορεί να έρθει μέσα από την ομάδα μου, η οποία, όπως προείπα, είναι υψηλών στόχων, στους οποίους συγκαταλέγεται και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το γεγονός ότι προέρχομαι από τη σχολή των Ελληνίδων προπονητριών μπάσκετ, η οποία σε γενικές γραμμές θεωρείται από τις πετυχημένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ότι συμμετείχα με το προπονητικό team της εθνικής ομάδας γυναικών στις δύο τελευταίες και ιδιαιτέρως επιτυχημένες για τα εθνικά χρώματα, διεθνείς διοργανώσεις, νομίζω θα βοηθήσουν στο μέγιστο για να πετύχω τους στόχους μου. Ευελπιστώ ότι η απόφασή μου να ανηφορίσω στον ευρωπαϊκό βορρά θα με αποζημιώσει από κάθε άποψη.

 

* Ευχαριστούμε την Ελένη Καφαντάρη για την παραχώρηση των φωτογραφιών από το προσωπικό της αρχείο.

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.