Print this page

ΠΑΟ – ΟΣΦΠ: Πόσο θα αλλάξει η… ζωή των «αιωνίων» μετά το ντέρμπι;

Written by  Ιαν 20, 2014

Το «Agapotobasket.gr» σκιαγραφεί το ντέρμπι των «αιωνίων» και εξηγεί, γιατί παρ’ όλο που το αποτέλεσμα δεν θα κρίνει πολλά, η έκβαση του αγώνα μπορεί να δώσει νέα δεδομένα στην πορεία των δύο αντιπάλων στο υπόλοιπο της σεζόν.

 

Αλήθεια, τι μπορεί να γράψει κανείς για αυτό το παιχνίδι; Ειλικρινά, δεν θυμάμαι ποτέ μια τόσο αδιάφορη αναμέτρηση μεταξύ των «αιωνίων» να έχει τόσες πολλές ιδιαιτερότητες που τελικά, μόνο στην έλλειψη ενδιαφέροντος δεν οδηγούν.

Και εξηγώ για να μην παρεξηγηθώ. Με τον όρο «αδιάφορη» φαντάζομαι πως όλοι συμφωνούν πως εννοούμε το γεγονός ούτε ότι κρίνει κάποιον τίτλο, ούτε ότι ο νικητής θα πετύχει κάτι πολύ σπουδαίο, ούτε ο χαμένος δεν θα έχει επόμενη μέρα. Στην πραγματικότητα, το γόητρο είναι από μόνο του το μόνο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο αποψινό παιχνίδι και αυτό που θα δώσει τροφή για λίγες εβδομάδες ακόμα στα εκατέρωθεν οπαδικά πηγαδάκια για πειράγματα και κοκκορομαχίες.

Υπό άλλες συνθήκες το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ θα ήταν ένα από τα γνωστά «αίμα και άμμος» παιχνίδια των τελευταίων ετών, όπως ήταν και ο προ σχεδόν ενός μηνός ημιτελικός του Κυπέλλου. Όμως, με τον Ολυμπιακό να έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα με -2 και να μετρά μία εκτός προγράμματος ήττα, δίνοντας στον Παναθηναϊκό ήδη ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα, το αποτέλεσμα του ντέρμπι έχει πολύ μικρότερη σημασία.

Στην πραγματικότητα, αυτό που θα καθορίσει, είναι ότι θα μπουν ορισμένες «σφραγίδες» που απλώς, θα καθορίσουν τον προγραμματισμό και το σκεπτικό των δύο «αιωνίων» για τη συνέχεια των δύσκολων υποχρεώσεών τους.

Ο Παναθηναϊκός δεν καίγεται ιδιαίτερα για τη νίκη, αφού ακόμα και σε περίπτωση ήττας θα παραμείνει πρώτος στη βαθμολογία και το μόνο που θα έχει να σκέφτεται είναι να αποφύγει κι εκείνος την εκτός προγράμματος ήττα που ίσως τον βάλει σε περιπέτειες. Αντίθετα, με νίκη, καθαρίζει την πρώτη θέση και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας μέχρι τους τελικούς και πλέον, θα μπορεί να ρίξει όλο του το βάρος στον μεγάλο στόχο που είναι η Ευρωλίγκα και η πρόκριση στο Final Four.

Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για τους «πράσινους» που έχουν το momentum με το μέρος τους. Η δύναμη της έδρας είναι το μεγάλο όπλο, αφού οι φίλαθλοι θα γεμίσουν το γήπεδο, η ομάδα βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία που με συνεχόμενες νίκες την κρατούν με πολλές αξιώσεις μέσα και στους τρεις στόχους της, ενώ η ψυχολογία είναι πολύ ανεβασμένη, καθώς όλη αυτή η ανατροπή των δεδομένων ξεκίνησε με νίκη επί του μεγάλου αντιπάλου.

Όλα αυτά μόνο καλό κλίμα και ευφορία θα μπορούσαν να φέρουν στον Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος βλέπει τους παίκτες του να επιστρέφουν υγιείς και να έχουν ενταχθεί κανονικά στο πρόγραμμα της ομάδας, ενώ τα πλάνα του εφαρμόζονται κατά γράμμα, κάτι που τον κάνει να αισθάνεται ήσυχος ότι τα καλύτερα είναι ακόμα μπροστά τους.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Παναθηναϊκός θα μπει χωρίς κανένα άγχος στο παιχνίδι, μια που στην πραγματικότητα, πέρα από το γόητρο ότι ίσως βρεθεί στην πρώτη θέση έχοντας χάσει και τις δύο αναμετρήσεις της κανονικής περιόδου από τον «αιώνιο» αντίπαλο, εκμεταλλευόμενος ουσιαστικά την τιμωρία του, ουσιαστικά, δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα.

Παρ’ όλα αυτά, μία δεύτερη ήττα από τον «αιώνιο» αντίπαλο, λίγες μέρες πριν αρχίσουν τα πραγματικά πολύ δύσκολα στην Ευρωλίγκα, όπου ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τον προπονητή που δημιούργησε τη δυναστεία του και μία εβδομάδα πριν υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα, ενδεχομένως δημιουργήσει έναν μικρό προβληματισμό και μια κάποια επιπλέον εγρήγορση ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και πως, τόσο το πρωτάθλημα, όσο, κυρίως, η Ευρωλίγκα, έχουν πολύ δρόμο.

Αντίθετα με όσα θα περίμενε κανείς, το ίδιο περίπου ισχύει και για τον πληγωμένο από τραυματισμούς και κακές εμφανίσεις Ολυμπιακό. Οι Πρωταθλητές Ευρώπης ξεκίνησαν τη χρονιά με ένα εντυπωσιακό σερί 23-0, το οποίο σταμάτησε με εκκωφαντικό τρόπο στο ίδιο γήπεδο και τον ημιτελικό του Κυπέλλου, ενώ συνεχίστηκε με μια σειρά από κακές έως τραγικές εμφανίσεις που έφεραν, μεταξύ άλλων, την ήττα από τον ΚΑΟΔ και την συντριβή από την Αρμάνι Μιλάνο.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας έχει επισημάνει ότι η ομάδα του δεν βρίσκεται σε καλή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση και πως οι τραυματισμοί και οι απουσίες έχουν φέρει αποδιοργάνωση, κόπωση και απουσία καθαρού μυαλού.

Οι πολλοί τραυματισμοί και οι αναγκαστικές αλλαγές ξένων που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν πλήρως στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, έχει φέρει αναγκαστική μείωση του ροτέισον, με αποτέλεσμα η ήδη επιβαρυμένοι βασικοί παίκτες να επιφορτίζονται με επιπλέον κόπωση και αρμοδιότητες, παίζοντας και για αυτούς που λείπουν. Υπό αυτές τις συνθήκες, τόσο η σωματική κατάρρευση όσο και το ρίσκο ενός πιθανού νέου τραυματισμού, κρέμονται ως Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από το «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια καλή εμφάνιση, που θα συνοδευτεί από μια σημαντική νίκη και η αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ είναι μια καλή ευκαιρία για να γυρίσει το «τσιπ» και να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στα προ… κρίσης επίπεδα. Μια νίκη επί του Παναθηναϊκού στην έδρα του, όπου εδώ και πολλά χρόνια οι «ερυθρόλευκοι» ματώνουν για να αποδράσουν θα έχει και σημειολογικό χαρακτήρα, αφού εκεί από όπου ξεκίνησε η μεγάλη τους κοιλιά, θα ξεκινήσει η προσπάθεια ανασύνταξης.

Πέρα, όμως, από το γόητρο και την ψυχολογική ώθηση που δίνει μία τέτοια νίκη, ο Ολυμπιακός έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι δεν πρόκειται για μία αναμέτρηση που κρίνει τίτλο, αλλά μόνο το γόητρο, το οποίο σε ομάδες αυτού του επιπέδου παίζει σημαντικό ρόλο.

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης γνώριζαν από το τέλος της περσινής σεζόν ότι, αν ήθελαν να έχουν τύχη να κατακτήσουν το φετινό πρωτάθλημα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία νίκη στο ΟΑΚΑ, κάτι που μόνο εύκολο δεν ήταν ποτέ για εκείνους. Όλα αυτά δε, πριν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της Ευρωλίγκα, που έφερε τις δύο ομάδες αντιμέτωπες και στο Top 16, κάτι που αύξησε τον αριθμό των μεταξύ των δύο αντιπάλων αναμετρήσεων και έδωσε άλλο χρώμα στη διοργάνωση.

Το πραγματικά μεγάλο παιχνίδι για τον Ολυμπιακό είναι στη Βιτόρια απέναντι στην Λαμποράλ Κούτσα που μετρά ήδη μία εντός έδρας ήττα –και αυτή από τον Παναθηναϊκό – και βρίσκεται επίσης σε δεινή θέση στο Top 16. Οι Πρωταθλητές Ευρώπης πρέπει με κάθε θυσία να κερδίσουν αυτό το παιχνίδι, αν θέλουν να βλέπουν τη διοργάνωση με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Αν, αντίθετα, βρεθούν στο 1-3 τότε διακυβεύεται όχι μόνο η κατάληψη μιας εκ των προνομιούχων θέσεων – ειδικά δε, αν Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκός έχουν κάνει το 4-0 – αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό τους μέλλον, κάτι που επουδενί δεν θα ήθελαν να ζήσουν.

Αν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποια αναμέτρηση θα ήθελαν να κερδίσουν στο ΟΑΚΑ, αυτή, σίγουρα δεν θα ήταν η αποψινή, αλλά είτε στον όμιλο του Top 16 είτε στους τελικούς, εκεί όπου κρίνεται ο τίτλος. Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα μπουν στο παιχνίδι για να μην το παλέψουν. Είπαμε, το γόητρο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Όμως, οι παίκτες του Ολυμπιακού θα μπουν χωρίς άγχος να διεκδικήσουν ο,τι καλύτερο τους αναλογεί και, αν έρθει το θετικό αποτέλεσμα, καλώς, αν όχι… η ζωή συνεχίζεται.

Ο μεγάλος στόχος του Ολυμπιακού ήταν εξαρχής το Πρωτάθλημα και η όσο το δυνατόν καλύτερη υπεράσπιση τους επί δύο συνεχόμενα έτη τίτλου του Πρωταθλητή Ευρώπης, κάτι που σημαίνει ότι, ανεξάρτητα τη θέση που θα τερματίσουν στην κανονική διάρκεια της περιόδου, οι τελικοί και οι «τελικοί» είναι αυτοί που έχουν περισσότερη σημασία.

Η κατάσταση μοιάζει με την αντίστοιχη θέση που είχε βρεθεί πέρσι ο Παναθηναϊκός, όταν, αποκλεισμένος ων από το FinalFour, είχε όλο το χρόνο μπροστά του να προετοιμαστεί για τους τελικούς, όπου τα κατάφερε μια χαρά. Με τη μόνη διαφορά ότι ο Ολυμπιακό προετοιμάζεται για το «διπλό» στο ΟΑΚΑ από το τέλος της προηγούμενης σεζόν, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον μυστήριο για την εξέλιξη της χρονιάς.

Αυτή η ιδιαιτερότητα του φαινομενικά αδιάφορου αγώνα, μπορεί να δώσει στο παιχνίδι την ώθηση και, επιτέλους, οι δύο ομάδες, μακριά από την ασφυκτική πίεση του αποτελέσματος, να δώσουν μία παράσταση αντάξια του επιπέδου τους και της λάμψης των αστέρων τους – μην ξεχνάμε ότι στο παρκέ θα παραταχθούν οι τέσσερις από τις πέντε τελευταίες Ευρωκούπες.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, τουλάχιστον να ευχαριστηθούν οι παίκτες το παιχνίδι και να ανταποδώσουν αυτή την ευχαρίστηση με το ανάλογο θέαμα. Και από το βράδυ, θα επαναπροσδιορίσουμε το τι θα λέμε για το υπόλοιπο της σεζόν!

ΥΓ: Σκοπίμως, δεν έγινε καμία αναφορά στα παιχνιδάκια των δύο διοικήσεων που ξεκίνησαν πάλι το γνωστό γαϊτανάκι των τελευταίων ημερών. Το μόνο σχόλιο που θα πρέπει τελικά να κάνει κάποιος, είναι αυτό που αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. Με τα παιχνίδια εντυπώσεων που ουσιαστικά αυτά είναι που δυναμιτίζουν το κλίμα και προάγουν τη βία –να το ξαναγράψουμε μήπως και δεν το διάβασαν καλά «αυτά είναι που δυναμιτίζουν το κλίμα και προάγουν τη βία» - το μόνο που καταφέρνουν είναι να διώχνουν τους υγιείς φιλάθλους και των δύο ομάδων. Αν η ποδοσφαιροποίηση του μπάσκετ και οι συμπεριφορές αλάνας και καφενείου είναι αυτό που θέλουν για τις ομάδες που έχουν κατακτήσει τις 9 από τις 17 τελευταίες κούπες Πρωταθλητή Ευρήπως, με γεια τους με χαρά τους. Επιχειρήσεις τους είναι, ας τις γελοιοποιούν όσο θέλουν. Εμείς, έτσι κι αλλιώς, γουστάρουμε να βλέπουμε το μπάσκετ έτσι…για τη φανέλα.

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.