Print this page

Αθλητισμός και Γυναίκα!

Written by  Μαρ 08, 2019

Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας σήμερα. Μια μέρα που καθιερώθηκε  να γιορτάζεται ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Μια γυναίκα όμως δεν γιορτάζει μόνο κάθε 8 του Μάρτη. Αν γυρίσεις το χρόνο δεκαετίες πίσω θα τη δεις να πρωταγωνιστεί σε όλους τους τομείς, μην έχοντας να ζηλέψει τίποτα. Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Αθλητισμός και γυναίκα, δυο έννοιες συνώνυμες με τεράστιες επιτυχίες που έχουν ταυτιστεί με ανεπανάληπτες στιγμές υπερηφάνειας.

Η Άρτεμις Σπανού γράφει στο blog της στο Agapotobasket.gr, για τον αθλητισμό και τη γυναίκα και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της.  

«Αθλητισμός!!

Μια λέξη που υπάρχει στο λεξιλόγιο όλων των ανθρώπων σε αυτό το πλανήτη. Έννοια με μεγάλη σημασία. Ο αθλητισμός για άλλους είναι επάγγελμα για άλλους μια δραστηριότητα αναψυχής.

Ας βάλουμε δίπλα στον αθλητισμό τώρα τη λέξη γυναίκα....

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ και ΓΥΝΑΙΚΑ!!

Πόσο πιο δυνατή γίνεται αυτή η λέξη;

Σε αυτό το κείμενο δεν θα αναφερθώ για την ισότητα των φύλων ή τα προνόμια και λοιπά τέτοια στοιχεία αλλά θα ήθελα να δώσω έμφαση στο πόσο ενεργή είναι η γυναίκα στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο μπάσκετ. Πολλές επιτυχίες έχουν έρθει από γυναίκες σε οποιοδήποτε άθλημα και αν σκεφτώ, μπάσκετ, τένις, ρυθμική, στίβος, σκοποβολή και πάει λέγοντας.... Σε όλα τα αθλήματα έχουμε ταλαντούχες γυναίκες που διαπρέπουν και μας κάνουν περήφανους. Και γιαυτό το λόγο περισσότερα κοριτσάκια ξεκινούν κάποιο άθλημα και θέλουν να τις φτάσουν και να πετύχουν όπως τα είδωλα τους.

Από προσωπική εμπειρία θα σας πω ότι παίζει τεράστιο ρόλο να έχουμε πρότυπα.  Είμαι 26 χρόνων και βρίσκομαι στο χώρο του μπάσκετ για 16 χρόνια τώρα. Ένας από τους βασικούς λόγους που ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ στα 10 μου ήταν επειδή η εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 και μου έδωσε το κίνητρο και τον ενθουσιασμό να δοκιμάσω το άθλημα χωρίς να ξέρω τίποτα για αυτό, μόνο επειδή έβλεπα τις αθλήτριες μας να αγωνίζονται και να βγάζουν συναισθήματα και ενθουσιασμό που δεν είχα ξαναδεί. Μεγάλωσα έχοντας στο δωμάτιο μου αφίσες των Κλιγκόπουλου, Δελή Βασιλείου, Μάλτση, Σαμορούκοβα. Αυτές και πολλές άλλες αθλήτριες είναι ένας από τους λόγους που ακόμα ασχολούμαι με το άθλημα που αγαπάμε. Εννοείται πως είχα και άντρες είδωλα και πρότυπα αλλά ένα κοριτσάκι χρειάζεται και τα γυναικεία πρότυπα. Βλέποντας ότι αυτές οι αθλήτριες είναι επιτυχημένες σε αυτό που κάνουν, εκεί συνειδητοποίησα και εγώ ότι μπορώ να το κάνω. Όπως επίσης και τώρα που βρίσκομαι σε θέση και εγώ να αγωνίζομαι για τη χώρα μας και πολλές μικρές αθλήτριες μας βλέπουν, μας παρακολουθούν και μας έχουν πρότυπα, τα μηνύματα που με κάνουν να νιώθω μεγαλύτερη περηφάνια και χαρά είναι όταν κάποιο κορίτσι μου γράφει ότι λόγω της ομάδας θα ξεκινήσει και εκείνη το μπάσκετ ή ότι θέλει να δουλέψει και να φτάσει εκεί που είμαστε. Αυτό σε κάνει να νιώθεις ισχυρή , κάτι σαν super woman του μπάσκετ γιατί καταφέρνεις να βάλεις το μπάσκετ στη ζωή μικρών κοριτσιών και να το αγαπήσουν.

Σε όλες τις γυναίκες αθλήτριες εκεί έξω, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά είστε όλες σούπερ ηρωίδες!!!!!!!! Η κάθε μια με τη δικιά της ξεχωριστή σούπερ δύναμη και να είστε σίγουρες ότι κάποιο κοριτσάκι θέλει να σας μοιάσει γιαυτό συνεχίστε αυτό που κάνετε με όλη σας την αγάπη και ψυχή.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ!!!!!»