Print this page

Ιστορική μέρα για την ΑΕΚ – Υπεγράφη το Μνημόνιο για το Κλειστό Α. Λιοσίων

Written by  Ιουν 22, 2020

Την συμφωνία για την παραλαβή του Κλειστού των Άνω Λιοσίων, προκειμένου να το μετατρέψει σε έδρα της, υπέγραψε η ΚΑΕ ΑΕΚ, καθιστώντας την μια ιστορική μέρα για τον Σύλλογο.

Παρουσία του μεγαλομετόχου, Μάκη Αγγελόπουλου, του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά και του δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού, καθώς και παικτών και του τεχνικού επιτελείου της ομάδας, υπογράφηκε «Μνημόνιο Συνεργασίας για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων», που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την «Ένωση».

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ ΑΕΚ

 

Μετά την υπογραφή του «Μνημονίου συνεργασίας» για το Ολυμπιακό Κλειστό των Άνω Λιοσίων ξεκινούν άμεσα οι εργασίες, προκειμένου για τη μόνιμη στέγαση της «Βασίλισσας» στο «Παλάτι» της.

Από τα ανοικτά της Νέας Φιλαδέλφειας, πλησίον ή πέριξ του ποδοσφαιρικού της γηπέδου, ή σε άλλα γήπεδα της Αττικής, μέχρι το «Παγκόσμιο» Καλλιμάρμαρο, πέρασε πολύ καιρός. Ένας αιώνας χρειάστηκε -για την ακρίβεια 96 χρόνια από την ίδρυσή της, η ομάδα Καλαθοσφαίρισης της ΑΕΚ, που με το «καλημέρα» κατέκτησε το πρώτο Πρωτάθλημα Αθηνών, το 1924- για να βρει ένα χώρο εφάμιλλο της φήμης της. Περιπλανήθηκε σε κλειστά γήπεδα της Αττικής αλλά και της περιφέρειας (Λαμία) όταν πλέον έγινε απαιτητό ν’ αγωνίζεται υπό διαφορετικές συνθήκες. Το όραμα του μεγάλου Λουκά Μπάρλου για ένα Κλειστό στη Νέα Φιλαδέλφεια, άρχισε να υλοποιείται επί διοικήσεως του αειμνήστου Μάκη Χατζηχαραλάμπους. Το -περιορισμένης χωρητικότητας- «Γεώργιος Μόσχος» άργησε τελικά να κτιστεί, αλλά εξελίχθηκε σε έδρα, που λάτρεψαν οι οπαδοί της και έτρεμαν οι αντίπαλοι. Μέχρι που κατεδαφίστηκε, το 2003, μαζί με το «Νίκος Γκούμας», με τα ερωτήματα για την απόφαση να στοιχειώνουν ακόμα όσους είχαν την «φαεινή ιδέα». Και πάλι, όμως, η «Βασίλισσα», που δεν είχε ταβάνι στις φιλοδοξίες της αναγκάστηκε να μετακομίσει σε μεγαλύτερο γήπεδο (ΟΑΚΑ) το 1995, ήτοι πριν να συμβεί το κακό στο «Γ. Μόσχος». Περιπλανήθηκε ξανά. Μαθημένη στα δύσκολα οι οπαδοί της, την ακολούθησαν παντού. Γαλάτσι, Ελληνικό, Ζωφριά, ξανά ΟΑΚΑ, και ενδιάμεσα ολούθε. Η απαίτηση για το δικό της (επιτέλους) μόνιμο «Παλάτι», μεγάλης χωρητικότητας, εξελίχθηκε σε παλλαϊκή ανάγκη. Και η ώρα έφτασε. Οι υπογραφές έπεσαν σήμερα...

Η Διοίκηση της ΑΕΚ ΒC από την πρώτη περίοδο της επιστροφής της Ομάδας στην κανονικότητα, το 2014, είχε θέσει άλλωστε ως βασική προτεραιότητα το γηπεδικό ζήτημα. Το «πρότζεκτ» στα Άνω Λιόσια προϋποθέτει τη δημιουργία μιας «κιτρινόμαυρης» Πολιτείας.

Το εξαιρετικό Κλειστό, στους πρόποδες της Πάρνηθας, στη Φυλή, περιβάλλεται από μοναδικής αξίας αρχαιολογικό και ιστορικό χώρο. Η ιστορία της Πάρνηθας και της Φυλής ξεκινά από τα χρόνια της αρχαιότητας και φτάνει μέχρι το 1821 και την απελευθέρωση των Αθηνών. Γι’ αυτό και, ενόψει του επικείμενου εορτασμού των διακοσάχρονων της Εθνεγερσίας, ο Δήμος Φυλής έχει εκπονήσει το φιλόδοξο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Φυλή 2021» με το οποίο θα δημιουργήσει μια νέα γεωπολιτισμική ταυτότητα και επωνυμία της πόλης. Το επίκεντρο του Προγράμματος «Φυλή 2021» είναι το νέο γήπεδο της ΑΕΚ ΒC, το οποίο θα γίνει το «Πετράδι του Στέμματος» για την πόλη της Φυλής.

Η AEK BC έχει πλήρη επίγνωση, ότι πέρα από τη μεγάλη αθλητική ιστορία της και τους ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους τίτλους που κατέχει η ομάδα μας, σηκώνει ταυτόχρονα και το βάρος της πνευματικής κληρονομιάς του Βυζαντινού Ελληνισμού. Αυτό είναι, που την καθιστά Βασίλισσα στις καρδιές των οπαδών της. Ίσως, γι’ αυτό η μοίρα να θέλησε από την Επτάλοφο Πόλη και τα Τείχη της Κωνσταντινούπολης να βρει η ΑΕΚ BC το νέο «σπίτι» της κοντά στα αρχαία τείχη των Αθηνών, στο αρχαίο τείχος «Δέμα» στους πρόποδες της Πάρνηθας. Και οποία σύμπτωσις... Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως... Και γι’ αυτό ακριβώς, το νέο γήπεδο φιλοδοξεί να ακτινοβολήσει στο αθλητικό αλλά και στο πολιτισμικό στερέωμα της χώρας. Στο πλαίσιο της «κιτρινόμαυρης» Πολιτείας, θα στεγάσει στο μέλλον και το Μορφωτικό της Ίδρυμα, αποδεικνύοντας ότι το Σωματείο είναι αντάξιο της Ιστορίας και των εμβλημάτων του.

Μετά από περίπου έναν αιώνα προσφυγιάς,  η «Βασίλισσα» μπαίνει στο μόνιμο «Παλάτι», που της αξίζει. Σ’ αυτό το «Παλάτι» θα φιλοξενεί πλέον τα όνειρα και τις ελπίδες του ελληνικού αθλητισμού αλλά και του βυζαντινού μεγαλείου.

Προχωράμε. Με οδηγό το δοξασμένο παρελθόν, αλλά και το βλέμμα στο μέλλον.

 

Μάκης Αγγελόπουλος: «Ιστορική Μέρα…»

 

H oμιλία του διοικητικού ηγέτη της ΑΕΚ BC, Μάκη Αγγελόπουλου, λίγο πριν από τις υπογραφές του «Μνημονίου συνεργασίας» για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Κλειστού των Άνω Λιοσίων, μεταξύ της ΑΕΚ, της ΓΓΑ, του Δήμου Φυλής, του ΣΕΦ, και Ομοσπονδιών.

«Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα είναι για μας, στην ΑΕΚ, μια ιστορική ημέρα. Ένα αιώνιο, στην κυριολεξία, πρόβλημα της ΑΕΚ, επιλύεται σήμερα με τον πλέον πανηγυρικό και δίκαιο τρόπο. Η «Βασίλισσα» ΑΕΚ, έτσι όπως από το 1968, τη «βάφτισε» η Παγκόσμια αθλητική κοινότητα, μπαίνει στο Παλάτι της. Η ΑΕΚ αποκτά για πρώτη φορά έδρα, αντάξια της ένδοξης Ιστορίας της.

Με συνεργασία της Κυβέρνησης και του δήμου Φυλής,  αλλά και με τη στήριξη της πλειονότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, σε δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές περιόδους, η τάξη αποκαθίσταται.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω:

-τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την υλοποίηση της προεκλογικής του εξαγγελίας για γήπεδο στην ΑΕΚ και πιο συγκεκριμένα για το Ολυμπιακό Κλειστό των Άνω Λιοσίων.

-τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη για τη συνεργασία, που σε σύντομο χρονικό διάστημα μάς έφερε στο σημερινό αποτέλεσμα, για τη θωράκιση του φιλόδοξου εγχειρήματός μας με άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τις ενέργειές του για την αξιοποίηση των πρώτων ολυμπιακών εγκαταστάσεων ΚΑΙ για τη μείωση της φορολογίας των συμβολαίων των αθλητών, που έδωσε νέα πνοή στο επαγγελματικό μπάσκετ.

-τον δήμαρχο Φυλής, τον φίλο Χρήστο Παππού, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά μας σ’ αυτή την προσπάθεια.

Για να φτάσουμε μέχρι εδώ καθοριστικός ήταν, ωστόσο, ο ρόλος υπουργών της προηγούμενης Κυβέρνησης, του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Γιώργου Βασιλειάδη, οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο για να φτάσουμε έως εδώ...

Η ΑΕΚ κάνοντας πράξη τις εξαγγελίες της, θα επιδιώξει να συνεργαστεί και στο μέλλον με τις τοπικές αρχές, και θα υποστηρίξει το Πρόγραμμα «Φυλή 2021», στο πλαίσιο του οποίου άλλωστε εντάχθηκε και το γήπεδό μας.

Παράλληλα, θα συνεργαστεί με την τοπική κοινωνία, η οποία από σήμερα γυρίζει σελίδα. Η «κιτρινόμαυρη» Πολιτεία, θα αποτελεί ένα Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ψυχαγωγίας, που όμοιό του δεν θα υπάρχει στον ελληνικό αθλητισμό. Στόχος μας είναι η Φυλή και το γήπεδό μας να εξελιχθούν σε προτεραιότητα για τον Έλληνα φίλαθλο, για όλη την Αθήνα, για όλη την Ελλάδα, αλλά και για όλο τον κόσμο.

Για του λόγου το αληθές, θα επαναλάβω την -από ενός έτους- δέσμευσή μας, ότι θα επιδιώξουμε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση στην περιοχή κι αυτό θα είναι  είτε το Φάιναλ Φορ του BCL, είτε η τελική φάση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Θα ήθελα, επίσης, να εξάρω την προσπάθεια όλων των ανθρώπων στον οργανισμό ΑΕΚ, τη στήριξη των αρχιτεκτόνων Stefan Buerger και Δήμητρας Κατσώτα, τη συνεργασία με τη  Διοίκηση του ΣΕΦ, αλλά και όλους όσοι κοπίασαν για να φτάσουμε έως εδώ.

Να ευχαριστήσω όλους όσοι εκ των χορηγών, ή εταιριών έσπευσαν ήδη να συμβάλλουν στο έργο μας, αλλά και όλους όσοι έσπευσαν να επικοινωνήσουν με την ΚΑΕ για να προσφέρουν εθελοντικά. Το επόμενο διάστημα για όλους αυτούς θα μιλήσουμε αναλυτικά,  με ονόματα.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων της Διοίκησής μας, είχαμε βάλει συγκεκριμένους στόχους και δεν κάναμε πίσω ποτέ. Η κατάκτηση τίτλων, τεσσάρων μέσα σε διάστημα τριών ετών, διεθνών τροπαίων, που ανάγκασαν την παγκόσμια κοινότητα ν’ ασχοληθεί ξανά με την Ελλάδα, η δημιουργία της ταινίας «1968», που ακόμη κάνει τον γύρο του κόσμου και αποτελεί έναν «ύμνο» για το τί μπορεί να πετύχει ο Έλληνας ανεξάρτητα από τις συνθήκες, η οργάνωση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης όλων των εποχών, στο ΟΑΚΑ, το 2018, οι δράσεις μας για τη στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών, που αποτελεί άλλωστε νομοτελειακή υποχρέωση όλων όσοι βρισκόμαστε στην ΑΕΚ, η ενίσχυση της θέσης μας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, η ανάδειξη της Ιστορίας μας και πολλά άλλα ήταν αποτέλεσμα προγραμματισμού. Σήμερα, φτάσαμε στην κορύφωση των δραστηριοτήτων μας, με μια ιστορική συμφωνία.

Το επόμενο διάστημα θα δημιουργήσουμε και οργανώσουμε  δράσεις, που θα αναδείξουν πολυεπίπεδα το θεσμικό ρόλο της ΑΕΚ στην περιοχή.

Για τους φίλους της ΑΕΚ θέλω να πω ξεχωριστά ότι... Η ανθρωπότητα, συνεπώς και η χώρα μας, πέρασε και περνά δύσκολες ώρες. Το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ περνούν δύσκολες ώρες, καθώς αντιμετωπίζουμε παθογένειες ετών, που απλώς τώρα ξέσπασαν. Όμως, βρισκόμαστε σταθερά στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου να βρούμε λύσεις για το κοινό καλό και βεβαίως, να παραμείνει η Ομάδα μας πρωταγωνίστρια. Πλέον, έχουμε το ορμητήριό μας. Έχουμε το σπίτι μας.

Ξεκινάμε δουλειά...

Σας ευχαριστώ»

Πηγή και φωτό: aekbc.gr