Print this page

Όταν δεν φτάνει μόνο ο Διαμαντίδης…

Written by  Απρ 03, 2015

Ο Παναθηναϊκός, που περίμενε τα πάντα από έναν συγκλονιστικό Δημήτρη Διαμαντίδη, έκανε το χειρότερο εντός έδρας παιχνίδι του στο πιο κρίσιμο σημείο του Top 16 και με την ήττα από την Άλμπα Βερολίνου με 66-68 κινδυνεύει πλέον σοβαρά να μείνει ακόμα και εκτός play off στη φετινή Ευρωλίγκα.

 

Η ομάδα που πριν από δύο εβδομάδες σμπαράλιασε την Ρεάλ Μαδρίτης δεν εμφανίστηκε ποτέ στο παρκέ του ΟΑΚΑ και αντ’ αυτής παρουσιάστηκε ένα σύνολο άτολμο, χωρίς σχέδιο, χωρίς λύσεις και μόνο με μερικά ξεσπάσματα σε σκόρπια σημεία της αναμέτρησης.

Οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς παρουσιάστηκαν ανέτοιμοι να «κλειδώσουν» την πρόκριση μία αγωνιστική πριν το τέλος του Top 16, ενώ και η βοήθεια που πήραν από τον πάγκο ήταν πενιχρή έως ανύπαρκτη. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν εκείνος που στα κρίσιμα σημεία χρειάστηκε για πολλοστή φορά στην τεράστια καριέρα του να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά», όμως, όταν εκείνος εγκλωβίστηκε, κανείς συμπαίκτης του δεν βρέθηκε να αναλάβει την ευθύνη.

Παρ’ όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός κρατά την τύχη του στα χέρια του, αφού με νίκη την επόμενη αγωνιστική στην «καυτή» έδρα του Ερυθρού Αστέρα προκρίνεται στα playoffτης Ευρωλίγκα, ενώ με ήττα θα χρειαστεί να ηττηθεί εντός έδρας και η Άλμπα Βερολίνου από την Μακάμπι, αφού σε αυτή την περίπτωση η ελληνική ομάδα υπερτερεί στην ισοβαθμία με τη γερμανική ομάδα, έχοντας τουλάχιστον καταφέρει να υπερασπιστεί το +6 της νίκης στον πρώτο γύρο.

Οι «πράσινοι» προσπάθησαν από νωρίς να κάνουν τα εύκολα δύσκολα, αφού ξεκίνησαν μεν τον αγώνα με πάθος, ενέργεια και δύναμη, όπως σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια τους, καταφέρνοντας να προηγηθούν μόλις στο 3’ με 9-0, αλλά, στη συνέχεια, επέτρεψαν στην πολύ μαχητική γερμανική ομάδα να ξαναμπεί στο παιχνίδι, να μειώνει σταδιακά τη διαφορά και τελικά να κλείσει την πρώτη περίοδο μπροστά στο σκορ με 21-23.

Με καλάθι του Ρένφρο η Άλμπα προηγήθηκε με 21-25 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, όμως, ήδη τα πράγματα είχαν αρχίσει να διορθώνονται αρκετά για τον Παναθηναϊκό με την άμυνα να «σφίγγει» και τα συστήματα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στην επίθεση να έχουν αντίκρισμα.

Με τον Μπατίστα αρχικά και με τον Αντώνη Φώτση, ο οποίος την προηγούμενη είχε τα γενέθλιά του, στη συνέχεια, ο Παναθηναϊκός πήρε τον έλεγχο του αγώνα, ανέβασε τη διαφορά ξανά στο +9 (40-21 στο 19’) για να ολοκληρωθεί η περίοδος με τον ίδιο τρόπο, όπως άρχισε, με καλάθι του Ρένφρο για το 40-33.

Η Άλμπα μπήκε στην τρίτη περίοδο αποφασισμένη να διεκδικήσει τη νίκη που θα της έδινε τις ελπίδες για πρόκριση στα playoffκαι κατάφερε να αιφνιδιάσει τον Παναθηναϊκό, αφού με καλή άμυνα που αποσυντόνισε τα επιθετικά «όπλα» των γηπεδούχων και υπομονή στην επίθεση κατάφερε να μειώσει στο καλάθι (42-40 στο 23’) και να ξανακάνει το παιχνίδι και πάλι ντέρμπι.

Το θέαμα ήταν κάκιστο με τις δύο ομάδες να έχουν άναρχες επιλογές και το άγχος να είναι εμφανές στις προσπάθειες όλων, όμως, ο Παναθηναϊκός κατάφερε στο τέλος του δεκαλέπτου να βρει λύσεις και όχι μόνο να διατηρήσει το προβάδισμα, αλλά να «χτίσει» και μια διαφορά ασφαλείας που έφτασε στο 55-46 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Η διαφορά, μάλιστα, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν οι Σλότερ και Μπατίστα δεν είχαν μαζί 1/4 βολές στο τελευταίο δίλεπτο.

Ο Παναθηναϊκός… αποφάσισε να κάνει καρδιακούς τους φίλους του, καθώς άργησε να εμφανιστεί στο παρκέ για την τέταρτη περίοδο, επιτρέποντας στην Άλμπα με ένα γρήγορο σερί 2-11 στο πρώτο τρίλεπτο να ισοφαρίσει σε 57-57 και να διεκδικήσει στα ίσα την νίκη.

Η γερμανική ομάδα, μάλιστα, πέρασε μπροστά έπειτα από πολλή ώρα με 62-63 στο 36’, την ώρα που ο εγκλωβισμένος Παναθηναϊκός περίμενε όλες τις λύσεις από τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού», όπως σε όλες τις κρίσιμες στιγμές ήταν εκεί ήταν εκείνος ο οποίος προσέφερε και σε σκοράρισμα και σε δημιουργία, προσπαθώντας να διατηρήσει τον Παναθηναϊκό ζωντανό.

Με την Άλμπα να προηγείται 66-68 και 12’’ να απομένουν, ο Παναθηναϊκός είχε μία και μοναδική ευκαιρία να ευστοχήσει και να πάρει τον αγώνα. Ο Ιβάνοβιτς προτίμησε να πάει σε τρίποντο για να κερδίσει το παιχνίδι, η μπάλα γύρισε καλά, ο Σλότερ βρέθηκε να σουτάρει, ωστόσο, αστόχησε και ο ΜακΛίν στο 1’’ έκανε σκοπίμως 0/2 βολές και οι Γερμανοί πανηγύρισαν μία σπουδαία νίκη που τους δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουν στην πρόκριση στα playoff.

Ο Παναθηναϊκός πλέον έχει μόνο μία επιλογή. Η νίκη στο Βελιγράδι επί του αδιάφορου, αλλά πάντα παθιασμένου απέναντί του, Ερυθρού Αστέρα, είναι μονόδρομος, αν δεν θέλει να βρεθεί προ της δυσάρεστης εξέλιξης να αποχαιρετήσει τόσο πρόωρα το φετινό ευρωπαϊκό του ταξίδι.

 Ο Δημήτρης Διαμαντίδης χάρισε μία ακόμα σπουδαία ευρωπαϊκή βραδιά στον Παναθηναϊκό, αλλά ήταν απελπιστικά μόνος και στα κρίσιμα σημεία, όταν και είχε εγκλωβιστεί στη γερμανική άμυνα, δεν βρήκε συμπαίκτες να πάρουν την ομάδα στην πλάτη τους.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε 18 πόντους με 4/5 τρίποντα, όμως, δεν έφτασαν για να δώσουν την νίκη-πρόκριση στο «τριφύλλι». Ο Αντώνης Φώτσης και ο Εστεμπάν Μπατίστα με 12 πόντους και 5 ριμπάουντ και 11 πόντους και 4 ριμπάουντ αντίστοιχα ξεκίνησαν «καυτοί», αλλά στο δεύτερο ημίχρονο ήταν κυριολεκτικά άφαντοι. Άφαντος και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος μετά τον «τρελό» Μάρτιο όπου πέρασε μια περίοδο «δαιμονισμένης» φόρμας, στο ματς απέναντι στη γερμανική ομάδα ήταν άποντος και αγωνίστηκε μόλις 5.21’.

Ο Τζαμέλ ΜακΛιν έκανε τη ζημιά στον Παναθηναϊκό πετυχαίνοντας 11 πόντους και μαζεύοντας ισάριθμα ριμπάουντ, ενώ ο Άλεξ Ρένφρο με 16 πόντους και 9 ασίστ ήταν εκείνος που μοίρασε άψογα το παιχνίδι της Άλμπα Βερολίνου και ήταν από τους βασικούς συντελεστές της σπουδαίας νίκης της ομάδας του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Ο Παναθηναϊκός στρέφεται πλέον στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας την Κυριακή απέναντι στον Απόλλωνα Πάτρας, ελπίζοντας πως η πιθανή κατάκτηση του τροπαίου θα δώσει μια σημαντική ώθηση αυτοπεποίθησης ενόψει της πιο κρίσιμης φετινής αναμέτρησης που θα κρίνει το ευρωπαϊκό του μέλλον στη σεζόν.

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 40-33, 55-46, 66-68

Παναθηναϊκός: 17/29 δίποντα, 6/19 τρίποντα, 14/18 βολές, 19-6 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 6 κλεψίματα, 2 κόψιμο, 12 λάθη

Άλμπα Βερολίνου: 18/38 δίποντα, 8/12 τρίποντα, 8/12 βολές, 20-9 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 4 κλεψίματα, 1 κόψιμο , 14 λάθη

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Σλότερ 12, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 6, Φώτσης 12, Νέλσον 3, Παππάς, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 18, Γκιστ 4, Μπατίστα 11, Μπλουμς, Λαουάλ

Άλμπα Βερολίνου (Ομπράντοβιτς Σ.): Γκίφεϊ 3, Κινγκ 5, Ταμπού 3, Βάργκας, Μπάνιτς 4, Ρέντινγκ 14, Βόλφαρτ, Ρένφρο 16, Χάμοντς 8, ΜακΛιν 11, Φρίζε, Ραντόσεβιτς 4