Print this page

Φρόντισε η Μακάμπι και play… ουφ!

Written by  Απρ 09, 2015

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα με 69-68, ωστόσο, αυτή η ήττα δεν κόστισε στους Πρωταθλητές Ελλάδας, αφού η επικράτηση της Μακάμπι Τελ Αβίβ επί της Άλμπα Βερολίνου, τον «τράβηξε» μαζί της στα play off όπου θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη.

 

Οι «πράσινοι» αρχικά καρδιοχτύπησαν, αφού ήταν εμφανές πως το κορμί τους ήταν στο Βελιγράδι, αλλά το μυαλό τους στο Βερολίνο, όμως, στη συνέχεια, αφού έμαθαν το αποτέλεσμα που τους έδινε την πρόκριση στην οκτάδα της διοργάνωσης προσπάθησαν απλώς να πάρουν τη νίκη για το γόητρο.

Σε μια κατάμεστη και «καυτή» όπως αναμενόταν «Hala Pionir» οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς μπήκαν στο παιχνίδι έχοντας εμφανώς το μυαλό τους στο τι γίνεται στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα να δείχνουν εντελώς αποσυντονισμένοι.

Αυτό δεν τους βοήθησε να έχουν καλή κυκλοφορία της μπάλας και να πάρουν από νωρίς τον έλεγχο του παιχνιδιού, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα που είχαν εξαρχής ξεκαθαρίσει πως θα παίξουν για το γόητρό τους και θα διεκδικούσαν το παιχνίδι μέχρι τέλους.

Με τους Γουίλιαμς και Μαριάνοβιτς να αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τους γηπεδούχους στο ξεκίνημα, ο Ερυθρός Αστέρας πήρε από την αρχή το προβάδισμα οδηγώντας τους «πράσινους» σε λάθος επιλογές και βεβιασμένες επιθέσεις. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με τον Παναθηναϊκό να είναι κάκιστος επιθετικά και να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 16-7.

Με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, η διαφορά πήγε για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα (18-7) μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους γηπεδούχους, που έβλεπαν ότι η ομάδα τους είχε εγκλωβίσει τους φιλοξενούμενους, παρ’ όλο που εκείνοι ήταν που καίγονταν για τη νίκη.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αντιδράσει, έσφιξε την άμυνά του, περιόρισε επιθετικά τον Μαριάνοβιτς, ο οποίος, ωστόσο, είχε ήδη προλάβει να μαζέψει 10 ριμπάουντ, συμμάζεψε τη διαφορά και τέλος πήγε στο ημίχρονο με τον Ερυθρό Αστέρα να προηγείται με 30-26.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε για πρώτη φορά με 30-31 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, όμως, ο Αστέρας με ένα σερί 8-0 πήρε και πάλι το προβάδισμα (38-31 στο 25’). Παρ’ όλα αυτά, οι «πράσινοι» κατάφεραν και πάλι να ξαναμπούν στο παιχνίδι και υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Διαμαντίδη κατάφεραν αρχικά να μειώσουν τη διαφορά και εν συνεχεία να περάσουν και πάλι μπροστά στο τέλος της περιόδου με 44-45.

Τα ευχάριστα που έρχονταν από τη Γερμανία με τη νίκη της Μακάμπι που έφερνε τον Παναθηναϊκό στην τέταρτη θέση του ομίλου ό,τι και να γινόταν έδιωξε το άγχος από τους «πράσινους» που με ένα γρήγορο 0-6 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου πήραν προβάδισμα 44-51.

Ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο, αλλά στο τέλος έχασε το καθαρό μυαλό και έτσι, ο Ερυθρός Αστέρας διεκδίκησε μέχρι τέλους τη νίκη. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 62-65, όμως, οι γηπεδούχοι με τρίποντο του Μπλάζιτς στα 43’’ και δύο ελεύθερες βολές του Τζένκινς από το επιθετικό ριμπάουντ έπειτα από τη βολή του πρώτου, πήραν και πάλι το προβάδισμα (67-65).

Ο Παππάς με τρίποντο έκανε το 67-68, όμως, ο Μαριάνοβιτς με δύο εύστοχες βολές μόλις 2’’ πριν το τέλος, έδωσε τη νίκη-γοήτρου στον Ερυθρό Αστέρα με 69-68, που, ωστόσο, δεν στοίχησε στην ελληνική ομάδα.

Ο Ερυθρός Αστέρας είχε πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων με κορυφαίο τον «γίγαντα» Μπόμπαν Μαριάνοβιτς που ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 12 πόντους και 16 ριμπάουντ, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τις «μετοχές» του ενόψει της θερινής μεταγραφικής περιόδου. Κάλινιτς με 14 πόντους και Μίτροβιτς, Μπλάζιτς και Γουίλιαμς με 11 πόντους συντέλεσαν στο να χαρίσουν μια σπουδαία νίκη-γοήτρου στον Ερυθρό Αστέρα.

Από τον Παναθηναϊκό, ο Δημήτρης Διαμαντίδης οδήγησε την ομάδα με 12 πόντους και 6 ασίστ, ο Εστεμπάν Μπατίστα πρόσθεσε 15 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ ο Νίκος Παππάς που στην περσινή αναμέτρηση των δύο ομάδων είχε πετύχει ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα, σημείωσε 11 πόντους.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη είναι, λοιπόν, το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στην οκτάδα της διοργάνωσης. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας έχουν λίγες μέρες προετοιμασίας μέχρι να ξεκινήσουν τα play off και στο διάστημα αυτό θα προσπαθήσουν να εμφανιστούν όσο πιο ανταγωνιστικοί γίνεται απέναντι σε μια ομάδα που δεν έχει απλώς ως στόχο την πρόκριση, αλλά την κατάκτηση του τροπαίου.

Τα δεκάλεπτα: 16-7, 30-26, 44-45, 69-68

Ερυθρός Αστέρας: 15/30 δίποντα, 8/26 τρίποντα, 15/20 βολές, 28-10 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 5 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 14 λάθη

Παναθηναϊκός: 16/36 δίποντα, 8/24 τρίποντα, 12/14 βολές, 25-8 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 9 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 11 λάθη

Ερυθρός Αστέρας: Γουίλιαμς 11, Ρέμπιτς, Ντάγκουμπιτς 3, Μίτροβιτς 11, Λάζιτς, Μπλάζιτς 11, Κάλινιτς 14, Μαριάνοβιτς 12, Τέγιτς, Τζένκινς 4, Γιόβιτς, Ζιρμπές 3

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Σλότερ, Γιάνκοβιτς 9, Φώτσης 6, Νέλσον 8, Παππάς 11, Μαυροκεφαλίδης 7, Διαμαντίδης 12, Γκιστ, Μπατίστα 15, Μπλουμς, Λούντζης, Λαουάλ