Print this page

Κάτι της χρωστάει…

Written by  Απρ 08, 2016

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του για το Top 16 και τώρα ετοιμάζεται για τις μάχες με την Λαμποράλ Κούτσα με έπαθλο την πρόκριση στο κορυφαίο ραντεβού της Ευρωλίγκας.

Οι «πράσινοι», που έχασαν στον τελευταίο τους αγώνα από την Αναντολού Εφές και τερμάτισαν οριστικά στην 3η θέση του ομίλου τους, θα προσπαθήσουν με μειονέκτημα έδρας να περάσουν το δύσκολο εμπόδιο της ομάδας του Γιάννη Μπουρούση και να βρεθούν  και πάλι στην ελίτ της Ευρώπης καθώς 4 χρόνια απουσίας είναι παρά πολλά για την ομάδα με τα έξι αστέρια.

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να ήταν ακόμα και δεύτερος αν δεν είχε κάνει εκείνη τη «χαζή» ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ ή αν ο Διαμαντίδης ευστοχούσε στο σουτ για 3 πόντους που επιχείρησε στο ΟΑΚΑ στην αναμέτρηση με την Κουμπάν και ενώ το σκορ ήταν στο + 6 για τους «Πράσινους»(84-77, με +10 ο Παναθηναϊκός θα κάλυπτε τη διαφορά της ήττας του στο Κρασνονάρ). Επειδή, όμως, με τα "αν" δεν γράφεται ιστορία, θα πρέπει τώρα ο Κυπελλούχος Ελλάδας να κάνει μια νίκη στην αφιλόξενη «Fernando Buesa Arena» της Βασκονίας προκειμένου να βρεθεί στο Βερολίνο.

Σε αυτή την μέχρι τώρα διαδρομή ο Παναθηναϊκός οφείλει και χρωστάει πολλά στον αρχηγό και ηγέτη του τον Δημήτρη Διαμαντίδη που μπορεί να έχει δηλώσει ότι αυτή είναι η τελευταία του χρονιά, αλλά αγωνίζεται σαν «πρωτάρης», καθοδηγεί άψογα τους συμπαίκτες του και δείχνει να θέλει όσο τίποτα άλλο να βρεθεί για μια ακόμα φορά και τελευταία στην χρυσή του καριέρα σε ένα Final Four.

Ο Διαμαντίδης μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικός και αυτό αποτυπώνεται και από τη συνολική  στατιστική του αρχηγού του Παναθηναϊκού (7 πόντοι ανά παιχνίδι, με 65,6% στα δίποντα, 37,5% στα τρίποντα και 4,1 τελικές πάσες). Ο ίδιος έχει δηλώσει εξάλλου ότι θέλει να αποχωρήσει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και αυτό κάνει.

Ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι στα play off με αυξημένες πιθανότητες να κάνει το «break» και να βρεθεί στο Final Four. Φέτος απέναντι του δεν θα έχει ούτε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά ούτε και την Μπαρτσελόνα, καθώς θα αντιμετωπίσει μια παλιά γνώριμο που τον έχει πληγώσει στο παρελθόν, τη Λαμποράλ Κούτσα. Οι Βάσκοι του Βέλιμιρ Περάσοβιτς κατάφεραν και τερμάτισαν στη δεύτερη θέση από τον όμιλο του «θανάτου» στο φετινό Top 16 πίσω μόνο από την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας και δείχνουν έτοιμοι να κάνουν ακόμα μια υπέρβαση και να βρεθούν στο κορυφαίο ευρωπαϊκό ραντεβού των «4» .

Στο «τριφύλλι» δεν έχουν ξεχάσει το 2006 τότε που η ομάδα σκόνταψε πάνω στους Βάσκους της Τάου Κεράμικα και δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το ΟΑΚΑ χάνοντας στον τελευταίο αγώνα των play off την ευκαιρία να διεκδικήσει ακόμα ένα ευρωπαϊκό τίτλο στο Final Four που είχε γίνει στην Πράγα. Εκείνη την ήττα δεν την έχουν ξεχάσει στον Παναθηναϊκό  και φέτος είναι η ευκαιρία για μια ρεβάνς που θα στείλει την ομάδα στο Βερολίνο και θα κρατήσει την Λαμποράλ στην Ισπανία.

Το έργο δεν θα είναι καθόλου εύκολο καθώς η Λαμποράλ είναι μια «καλοκουρδισμένη μηχανή» με παίκτες μαχητές που ξέρουν πώς να νικούν. Μπροστάρης αυτής της παρέας ο Γιάννης Μπουρούσης που κάνει τρομερή χρονιά δικαιώνοντας τόσο τη διοίκηση της ομάδας που τον έφερε όσο και τον ίδιο για την επιλογή του να αφήσει την Μαδρίτη και την Πρωταθλήτρια Ευρώπης και να ντυθεί με τα χρώματα της ομάδας της Βασκονίας. Ο Έλληνας σέντερ, ο κατά πολλούς MVP της Ευρωλίγκας για φέτος, στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του υπόσχεται να οδηγήσει την ομάδα του στη «Γη της Επαγγελίας». Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να περάσει τον Παναθηναϊκό.

Όπως και να έχει, η σειρά μεταξύ Λαμποράλ Κούτσα και Παναθηναϊκού προμηνύεται συναρπαστική και αναμένεται να καθηλώσει τους φιλάθλους. Μπουρούσης ή Διαμαντίδης; Θα το μάθουμε…