Print this page

Ο Τολιόπουλος έσωσε την γιορτή για την ΑΕΚ

Written by  Φεβ 26, 2020

Η ΑΕΚ είδε τον… Χάρο με τα μάτια της, αφού το Ρέθυμνο Cretan Kings απείλησε να της χαλάσει την γιορτή που στήθηκε στο ΟΑΚΑ για την κατάκτηση του Κυπέλλου, όμως, στο τέλος, με 2/2 βολές από τον Βασίλη Τολιόπουλο, πήρε τη νίκη με 84-83 και πανηγύρισε έξαλλα ένα πολύ δύσκολο αποτέλεσμα.

Το Ρέθυμνο βρέθηκε στο +6 με τρίποντο του Φράνκαμπ στα 50’’ και φάνηκε να αγκαλιάζει μια τεράστια νίκη, όμως, στο τέλος, παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό του, έκανε λάθη, ενώ με τον Χάρις έχασε δυο σημαντικές βολές και μαζί την ευκαιρία για ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά θα του χάριζε μια βαθιά «ανάσα» για την σωτηρία του.

Η αναμέτρηση είχε προετοιμαστεί να γίνει μια γιορτή για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, με το τρόπαιο να βρίσκεται στο ΟΑΚΑ και τους λιγοστούς φιλάθλους που βρέθηκαν στις κερκίδες να χειροκροτούν θερμά τους παίκτες για την επιτυχία τους.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του τεράστιου ηθοποιού Κώστα Βουτσά, που έφυγε τα ξημερώματα από την ζωή, ο οποίος ήταν γνωστός για τα «κιτρινόμαυρα» αισθήματά του.

Οι Κρητικοί ξεκίνησαν πολύ διαβασμένοι το παιχνίδι και, μετά το αρχικό 10-10, έκαναν σερί 7-0 προηγήθηκαν με 10-17 και πήραν τον έλεγχο του παιχνιδιού, φτάνοντας ακόμα και το +8 (12-20) πριν το πρώτο δεκάλεπτο τους βρει να προηγούνται με 16-22.

Το Ρέθυμνο μπήκε δυνατά και στο δεύτερο δεκάλεπτο και με νέο σερί 7-0, έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (16-29), έχοντας βάλει πολύ δύσκολα στην «Ένωση», που μείωσε παρ’ όλα αυτά στους 4 (27-31), όμως, οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να έχουν πολύ καλή απόδοση και έκλεισαν το ημίχρονο στο +10 για το 33-43.

Ίδια εικόνα και στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, με το Ρέθυμνο να κάνει νέο σερί 7-0 και να φτάνει την διαφορά στους 15 πόντους (35-50), με τα… φίδια να αρχίζουν να ζώνουν επικίνδυνα τους παίκτες της ΑΕΚ, που, στο σημείο εκείνο, έβγαλαν για πρώτη φορά σθεναρή αντίδραση και διάθεση να επιστρέψουν στο παιχνίδι.

Με τον Φράνκαμπ να έχει περιοριστεί σημαντικά και την «Ένωση» να σφίγγει την άμυνα, η διαφορά άρχισε να μειώνεται, με την ΑΕΚ να φτάνει στον πόντο (52-53), να φτάνει στην ολική ανατροπή και να περνάει μπροστά με 55-54 και το τρίτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με το Ρέθυμνο να προηγείται ξανά με 58-60.

Οι φιλοξενούμενοι εξακολουθούσαν να διατηρούν το προβάδισμα και να δείχνουν έτοιμοι να πάρουν τη νίκη, με την ΑΕΚ να μένει κοντά και τα τελευταία λεπτά να δείχνουν πως το παιχνίδι θα είναι δραματικό στο φινάλε του.

Το τελευταίο ενάμιση λεπτό εξελίχθηκε σε… διαγωνισμό τριπόντων με τους Χριστοδούλου, Τσάλμερς, Φράνκαμπ και Ματσιούλις να ευστοχούν σε διαδοχικές προσπάθειες και τον Τσάλμερς να στήνεται στη γραμμή των βολών για τρεις βολές στα 14,1’’ και με 2/3 να κάνει το 82-83.

Ο Ραμόν Χάρις πήγε με τη σειρά του στις βολές, αλλά συνέχισε το εντυπωσιακό αρνητικό ρεκόρ του, όπου μετράει 0/11 βολές και έδωσε ζωή στην «Ένωση» με τον Βασίλη Τολιόπουλο να διασχίζει το γήπεδο και να κερδίζει το φάουλ και με 2/2 να χαρίζει την μεγάλη, όπως αποδείχθηκε, νίκη με 84-83.

Ο Μάριο Τσάλμερς έκανε ρεκόρ στο καλύτερο παιχνίδι του με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα με 26 πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα, ο Λίνος Χρυσικόπουλος είχε 17 πόντους με 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ και ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς είχε 11 πόντους με 3 ριμπάουντ για την ΑΕΚ, ενώ από το Ρέθυμνο, ο Κόνερ Φράνκαμπ σημείωσε 25 πόντους με 5/11 τρίποντα και ο Τζόσουα Κάρτερ είχε 19 πόντους με 4 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 16-22, 33-43, 58-60, 84-83

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: ΕΣΑΚΕ