Print this page

Λιθουανία και ΗΠΑ το πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών

Written by  Σεπ 10, 2014

Πλούσιο θέαμα και εντυπωσιακές φάσεις προσέφεραν οι δύο πρώτοι προημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου ΗΠΑ και Λιθουανία αναδείχθηκαν νικήτριες απέναντι σε Σλοβενία και Τουρκία αντίστοιχα και θα αποτελέσουν το ζευγάρι του πρώτου ημιτελικού της διοργάνωσης.

 

Πιστή σε ένα ακόμα μεγάλο ραντεβού η Λιθουανία, αφού έπειτα από ένα εντυπωσιακό παιχνίδι και ξέσπασμα στο τελευταίο δεκάλεπτο, πήρε τη νίκη στον πρώτο χρονικά προημιτελικό επί της Τουρκίας με 73-61 και μαζί την πρόκριση στον ημιτελικό.

Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας απέδειξε πως στο αίμα της κυλά η δίψα για μεγάλες διακρίσεις και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ρενάλντας Σεϊμπούτις, που πέτυχε 19 πόντους με 3/3 τρίποντα πήρε μια σπουδαία
νίκη απέναντι στην φιναλίστ του 2010 και πλέον, έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα ακόμα μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.

Η Τουρκία μπήκε πιο δυνατά και πήρε προβάδισμα νωρίς στον αγώνα, όμως, με ξεσπάσματα οι Λιθουανοί κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι και να μπουν στη θέση του οδηγού και κάνοντας εξαιρετικό παιχνίδι ειδικά στο τελευταίο δεκάλεπτο με πρωταγωνιστές τους Σεϊμπούτης και Ματσιούλις, πήρε τη νίκη που τη φέρνει μπροστά στη μεγάλη πρόκληση που λέγεται Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ.

Εκτός από τον Σεϊμπούτις, ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς με 11 πόντους, τους περισσότερους στην προσπάθεια της Λιθουανίας να γυρίσει τη διαφορά της Τουρκίας, αλλά, κυρίως, ο Βαλαντσιούνας με 12 πόντους και 13 ριμπάουντ ήταν οι στυλοβάτες της μεγάλης επικράτησης. Για την Τουρκία που αποχαιρέτισε τη διοργάνωση έχοντας συνολικά πολύ καλή παρουσία, αλλά και με τον Ενγκίν Αταμάν να αφήνει αιχμές για την διαιτησία μετά το τέλος του αγώνα, ο Γκονλούμ με 13 πόντους και 9 ριμπάουντ και ο Ασίκ με 11 πόντους και 10 ριμπάουντ έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν.

Τα δεκάλεπτα: 13-18, 33-28, 47-44, 73-61

Η Σλοβενία γνώριζε από την λήξη της φάσης των ομίλων ότι η εξαιρετική πορεία της στη διοργάνωση λογικά θα σταματούσε στον προημιτελικό, αφού η ήττα της Αυστραλίας από την Αγκόλα, παιχνίδι για το οποίο η FIBA ξεκίνησε έρευνα, η μοίρα την έφερνε πάνω στις ΗΠΑ.

Οι παίκτες του Γιούρι Ζντοβντς, ωστόσο, δεν στάθηκαν σε αυτά και για περισσότερο από ένα ημίχρονο κοίταξαν στα μάτια τους Αμερικάνους, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα της κερκίδας, αλλά και την ελπίδα πως ίσως κατάφερναν να κάνουν το μεγάλο θαύμα να αποκλείσουν το ένα από τα δύο ακλόνητα φαβορί της διοργάνωσης.

Από το 44-49 και μετά, ωστόσο, δεν άντεξαν την πίεση και την ολική αντεπίθεση των ΗΠΑ με την τελική διαφορά των 43 πόντων που διαμορφώθηκε στο διάστημα αυτό μέχρι το τελικό 76-119, να αδικεί μια πάρα πολύ καλή και σκηροτράχηλη ομάδα.

Ο Ντέρικ Ρόουζ με 12 πόντους και 5 ασίστ καθοδηγούσε με μαεστρία και οι Τόμπσον με 20 πόντους (4/8 τρίποντα), Φαρίντ με 14 πόντου και 10 ριμπάουντ, Χάρντεν με 14 πόντους και 5 ριμπάουντ και Ντέιβις με 13 πόντους και 11 ριμπάουντ, εκτελούσαν ανελέητα με εντυπωσιακά καρφώματα και συνολικά 24 επιθετικά ριμπάουντ και 21 ασίστ.

Από την Σλοβενία που προσπάθησε να αντέξει όσο μπορούσε, τα αδέρφια Ντράγκιτς (Γκόραν 13 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ – Ζόραν 11 πόντοι, 5 ριμπάουντ) ξεχώρισαν για ένα ακόμα παιχνίδι, ενώ 9 πόντους με 6 ριμπάουντ προσέθεσε ο Μπάλαζιτς.

Τα δεκάλεπτα: 22-29, 42-49, 64-86, 76-119