Print this page

Σερβία σημαίνει... βάθρο!

Written by  Σεπ 13, 2014

Η Σερβία έδειξε τάσεις «αυτοχειρίας» πιθανόν από τον ενθουσιασμό της από την ξέφρενη πορεία της στο 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο, με μία ακόμα πολύ μεγάλη εμφάνιση σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία του θεσμού, παρέσυρε στο διάβα της και την Γαλλία και με τη νίκη της με 85-90 πέρασε στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, εκεί όπου ήδη την περιμένουν οι ΗΠΑ.

 

Σε ένα παιχνίδι που κανείς υγιής φίλαθλος δεν ήθελε να τελειώσει, οι δύο ομάδες χάρισαν ένα απίστευτο θέαμα, πάθος, θέληση για τη νίκη και απέδειξαν γιατί το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Η τρομερή ομάδα που έχει δημιουργήσει ο Σάσα Τζόρτζεβιτς και το τεχνικό επιτελείο της Σερβίας απέδειξε ότι καμία από τις συνεχόμενες εντυπωσιακές νίκες της δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτελεί ένα σπουδαίο σύνολο που έχει εμπειρία, ταλέντο και πολύ μέλλον, ποτισμένο από το DNAτης μεγάλης σχολής των «πλάβι».

Παρ’ όλα αυτά, κι ενώ μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου ήλεγχε πλήρως τον αγώνα, στο τέλος καρδιοχτύπησε και έφτασε ακόμα και στον πόντο το παιχνίδι και παραλίγο να κλωτσήσει από μόνη της την ευκαιρία που είχε ήδη δημιουργήσει.

Η Γαλλία, που την Τετάρτη απέκλεισε τους οικοδεσπότες Ισπανούς, φαίνεται πως έμεινε από ενέργεια και καθαρό μυαλό, αφού αυτή τη φορά ήταν εκείνη που παρουσιάστηκε χωρίς καθαρό μυαλό και με πολύ άγχος. Ωστόσο, στο τελευταίο δεκάλεπτο έκανε μια εκπληκτική προσπάθεια να «κλέψει» το παιχνίδι, πετυχαίνοντας 39 πόντους, τους περισσότερους με τρίποντα, όμως, αυτό δεν έφτασε για να ανατραπεί η κατάσταση.

Με το σκορ στο 46-61 στην λήξη του τρίτου δεκαλέπτου υπέρ της Σερβίας τα πάντα έδειχναν ότι θα είχαν κριθεί, όμως, οι «τρικολόρ» επέστρεψαν για την τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να ανατρέψουν την κατάσταση. Ο Νικολά Μπατούμ προσπάθησε να πάρει το παιχνίδι μόνος του, έχοντας συνολικά 35 πόντους με 8/12 τρίποντα, όμως, σε αυτή την τελευταία περίοδο οι συμπαίκτες του περίμεναν όλα από αυτόν, με αποτέλεσμα, η Σερβία που παρουσίασε περισσότερο πλουραλισμό και ψυχραιμία να καταφέρει να αντισταθεί ακόμα κι όταν ένιωσε την ανάσα της Γαλλίας.

Ο Ερτέλ, που στο τέλος προσπάθησε να μοιραστεί τις προσπάθειες με τον Μπατούμ, τελειώνοντας τελικά με 12 πόντους και 6 ασίστ, έχασε την πρώτη του βολή έπειτα από 5 επιτυχημένες προσπάθειες με το σκορ στο 82-84, ο Κάλινιτς ήταν πιο ψύχραιμος για το 82-86 και, στη συνέχεια, το άστοχο σουτ του Ερτέλ ήταν αυτό που έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες των Γάλλων να κάνουν μια επική ανατροπή.

Τα τελευταία δευτερόλεπτα εξελίχθησαν σε ένα μεγάλο θρίλερ, όμως, στο τέλος, οι Σέρβοι ήταν ψύχραιμοι και πήραν την μεγάλη νίκη με 85-90 που τους στέλνει στον μεγάλο τελικό απέναντι στις ΗΠΑ, έχοντας καταφέρει να κατακτήσουν τις καρδιές όλων των φιλάθλων του μπάσκετ.

Ο Μίλος Τεόντοσιτς χάρισε μία ακόμα μεγάλη παράσταση στη διοργάνωση ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 24 πόντους με 5/7 τρίποντα, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, αποδεικνύοντας πως πλέον διανύει την πιο ώριμη περίοδο της καριέρας του.  Άξιοι συμπαραστάτες οι Μπογκντάνοβιτς με 13 πόντους, Ραντούλιτσα, Κρστιτς, Μάρκοβτς με 11 και Μπιέλιτσα με 10 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Η Σερβία, λοιπόν, είναι η δεύτερη φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την Κυριακή θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ στον μεγάλο τελικό με πολλές ιδιαιτερότητες και μνήμες από το ένδοξο παρελθόν, ενώ η Γαλλία θα αντιμετωπίσει την Λιθουανία στον μικρό τελικό με στόχο το χάλκινο μετάλλιο.

Τα δεκάλεπτα: 15-21, 42-46, 46-61, 85-90

Φωτό: FIBA