Print this page

Η Γαλλία το έκανε… όπως η Ελλάδα!

Written by  Σεπ 11, 2019

Η Γαλλία έκανε εκπληκτικό παιχνίδι, επιστρέφοντας από το -7 που βρέθηκε στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου και προκρίθηκε στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επικρατώντας με 89-79 των ΗΠΑ, σπάζοντας το σερί της Ελλάδας από την αντίστοιχη διοργάνωση του 2006, αφήνοντας τους Αμερικάνους που κατέβηκαν με στόχο το χρυσό μετάλλιο να αγωνιστούν για τις θέσεις 5-8.

Το παιχνίδι ήταν γεμάτο θέαμα και συγκινήσεις, με τους Γάλλους να έχουν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του, να χάνουν την αυτοσυγκέντρωσή τους στο τέλος του τρίτου και στις αρχές του τέταρτου δεκάλεπτου, αλλά στο τέλος να πανηγυρίζουν μια σπουδαία νίκη που τους φέρνει κοντά στις «μάχες» των μεταλλίων, κάνοντας εντυπωσιακή επιστροφή με πρωταγωνιστές τους Ντε Κολό, Φουρνιέ και Γκομπέρ.

Στον αντίποδα, οι παίκτες του Γκρεγκ Πόποβιτς, πλήρωσαν την απουσία των μεγάλων αστέρων του NBA και στο πιο κρίσιμο παιχνίδι τους, δεν κατάφεραν να διαχειριστούν ούτε το μομέντουμ του προβαδίσματος, ούτε την ανατροπή που δέχθηκαν και έμειναν εκτός βάθρου, σηματοδοτώντας μια αποτυχημένη διοργάνωση για τις ΗΠΑ.

Ταχύτητα, αθλητικότητα, όμορφες φάσεις και ωραίος ρυθμός ήταν τα στοιχεία του παιχνιδιού από το ξεκίνημα, με τη Γαλλία να προηγείται με 8-12 και στη συνέχεια οι δυο ομάδες να πηγαίνουν πόντο-πόντο μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου, όταν και ολοκλήρωσαν ισόπαλες 18-18.

Οι «τρικολόρ» εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι κυριαρχούσαν στα ριμπάουντ, καταφέρνοντας να πάρουν προβάδισμα με 22-27, φτάνοντας ακόμα και το +8 (37-45)πριν πάνε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με προβάδισμα και ψυχολογία, την ώρα που οι Αμερικανοί τα περίμεναν όλα από τον Ντόνοβαν Μίτσελ, ο οποίος είχε ήδη 15 πόντους.

Με τους Γκομπέρ και Μπατούμ να κερδίζουν όλες τις μάχες, οι Γάλλοι έφτασαν για πρώτη φορά το +10 (41-51) με την έναρξη του δεύτερου μέρους, αλλά ο Ντόνοβαν Μίτσελ που έπαιζε σχεδόν μόνος του, έφερε ξανά… τούμπα το ματς, ισοφαρίζοντας σε 60-60 και οι ΗΠΑ κατάφεραν να περάσουν μπροστά έπειτα από πάρα πολλή ώρα (63-62) με το εντυπωσιακό τρίτο δεκάλεπτο να λήγει με τους Αμερικάνους να έχουν το μομέντουμ, με 66-63 και τον Μίτσελ να έχει σημειώσει συνολικά 14 πόντους στο δεκάλεπτο.

Με τον ενθουσιασμό της ανατροπής, οι ΗΠΑ έφτασαν γρήγορα το +7 (72-65) και μετέφεραν το άγχος στους Γάλλους, που, ωστόσο, δεν φοβήθηκαν και έκαναν ξανά την ανατροπή, παίρνοντας ξανά προβάδισμα με 76-82 και μαζί όλο το ψυχολογικό πλεονέκτημα για τη νίκη, στην οποία έφτασαν τελικά με το 79-89 που τους στέλνει στον ημιτελικό της διοργάνωσης.

Ο Ρούντι Γκομπέρ «κατάπιε» τους Αμερικανούς ψηλούς τελειώνοντας με ένα εντυπωσιακό double-double με 21 πόντους και 16 ριμπάουντ, ο Εβάν Φουρνιέ ήταν πρώτος σκόρερ με 22 πόντους, ο Νάντο Ντε Κολό σημείωσε 18 πόντους, τους περισσότερους στην κρίσιμη τελευταία περίοδο, όταν και ξεκίνησε η γαλλική αντεπίθεση και ο Φρανκ Ντιλικινά σημείωσε 11 πόντους.

Η υπερπροσπάθεια του Ντόνοβαν Μίτσελ, ο οποίος τελείωσε με 29 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ δεν είχε άξιους συμπαραστάτες, με τον Μάρκους Σμαρτ να έχει 11 πόντους και τον Κέμπα Γουόκερ 10.

Τα δεκάλεπτα: 18-18, 39-45, 66-63,79-89

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: fiba.basketball