Print this page

Με συγκλονιστικό Σκόλα η Αργεντινή στον τελικό!

Written by  Σεπ 13, 2019

Με τον Λουίς Σκόλα να κάνει ένα από τα μεγαλύτερα παιχνιδια της καριέρας του και να δείχνει ότι αποτελεί ένα από τα τελευταία ιερά «τοτέμ» του παγκόσμιου μπάσκετ, η Αργεντινή επικράτησε με 80-66 της Γαλλίας και προκρίθηκε πανηγυρικά στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, όπου απέναντι στην Ισπανία θα επιχειρήσουν να κατακτήσουν την κορυφή μετά την παρθενική διοργάνωση του 1950.

Οι «γκαούτσος» έπαιξαν υπέροχο μπάσκετ και, καθοδηγούμενοι από τον συγκλονιστικό Σκόλα και κέρδισαν την θέση τους στο βάθρο, όμως, δείχνουν από το ξεκίνημα του τουρνουά πεινασμένοι να φτάσουν στο πιο ψηλό σκαλί τους, έχοντας δείξει σε κάθε τους εμφάνιση ότι, πράγματι, μπορούν να το πετύχουν.

Στον αντίποδα, η Γαλλία εμφανίστηκε πιο φοβισμένη και απροετοίμαστη για το παιχνίδι αυτό, δεν έδειξε να έχει καθαρό μυαλό και δυνάμεις να κάνει την ανατροπή και, όταν έχασε την αυτοπεποίθησή της και από τη γραμμή των βολών, έδειξε να αποδέχεται τη μοίρα της. Πλέον, θα προσπαθήσει απέναντι στην ταλαντούχα και με απόλυτο κίνητρο Αυστραλία, να πάρει το χάλκινο μετάλλιο, όπως και στην ακριβώς προηγούμενη διοργάνωση στη Μαδρίτη.

Ο Λουίς Σκόλα μπήκε αποφασισμένος για όλα, σκοράροντας τους πρώτους πόντους της ομάδας του και η Αργεντινή πήρε προβάδισμα από πολύ νωρίς (10-2) και έδειξε την πρόθεσή της να μη χάσει την ευκαιρία να φτάσει στον τελικό, με την Γαλλία να μένει κοντά και να μειώνει στο τέλος της περιόδου σε 21-18.

Οι Γάλλοι βγήκαν πιο επιθετικά στη δεύτερη περίοδο και πέρασαν μπροστά με 23-24, αλλά η Αργεντινή με σερί 8-0 ανέκτησε εκ νέου μια διαφορά 7 πόντων (31-24) και πήγε στο ημίχρονο με προβάδισμα 39-32, με τον Σκόλα να έχει κάνει ήδη double-double με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Η Αργεντινή έστειλε για πρώτη φορά τη διαφορά στο +10 (42-32), ενώ με τους Γάλλους να τα έχουν σχεδόν χαμένα, προηγήθηκε με 55-40 και έγινε το απόλυτο αφεντικό της αναμέτρησης.

Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με την Αργεντινή να προηγείται με 60-48, που, ωστόσο, έκανε το λάθος να παίζει με το χρονόμετρο, κάτι που η Γαλλία προσπάθησε, αλλά μάταια να εκμεταλλευτεί.

Με τους «τρικολόρ» να χάνουν τη μία βολή μετά την άλλη και να «σπάνε» τα στεφάνια από τα 6,75 μ., η διαφορά έμεινε σε επίπεδα ασφαλείας για την Αργεντινή, που με τον Σκόλα να σέρνει τον… χορό, πανηγύρισε έξαλλα την μεγάλη νίκη με 80-66 και την πρόκριση στον τελικό μετά το 2002, όπου θα επιχειρήσει να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου.

Ο Λουίς Σκόλα έκανε απίστευτο ματς και έδειξε ότι είναι ο μεγάλος ηγέτης της Αργεντινής, σημειώνοντας 28 πόντους με 13 ριμπάουντ και έσωσε το σύνθημα στην υπόλοιπη ομάδα του.

Ο Φακούντο Καμπάτσο ήταν και πάλι εξαιρετικός, με 12 πόντους ,7 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ο Γκάμπριελ Ντεκ σημείωσε 13 πόντους και ο Λούκα Βιλντόθα είχε 10 πόντους με 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Για την Γαλλία, ο Εβάν Φουρνιέ και ο Φρανκ Ντιλικίνα είχαν από 16 πόντους και ο Νάντο Ντε Κολό σημείωσε 11 πόντους με 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 21-18, 39-32, 60-48, 80-66

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: fiba.basketball