Print this page

Ο Γιαννάκης, ο Γκάλης και... η Μάλτση

Written by  Αυγ 25, 2018

25 Αυγούστου 2018, στην αναμέτρηση με το Βέλγιο, που διεξήχθη  στην πόλη Γουέβελχεμ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας εν όψει της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο κύπελλο, η Εβίνα Μάλτση σημείωσε 13 πόντους, βάζοντας το όνομα της σε μια πολύ ξεχωριστή και "prive" λίστα. καθώς ξεπέρασε τους 3000 πόντους με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας.

Η αρχηγός της Εθνικής Γυναικών, βρίσκεται στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα των σκόρερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος εδώ και πολύ καιρό αλλά και στην τρίτη όλων των αθλητών που έχουν φορέσει τη γαλανόλευκη εμφάνιση πίσω από τους Παναγιώτη Γιαννάκη και Νίκο Γκάλη που έχουν 5301 και 5129 πόντους αντίστοιχα. 13431 γαλανόλευκοι πόντοι από τρεις κορυφαίους αθλητές.

Ήταν 18 Απριλίου του 1999 όταν στη φιλική αναμέτρηση της Ελλάδας με αντίπαλο την Πολωνία, στο κλειστό της Ν. Σμύρνης, στην τρίτη εμφάνιση της με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα η Εβίνα Μάλτση πέτυχε τον πρώτο της πόντο με τη γαλανόλευκη φανέλα. Με προπονητή τότε τον Παναγιώτη Βαφειάδη και συμπαίκτριες τις Δήμητρα Καλέντζου, Αναστασία Κωστάκη, Κατερίνα Δελή, Ανθή Παπαηλία, Ελένη Βασιλείου, Αταλάντη Τασουλή, Πόλυ Σαρέγκου, Τατιάνα Καββαδία, Ειρήνη Σταχτιάρη, Ράνια Πρασσά και Σοφία Κλιγκοπούλου, η αρχηγός πλέον της Εθνικής Γυναικών, σε εκείνη την αναμέτρηση σκόραρε 11 πόντους.

Από τότε μέχρι τώρα, έχει κυλίσει πολύ νερό μέσα στο αυλάκι και οι πόντοι, από δεκάδες, έγιναν εκατοντάδες και χιλιάδες πολύ γρήγορα, για να σπάσει σήμερα ένα ακόμα μεγάλο "φράγμα", αυτό των 3000 πόντων. Το ατομικό ρεκόρ της Εβίνας Μάλτση με τη φανέλα της Εθνικής είναι οι 34 πόντοι που πέτυχε το 2009 (27/5/2009) στη φιλική αναμέτρηση με αντίπαλο τη Σερβία όπου η Ελλάδα επικράτησε με 76-72. Σε επίσημη αναμέτρηση η Greek Killer, όπως την χαρακτήρισαν όταν αγωνίστηκε στη Γαλλία, πέτυχε 33 πόντους κόντρα στη Ιαπωνία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (22/8/2004), με την Ελλάδα να αναδεικνύεται νικήτρια με 93-91, όσους πέτυχε και στις 20/9/2006 κόντρα στη Βουλγαρία. Σε 206 πλέον συμμετοχές με τη Εθνική Γυναικών έχει πετύχει 3001 πόντους ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει σκοράρει μόλις σε δεκαπέντε αναμετρήσεις. Συμπαίκτριες της σε αυτή την αναμέτρηση-σταθμό κόντρα στο Βέλγιο ήταν οι Άρτεμις Σπανού, Αφροδίτη Κοσμά,  Λολίτα Λύμουρα, Εβίνα Σταμάτη, Κατερίνα Σωτηρίου, Κατερίνα Σπαθάρου, Μαριέλλα Φασούλα, Ελεάννα Χριστινάκη, Πηνελόπη Παυλοπούλου, Άννα-Νίκη Σταμολάμπρου, Σίνθια Εζέτζα και στην άκρη του πάγκου οι Κώστας Κεραμιδάς, Ελένη Καφαντάρη και Άγγελος Τσίκληρας.

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Παράδειγμα προς μίμηση η Εβίνα Μάλτση»

«Η Εβίνα Μάλτση είναι μια έξυπνη, σκληρή, πεισματάρα και παθιασμένη παίκτρια. Είναι παράδειγμα προς μίμηση, με την έννοια ότι το μπάσκετ των γυναικών στην Ελλάδα δεν έχει αυτή την προσοχή που του πρέπει. Το επισήμαινα αυτό όταν ήμουν και προπονητής στην Εθνική Ελλάδας αλλά και όταν ήμουν παίκτης γιατί πάντα πιστεύω ότι τα κορίτσια έχουν ένα ιδιαίτερο τρόπο που προσεγγίζουν το παιχνίδι και η Μάλτση είναι η κορυφαία που έχω δει γεννημένη στην Ελλάδα και συγχρόνως μια κοπέλα που ξεκίνησε από την επαρχία. Όλα αυτά συνδράμουν για να μπορούμε να πούμε ότι έχει κάνει καριέρα σε όλο τον κόσμο με πληροφόρηση που ερχόταν από τις εικόνες που έπαιρνε από το αντρικό μπάσκετ. Το να είναι πρώτη σκόρερ και αυτή τη στιγμή να περνάει τους 3000 πόντους με την Εθνική ομάδα, σημαίνει πολλά. Σημαίνει πολλά για το μπάσκετ γυναικών κυρίως γιατί αυτοί οι πόντοι, που ξέρω καλά ότι  αρκετοί από αυτούς είναι "προσωπικοί", έχουν βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα να πετύχει στόχους που είναι πολύ δύσκολοι με τον τρόπο που αναπτύσσεται το μπάσκετ των γυναικών στην πατρίδα μας. Χαίρομαι που ξεπερνάει αυτό το όριο και πιστεύω ότι ο τρόπος που παίζει, ο τρόπος που προσέχει και το σώμα της και με την προπόνηση που κάνει, έχει πολλά να δώσει ακόμα. Ελπίζω να έχει τη διάθεση και να συνεχίζει να προσφέρει γιατί είναι ήδη πολλά χρόνια σε κορυφαίο επίπεδο αλλά από ότι φαίνεται έχει μεγάλο πάθος. Ανεξάρτητα όμως με το τι θα κάνει θεωρώ ότι είναι ένα παιδί που πρέπει να είναι πάντα μέσα στο μπάσκετ από οποιοδήποτε τομέα γιατί έχει γνωρίσει όλες τις δυσκολίες που έχει ένα παιδί για να εξελιχθεί στο γυναικείο μπάσκετ σε αυτό το επίπεδο. Έχει γνωρίσει μεγάλες συμπαίκτριες οπότε με όλα αυτά αν μπορέσουμε να της δώσουμε την ευκαιρία να τα βάλει σε μια σειρά μπορεί να βοηθήσει στον οποιονδήποτε τομέα στο μέλλον. Ακόμα όμως έχει τόσο μπάσκετ που λίγοι άνθρωποι μπορούν μετά από τόσα χρόνια καριέρας να έχουν.

Οι συμπαίκτες σου πάντα παίζουν τεράστιο ρόλο για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο και η Μάλτση ξέρει καλά να το βάζει αυτό στη σωστή του διάσταση. Αυτό βέβαια θα το εκφράσει καλύτερα η ίδια. Εγώ πάντα πίστευα για τους πόντους ότι για παράδειγμα μπορεί να ήταν το χέρι το δικό μου ή το δικό της από το οποίο επιτεύχθηκαν αλλά έχουν δουλέψει πάρα πολλοί άνθρωποι για να φτάσει σε αυτή την επιτυχία.

Αν μπορεί κάποιος να παίζει, καλό είναι να παίζει γιατί όταν παίζεις η θέση σου μέσα στο χώρο είναι δίκαιη. Δεν σου κάνει κανείς χάρη και είσαι και πιο έντονα παράδειγμα για τα νέα παιδιά. Ο αθλητισμός πάντα έχει μια δικαιοσύνη. Μπαίνοντας μέσα στο γήπεδο είσαι "γυμνός". Δεν παίζει ρόλο ούτε το χρώμα σου, ούτε η καταγωγή σου, ούτε πόσο χρονών είσαι. Είσαι ικανός; Μένεις. Είσαι εκεί και πρέπει να παλέψεις μόνος σου. Γιαυτό και έχει και απήχηση στον κόσμο και μεγάλη επιτυχία».

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!