Print this page

Πλησιάζοντας στο τέλος, η αγωνία ανεβαίνει στο Eurocup

Written by  Νοε 26, 2015

Αρχίζει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση στους ομίλους του Eurocup με τις περισσότερες ομάδες να έχουν πλέον οριοθετήσει τους στόχους τους με βάση τις μέχρι τώρα επιδόσεις τους, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα πάντα θα κριθούν την τελευταία αγωνιστική. Χωρίς αντίπαλο η Βαλένθια, ξεκάθαρες πρωτιές για Ζενίτ και Γαλατασαράι, νίκες- «ανάσα» για Νίζνι, Ολύμπια Λιουμπλιάνας, Σζολνόκι.

 

Η Νίζνι Νόβγκοροντ δυσκολεύθηκε αρκετά, αλλά ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή της στην τελευταία περίοδο, πήρε τη νίκη επί της Κράσνι Οκτιάμπρ με 82-74 και, εκεμταλλευόμενη την ήττα της ΑΕΚ, ισοβαθμεί μαζί με την ελληνική ομάδα και την Νεπτούνας στον έκτο όμιλο με ρεκορ 4-3, πίσω από την Γαλατασαράι. Ο Κασπάρς Μπέρζινς έκανε double-double με 18 πόντους και 10 ριμπάουντ και ο Βικτορ Ρουντ είχε 16 πόντους και 5 ριμπάουντ για την Νίζνι, ενώ για την Κράσνι, στην πρώτη μετά-Κούπερ αναμέτρηση, ο Ρίτσαρντ Γκουίν είχε 22 πόντους με 7 ριμπάουντ και ο Αντρέι Ματιεγιούνας έκανε double-double με 16 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Η Τραμπζονσπόρ ειχε εύκολο έργο απέναντι στην πιο αδύναμη ομάδα του τέταρτου ομίλου, την Στεάουα Βουκουρεστίου και με την νίκη της με 82-67 «έπιασε» τον Άρη στη δεύτερη θέση με ρεκόρ 4-3. Ο Αντρίγια Στιπάνοβιτς είχε 16 πόντους με 6 ριμπάουντ και ο Νταμιάν Κούλιγκ 12 με 5 ριμπάουντ, ενώ απο την Ρουμανική ομάδα, ο Τσζέραλντ Λι είχε 15 πόντους με 5 ριμπάουντ.

Μεγάλη εκτός έδρας νίκη με 98-99 πέτυχε η Σζολνόκι επί της Λιέτουβος Ρίτας και ανέβηκε στην τρίτη θέση του πέμπτου ομίλου με 3-4, ρίχνοντας την λιθουανική ομάδα στο 2-5 μαζί με τον ΠΑΟΚ. Μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησαν για τους φιλοξενούμενους ο Στραχίνια Μιλόσεβιτς με 22 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ και ο Ντέιβιντ Βοϊβόντα με 20 πόντους, ενώ για τους γηπεδούχους ο Νίκολας Λαπροβίττολα σταμάτησε στους 26 πόντους με 7 ασίστ.

Νίκη «ανάσα» που διατηρεί ζωντανές τις λιγοστές ελπίδες της για πρόκριση πέτυχε η Σαρλερουά επί της Ουλμ με 74-75 και ανέβηκε στο 2-5, κυνηγώντας την γερμανική ομάδα που εμεινε στο 3-4 στον τρίτο όμιλο. Η αναμέτρηση κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα όπου οι φιλοξενούμενοι ήταν πιο ψύχραιμοι και πήραν μια νίκη που τους αφήνει ακόμα κάποια περιθώρια πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Ο Μπίλυ Μπαρόν ήταν και πάλι ασταμάτητος, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 31 πόντους και 6 ασίστ, ενώ για τους γηπεδούχους ο Ογκουστίν Ρούμπιτ έκανε εντυπωσιακό παιχνίδι με 28 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Η Τρέντο συνέχισε την εξαιρετική πορεία της με την εκτός έδρας επικράτησή της επί της Όλντενμπουργκ με 80-93, που την διατηρεί στην πρώτη θέση του πρώτου ομίλου μαζί με την Μπιλμπάο. Ο Φιλίππο Μπάλντι – Ροσσι έκανε μεγάλο παιχνίδι με 15 πόντους και 11 ριμπάουντ, με τον Νταβίντε Πασκόλο να συμπληρώνει 17 πόντους και τον Τζούλιαν Ράιτ άλλους 14. Για την γερμανική ομάδα που έμεινε στο 3-4, ο Μπράιαν Κβέιλ είχε 22 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Η Βενέτσια δεν δυσκολεύθηκε να πάρει την εκτός έδρας νίκη επί της ουραγού του τρίτου ομίλου Νανσί με 62-71 και ανέβηκε στο 4-3 όπου ισοβαθμεί μαζί με την Σαραγόσα. Ο Μάικ Μπράμος και ο Μπενιαμίν Όρτνερ που σημείωσαν από 12 πόντους ήταν οι κορυφαίοι της ιταλικής ομάδας, ενώ ο Άντι Πάνκο με 21 πόντους και 5 ριμπάουντ και ο Ράνταλ Φάλκερ με 11 πόντους και 10 ριμπάουντ ήταν εκείνοι που προσπάθησαν περισσότερο για την Νανσί.

Η Ούνικς Καζάν πήρε τη νίκη με 78-69 επί της Μπάνβιτ και εκμεταλλεύτηκε την συντριβή του Άρη για να παραμείνει μόνη πρώτη στον τέταρτο όμιλο. Μεγάλο παιχνίδι έκανε ο Κουίνο Κολόμ με 23 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ 11 πόντους με 9 ριμπάουντ πρόσθεσε ο Αρτσιόμ Παραχούτσκι. Από την τουρκική ομάδα που έμεινε στο 3-4, κορυφαίος ήταν ο Γκάσπερ Βίντμαρ με 13 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Η Μπιλμπάο είχε την πιο εύκολη αποστολή του πρώτου ομίλου, αφού αντιμετώπισε την ουραγό Βόννη και έτσι, δεν δυσκολεύθηκε να φτάσει στο 5-2 επικρατώντας με 95-80 και να μείνει στην πρώτη θέση, ισοβαθμώντας με την Τρέντο. Ο Κλέβιν Χάνα ήταν ο πρώτος σκόρερ των νικητών με 22 πόντους και για την γερμανική ομάδα που έμεινε τελευταία και στο 2-5 ο Γιουτζήν Λόρενς έκανε double-double με 16 πόντους και 10 ασίστ.

Η Ρέτζιο Εμίλια επικράτησε πολύ δύσκολα της Άλμπα Βερολίνου με 74-71, ισοβαθμεί μαζί με την γερμανική ομάδα με 4-3 στον δεύτερο όμιλο και έκανε ενα σημαντικό βήμα πρόκρισης στην επόμενη φάση. Ο Πιέτρο Αραντόρι είχε 22 πόντους και 5 ριμπάουντ με τον Ακίλε Πολονάρα να σκοράρει μόλις 5 πόντους, αλλά να μαζεύει 15 ριμπάουντ για την ιταλική ομάδα, ενώ για τους Γερμανούς ο Ελμεντιν Κικάνοβιτς είχε 17 πόντους με 7 ριμπάουντ.

Διατηρώντας την ψυχραιμία της στα τελευταία κρίσιμα λεπτά της αναμέτρησης, η Άβτοντορ επικράτησε της Μπεσίκτας με 93-83 και έκανε ένα αποφασιστικό βήμα στην διεκδίκηση της πρώτης θέσης του πέμπτου
ομίλου. Ο Πολ Στολ με 21 πόντους και 7 ασίστ και ο Τζεφ Μπρουκς με 20 πόντους και 6 ριμπάουντ ήταν εκείνοι που οδήγησαν την ρωσική ομάδα στη νίκη, ενώ για την τουρκική ομάδα, 20 πόντους με 7 ριμπάουντ σημείωσε ο Τσινεμελού Ελονού.

Λε Μαν και Μπρίντιζι έχουν σχεδόν αποκλειστεί από τον δεύτερο όμιλο και έχουν χάσει το κίνητρο για να παλέψουν, κάτι που φάνηκε ‘στην μεταξύ τους αναμέτρηση που βρήκε νικητές τους γηπεδούχους με 66-45 σε ένα πολύ φτωχό από άποψης θεάματος παιχνίδι. Ό,τι άξιζε ήταν η τελευταία περίοδος, όπου με το σκολ ισόπαλο 40-40 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, η Λε Μαν έκανε εντυπωσιακό φινάλε με επι μέρους σκορ 26-5 και πήρε τη δεύτερη νίκη της, αφήνοντας την ιταλική ομάδα τελευταία με ρεκόρ 1-6. Ο Μουφτάου Γιαρού ήταν ο κορυφαίος της γαλλικής ομάδας με 16 πόντους και 15 ριμπάουντ, ενώ 11 πόντους είχε ο Ντέιβιντ Κούρνοου για την Μπρίντιζι.

Την Τρίτη, η Νεπτούνας δυσκολεύθηκε, αλλά πήρε τη νίκη απέναντι στην Χαποέλ Ιερουσαλήμ, ανέβηκε στο 4-3 και έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Η λιθουανική ομάδα
είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, όμως, στο τέλος η Πρωταθλήτρια Ισραήλ αντέδρασε, μείωσε και διεκδίκησε
την νίκη ως το τέλος, χωρίς, ωστόσο, να το καταφέρει και μένοντας στο 2-5 βρίσκεται ένα βήμα πριν τον αποκλεισμό. Ο Ντάνιελ Γιούινγκ είχε 20 πόντους και 5 ασίστ για τους νικητές, ενώ ο Ντ’ Ορ Φίσερ με 26 πόντους και 6 ριμπάουντ και ο Ερλ Ρόουλαντ με 19 πόντους και 6 ασίστ
προσπάθησαν να «κλέψουν» τη νίκη, χωρίς, όμως, να το καταφέρουν.

Στο ντέρμπι κορυφής του δευτέρου ομίλου, η Λούνβιχσμπουργκ επικράτησε δύσκολα στην παράταση με 92-89 (κ.α. 81-81) της Γκραν Κανάρια και την έπιασε στην πρώτη θέση με απολογισμό 5-2. Η αναμέτρηση κρίθηκε στις λεπτομέρειες με την γερμανική ομάδα να πανηγυρίζει στο τέλος μια σημαντική νίκη. Ο Τέκελε Κότον με 20 πόντους και ο Μουσταφά Σακούρ ήταν οι πρώτοι σκόρερ με 20 και 19 πόντους αντίστοιχα, ενώ ο Τζον Μπρόκμαν έκανε double-double με 14 πόντους και 11 ριμπάουντ. Η εντυπωσιακή εμφάνιση του Κέβιν Πάνγκος που τελείωσε με 31 πόντους, 3 ριμπάουντ και 6 ασίστ, δεν έφτασε για να χαρίσει την μοναξιά της κορυφής στην ισπανική ομάδα.

Η Βαλένθια εξακολουθεί να μην έχει αντίπαλο στον τρίτο όμιλο, επικρατώντας εκτός έδρας και της Σαραγόσα με 76-84 και έφτασε στο 7-0 που της δίνει και μαθηματικά την πρώτη θέση. Οι φιλοξενούμενοι ήταν
μπροστά σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και ουσιαστικά δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα για να πάρουν μία ακόμα νίκη. Μεγάλο παιχνίδι έκανε ο Τζάστιν Χάμιλτον με 20 πόντους και 9 ριμπάουντ, όπως και ο Αντουάν Ντιό με 15 πόντους, ενώ από τους γηπεδούχους ο Χαλίλ Καβασέβιτς και ο Χενκ Νόρελ είχαν από 13 πόντους.

Για τον πρώτο όμιλο, η Ολύμπια Λιουμπλιάνας επικράτησε της Ναντέρ με 75-68 και την έφτασε στο 3-4 διεκδικώντας πλέον με αξιώσεις την πρόκρισή της. Ο Μίχα Λαπόρνικ με 16 πόντους και 7 ριμπάουντ και ο Σάβα Λέσιτς με 15 πόντους ήταν οι κορυφαίοι των νικητών, ενώ από την γαλλική ομάδα, ο Μύκαλ Ράιλι ήταν εντυπωσιακός, κάνοντας double-double με 24 πόντους, 10 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Φωτό: Eurocup